wroobelchannel Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 Witam wszystkich forumowiczów Po pobieżnym obleceniu wzrokiem nagłówków tematów,jakoś nie doszukałem się precedensu mojego problemu,ale jeśli takowy jest,to proszę o link,i przepraszam za zaśmiecanie forum. A teraz do sedna. Otóż jakiś czas temu otworzyłem tytułowego gb v.7 od cymy,aby wstawić parę nowych pierdółek i trochę go przesmarować w środku. Wszystko ładnie pięknie,ale kiedy go zamknąłem,poskręcałem do kupy,podpiąłem pod baterię,żeby sprawdzić czy ruszy-no i nie ruszył. Wydaje z siebie taki dźwięk jakby chciał,ale nie mógł...nie wiem jak to inaczej ująć-jakby nie mógł poruszyć tłokiem. Rozbierałem go chyba i składałem ze 3 razy,zawsze z tym samym efektem. Nawet sprawdzałem prawidłowość biegunów kabli, ponieważ je wcześniej odłączałem. I nic. Nie wymieniałem sprężyny,wiec to nie wina za słabej baterii,zresztą działam na 9.6V. Nie chcę katować silnika przy dalszych próbach,nigdy wcześniej nie spotkałem się z czymś takim.Może komuś z was przytrafiło się to wcześniej? pzdr Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 Złe podkładkowanie, zła regulacja silnika itp itp. Przyczyn może być więcej niż części w owym gearboxie. Poczytaj tematy o M14 Cymy, zarówno o replice jak i o jej tuningu. Na odległość to Ci raczej nikt nie pomoże, zwłaszcza przy tak małej ilości informacji którą podałeś. Quote Link to post Share on other sites
wroobelchannel Posted September 12, 2010 Author Report Share Posted September 12, 2010 Hmm,problem pojawia się po zamknięciu gb,przed zawsze sprawdzam pracę zębatek,czy chodzą prawidłowo...a co do silnika,to nie widzę kiedy by coś mogło nawalić,replika funkcjonowała normalnie przed rozgrzebaniem. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted September 12, 2010 Report Share Posted September 12, 2010 Poluzuj parę śrubek mocujących osprzęt na gerze - wg. mnie mogłeś pomylić śrubki i jedna wchodzi za głęboko blokując zębatkę - podejrzewam stronę gearboxa po której jest mocowana blokada spustu. Quote Link to post Share on other sites
wroobelchannel Posted September 13, 2010 Author Report Share Posted September 13, 2010 Gb jest złożony na goło,tzn jest tylko złożona obudowa na krawędziach,no i silnik. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted September 13, 2010 Report Share Posted September 13, 2010 Pracę zębatek sprawdzałeś na skręconym GB czy tylko ma złożonym "w paluchach"? Quote Link to post Share on other sites
wroobelchannel Posted September 13, 2010 Author Report Share Posted September 13, 2010 Na rozkręconym wszystko ok,nie trybi jak zamykam. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 13, 2010 Report Share Posted September 13, 2010 (edited) Przepraszam bardzo, sprawdzasz pracę zębatek na otwartym GB czy ja coś źle rozumiem?? 8O Weź to lepiej oddaj komuś kto się zna i umie grzebać w replikach ... :roll: Edited September 13, 2010 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
wroobelchannel Posted September 13, 2010 Author Report Share Posted September 13, 2010 (edited) Za kogo ty mnie masz?:D Przecież nie podłączam batki do otwartego gb(palcem sprawdzam czy są jakieś opory w ich pracy)... jeśli o to ci chodzi. Edited September 13, 2010 by whiteasg Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted September 13, 2010 Report Share Posted September 13, 2010 (edited) To też dobrze. A co z drugą stroną GB? Tam też są łożyska i podkładki i dopiero po ściśnięciu dwóch połówek możesz napotkać opór, gdyż będzie zbyt ciasno. Robisz tak: składasz gb bez cylindra, tłoka, sprężyny, prowadnicy, głowicy cylidnra, popychacza, silnika itd. Ogólnie, żeby mieć łatwy dostęp do zębatek. Dobrze, jeśli wyjmiesz też antireversal. Następnie skręcasz GB śrubkami i sprawdzasz jak obracają się zębatki. Po dość mocnym pchnięciu powinny zrobić spokojnie ponad 1 obrót. Jak nie, znaczy, że masz za dużo podkładek i zębatki mają zbyt ciasno. Edited September 13, 2010 by PiterTKD Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts