Duncan McLain Posted January 18, 2005 Report Share Posted January 18, 2005 Widocznie nikt mu w Krakowie nie powiedział że są wersje zgaszone. A nosi na polowym i to w Kabulu ponieważ używano tam właśnie mundurów polowych. A jak pisałem już wcześniej odznaki tego typu są prestiżowym trofeum i nosi się często. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia żołnierza do tego typu odznaczeń. chochla -zadowolony?A może znowu napisałem nie na temat? chmm? Link to post Share on other sites
super Posted January 19, 2005 Author Report Share Posted January 19, 2005 Szaman :D no dobrze potwierdziłeś że czytasz ze zrozumieniem(albo raczej przeczytałęś powtórnie) ale nadal chyba Twoja odpowiedz nam nie rozwiązuje zagadki. Jak widzę jesteś sympatykiem angielskich jednostek-więdz powinienieś wiedziec że na mundurze polowym nie nosi sie żadnych odznak, oznak ani oznaczeń przynalezności w formie wyjsciowej. Jest to zapisane tak w regulaminie RMC jak i Para. Zresztą nikt normalny nie nosi święcącej z daleka odznaki jescze na piersi. Właśnie fakt że są w kabulu czyli w miejscu gdzie niby juz zakończone są działania wojenne a faktycznie Al,kaida strzela do kogo popadnie i gdzie popadnie powinien mieć się na bacznosci i nie nosić takich świecidełek. Jest jescze jedna teoria: widać siedżących żołnierzy, Union Jacka, kolesie siedzą spokojnie nie maja oporządzenia i broni-może są na jakiejś defiladzie czy pokazach, może na jakiej uroczystości? I ten nieszczęscny Paras dopiął sobie przed chwilą gapę wyjsciową? Jakoś sobie nie wyobrażam tego angola jak uczestniczy w patrolu po kabulu z taką gapą :wink: Link to post Share on other sites
Chochla Posted January 19, 2005 Report Share Posted January 19, 2005 chochla -zadowolony?A może znowu napisałem nie na temat? No, napisales. Tak na marginesie. Ksywka to takze nazwa wlasna. Chocby z tego powodu zaczyna sie ja wielka litera. na jakiejś defiladzie czy pokazach, może na jakiej uroczystości Tudziez w koszarach, chociaz ja bym nawet w takich sytuacja nie przypinal tego. Latwo zaponiec o tym, ze sie nosi na piersi taki kawal blachy. Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted January 19, 2005 Report Share Posted January 19, 2005 Jak widać opróćcz czytania ze zrozumieniem trzeba również oglądać "ze zrozumieniem" :wink: tak więc kilka faktów i spostrzeżeń: -zdięcie nie jest robione "w boju"tylko faktycznie na jakieś uroczystości, więc facet zapewne -jak to sam stwierdziłeś -przepiął sobie gapę z munduru galowego.Osobiście również nie wyobrażam go sobie z tą blachą w boju , jednak armia Jej Królewskiej Mości słynie z różnych dziwnych fanaberii min. podpartych tradycją-dobrym przykładem są brytyjscy fiziljerzy którzy do beretu (i przy mundurze polowym!)noszą przypięte wielki biało-czerwone kity. -zwykły "Smith"z armii brytyjskiej ma większy asortyment mundurów niz polski "kowalski"-min mundur galowy,paradny czy polowy.Widziałem już nie raz takie "orzeszki"jak na tym zdięciu,np oficera SAS w starym desert Two Tone z baretkami nad kieszenią -oczywiście na uroczystości nie"w polu" :wink: -w armii brytyjskiej a w "Paras" w szczególności jest duzy nacisk na podnoszenie swoich umiejętności poprzez udział w różnych kursach wyprawach czy szkoleniach.Zarówno oficjalnie jak i prywatnie. -Współpraca jednostek polskich i brytyjskich sięga 97 roku (manewry "Kozacki Step"na Ukrainie,w następnym roku "Ulan Eagle" już w Polsce)i rozwija sie coraz bardziej, więc gapa na brytyjskim mudurze nie powinna juz dziwić. -a co oni wszyscy robili w Kabulu nalezy spytać niejakiego Tonego Blaira , bo to On ich tam wysłał. :wink: - na pytanie czy nikt mu w krakowie nie powiedział o naszywkach zgaszonych nie odpowiem bo to pytanie retoryczne a odpowiedzią jest samo zdięcie :) Mam nadzieję że pogłębiłem Twoją wiedzę na temat "brytyjczyka z gapą" Jak jeszcze masz jakieś pytania to zapraszam na priva. Chochla-a co powiesz na metalowe odznaki RMC lub Paras na beretach? RMC często chodzi "w polu"właśnie w beretach.Słynne jest juz zdięcie wspólnego patrolu amerykańsko-brytyjskiego z terenu bałkanów gdzie G.I.Joes idą we fritzach a angole właśnie w beretach.I jakoś nikt się nie czepia że maja metalowe odznaki a nie zgaszone naszywki. :wink: Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
super Posted January 19, 2005 Author Report Share Posted January 19, 2005 Mam wrażenie Szaman że to co napisałeś zostało napisane juz wczesniej :? Nawet niektóre Twoje slowa sa jakby takie same jak moje czy Chochli tak że nie za bardzo rozumiem co znaczy tekst w stylu: HEJ CHLOPAKI WYTŁUMACZYŁEM WAM JUŻ WSZYSTKO??? druga sprawa Ja Cie nie pytam co oni robili w kabulu-to wiemy wszyscy. Następnie-to że oni posiadaja więcej mundurów niz Polacy to mnij wiecej także wiemy-z tym że zdziwiłbys się ale Polacy wyjezdzający na misje też posiadaja dużo . A i tak oni wszyscy nie zabierają mundurów wyjsciwych na taki wypadzik. I tak jak pisałem wczesniej gapa mnie nie dziwi-juz sobie mnie wiecej odpowiedzielismy oco chodzi. Myślałem że może Ty posiadasz jakis zdjecia z tej imprezy albo słyszałę coś o tym więc to by nam bardziej pomogło- anie powielane wiele razy slowa że oni zdobywaja tekie odznaki i jest to prestiż :!: następna sprawa to fakt że jak widziałeś jedno zdjęcie w beretach na patrolu to i tak niewiele mówi. Ja też widzialem takie zdjecia nawet z Falklandów. Ale wyobraż sobie że podczas ataku łatwo zdjąc taki beret i wsadzić za pazuchę-natomiast kurtke juz nie bardzo Link to post Share on other sites
Chochla Posted January 19, 2005 Report Share Posted January 19, 2005 Jak widać opróćcz czytania ze zrozumieniem trzeba również oglądać "ze zrozumieniem"...itd, itp Dobra Super, ja sie poddaje :) Chochla-a co powiesz na metalowe odznaki RMC lub Paras na beretach? GLUPOTA? Taka sama jak noszenie w walce ichniejszych 'kasztanowych' jak je nazywaja (lub nazywali) beretow, tudziez obowiazek czyszczenia do polysku mosieznych elementow oporzadzenia nawet w warunkach bojowych (WW2), co jest szczegolnie debilne zwazywszy, ze paras jako jedni z nielicznych zolnierzy JKM mieli wtedy kurty maskujace. ...I jakoś nikt się nie czepia że maja metalowe odznaki a nie zgaszone naszywki. :wink: Bo nie bylo takiego tematu? Link to post Share on other sites
Giersu Posted January 30, 2005 Report Share Posted January 30, 2005 [...]na mundurze polowym nie nosi sie żadnych odznak, oznak ani oznaczeń przynalezności w formie wyjsciowej. Jest to zapisane tak w regulaminie RMC jak i Para. Teraz ja nie wiem, jak się miewa moje zrozumienie tekstu ;o) Czy "odznaki, oznaki i oznaczenia przynależności w formie wyjściowej" oznacza wszystkie te kolorowe naszywki? Link to post Share on other sites
super Posted January 31, 2005 Author Report Share Posted January 31, 2005 aj zepsułeś wszystko lipa poddaje sie nie zrozumiemy chyba nigdy tych brytoli :lol: Link to post Share on other sites
Giersu Posted January 31, 2005 Report Share Posted January 31, 2005 :oD Teraz i tak zrobili się dość porządni. Jeszcze w połowie lat dziewięćdziesiątych rzadkim widokiem był żołnierz, który miałby na sobie spodnie i bluzę w tej samej wersji DPMa :o) Link to post Share on other sites
super Posted January 31, 2005 Author Report Share Posted January 31, 2005 aa to widzialem i nawet mi sie to podobało Link to post Share on other sites
Student Posted February 10, 2005 Report Share Posted February 10, 2005 Jeśli można to wtrące swoje trzy grosze. Odznaka metalowa jest jedyną oficjalnie przjętą odznaka wojsk powietrzo- desantowych, wszelkie tzw. "gapy" z materiału są przystosowaniem się do mody na odznaki "niewidoczne. Osobiście sam takiej nie nosiłem na polowym mundurze, emblematu też zresztą. A koleś przypiął metalową bo chciał sie pochwalic, poszczycic jej zdobycie ( całkiem słusznie zresztą bo zdobyc ją nie jest łatwo ). Pozdrawiam Student Link to post Share on other sites
super Posted February 11, 2005 Author Report Share Posted February 11, 2005 no nie!! tego nie wytrzymam :evil: juz kilka razy omawialismy ta sprawe!! Jednak musze Ci przypomniec Student że wersje zgaszone sa także oficjalnie zgłoszone jako odznaka skoczka wojsk powietrzno -desantowych. Nie wiem gdzie skakałeś i w jakiej formacji-ale zgaszona gapę mozna sobie nosić bez problemu jeśli posiadasz tylko legitymacje skoczka.. Link to post Share on other sites
Student Posted February 12, 2005 Report Share Posted February 12, 2005 Możliwe że teraz są zgłoszone nie służe już kilka lat, a skakałem w 10 Bdsz. Kiedy służyłem to przyciemniane odznaki czasem spotykały się z sprzeciwem niektórych oficerów. Dlatego po jakims roku słuzby olałem to i nie nisiłem jej wcale, chbya że do wyjściowego. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
super Posted February 12, 2005 Author Report Share Posted February 12, 2005 Nosiłeś zgaszoną do wyjściowego? To jest właśnie nieregaluminowe. hmm ja tez nie skakałem ju z kilka lat nikt nigdy się nie dopieprzał do kogokolwiek ze nosi odznaki zgaszone. Moze to kwestia w jakiej jednostce słuzyłeś? Link to post Share on other sites
Student Posted February 13, 2005 Report Share Posted February 13, 2005 Poprawka zgaszoną nosiłem jakis czas do polowego, do wyjściowego nasiłem tylko i wyłącznie odznake metalową. Co do przyciemnianych odznak i dystynkcji to czasem były o to kwasy, dlatego olałem to i ich nie nosiłem. Większość ludzi i tak wiedziała że mam tytuł a pagony sie odwracało i też było dobrze. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Mack PL Posted June 22, 2005 Report Share Posted June 22, 2005 Off topic Obecny znak jest z lat 50-tych po tym czasie uczestniczylismy tylko w inwazij na Czechosłowację w 1968 a tam nikt nie skakał. bojowo nie, ale z nudów komandosi z Lublińca(1SBS) urządzali sobie skoki(treningowe), tyle , że Czesi się oburzyli, iż zamiast się wycofywać my jeszcze dosyłamy wojsko :lol: No i skoków zaprzestano... pozdrawiam Link to post Share on other sites
super Posted June 22, 2005 Author Report Share Posted June 22, 2005 powiedz mi jacy to komandosi stacjonowali w latach 50-tych w Lublińcu? Link to post Share on other sites
Mack PL Posted June 22, 2005 Report Share Posted June 22, 2005 powiedz mi jacy to komandosi stacjonowali w latach 50-tych w Lublińcu? oczywiście pomyliłem się, w Lublińcu pojawili się dopiero w lutym 86, więc mówimy o Dziwnowie(batalion stacjonował tam od 64).....teraz już dobrze? pzdr :wink: PS. co żeś się tych lat 50-tych uczepił, skoro mowa o roku 68 :lol: Jeśli już sięgać głębiej w historię jednostki o której mówię, to w 61 utworzono 26 batalion rozpoznawczy w Krakowie( w składzie 6 PDPD)... Link to post Share on other sites
super Posted June 22, 2005 Author Report Share Posted June 22, 2005 no dobra -zapomialem się :wink: nikt nie stacjonował w lublincu z sił specjalnych w latach 60-tych. Ale też nie było skoków bojowych w czechoslowacji (bo chodzi o rozróżnienie gapy) Link to post Share on other sites
Mack PL Posted June 22, 2005 Report Share Posted June 22, 2005 no dobra -zapomialem się :wink: nikt nie stacjonował w lublincu z sił specjalnych w latach 60-tych. oczywiście, po prostu się pomyliłem, a chodziło o Dziwnów.... Ale też nie było skoków bojowych w czechoslowacji (bo chodzi o rozróżnienie gapy) i dlatego zaznaczyłem że mówię o treningowych 8) pozdrowienia z okolic Częstochowy :wink: Link to post Share on other sites
Giersu Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 obojętnie co by nie napisał Oh no, not this attention whore... ;o) PS. Z serca przepraszam za offtopic :o) Link to post Share on other sites
Mack PL Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 obojętnie co by nie napisał Oh no, not this attention whore... ;o) PS. Z serca przepraszam za offtopic :o) no comprende senor :| 8) Link to post Share on other sites
wojt-as Posted August 10, 2005 Report Share Posted August 10, 2005 Tak tu przez przypadek trafiłem i odgrzewam przy okazji inscenizacji: http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=15013 Napąknę że Polacy lądowali szybowcowo nie ze względu na braki sprzętu spadochronowego jak ktoś wcześniej napisał tylko ze ciężki sprzęt lądował szybowcowo lub jesli atak miał być szybki i w celu, to lądowano właśnie szybowcami tuż pod nosem wroga tak jak to było w przypadku Mostu Pegaza (wiem ze to nie Polacy ale taki sobie przykład dałem), no i istniała odznaka szybowca i szybowca z wieńcem, były to odpowiedniki GAPy. No i Dakota lecąc ze skoczkami ciągnęła szybowiec z desantem co było bardzo ekonomiczne. Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted August 10, 2005 Report Share Posted August 10, 2005 Tak napomknę tylko, że na polskiej wiki jest całkiem ciekawy artykuł o znaku spadochronowym: http://pl.wikipedia.org/wiki/Znak_Spadochronowy Link to post Share on other sites
wojt-as Posted August 11, 2005 Report Share Posted August 11, 2005 Tutaj widzimy właśnie jak przez lata zkomercjalizowało się odznaczenie a szkoda. W artykule brakuje jeszcze znaku Gromu no ale o szybowcowych odznakach też zapomnieli a dostawali je ci sami żołnierze, którzy walczyli ramie w ramie. No ale trzeba przyznać że GAPa jest ładniejsza. Pewnie ten Brytyjczyk nawet nie wie jak powszedni stał się ten znaczek ale to chyba miło z jego strony że szczyci się polskim symbolem walki zbrojnej z taką chwalebną tradycją. Link to post Share on other sites
Recommended Posts