toni8567689 Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 (edited) Ostatnio z teamem strzelamy się na budynkach i moja m16 nie wyrabia. Postanowiłem kupić jakiegoś króciaka i z czasem go modernizować. Wg mnie w cqb najważniejsze jest by 'zasypywać' kulkami przeciwnika. Tu zaczynają się schody... 1. Replika- myślałem o czymś z rodziny mp5 może coś takiego: http://www.taiwangun.com/pistolety_maszynowe-aeg/cm_041k-1558.html Zda egzamin? 2.Rof. Chciałbym coś ok. 25rps. Czego potrzebuję by osiągnąć taki rof i bezawaryjną pracę? Jakie części zakupić? Jaki akumulator? Na całość chciałbym przeznaczyć (nie licząc repliki) jak najmniej pieniędzy xD aczkolwiek liczę się z wysokimi kosztami. 3.Fps-y Około 300-320 Na całość chciałbym przeznaczyć (nie licząc repliki) jak najmniej pieniędzy xD aczkolwiek liczę się z wysokimi kosztami. Z góry dzięki za odpowiedzi. Edited September 20, 2010 by toni8567689 Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 Jak chcesz takiego rofa to masz dwie mozliwosci... wlasciwie trzy ale dwie sensowne. 1. Kupujesz replike stockowa, podlaczasz lipola 11.1 i masz wlasnie okolo 25 rps przy sprezynie m100 - jezeli replika ma w stocku silnik neodymowy to napewno. Problem - musisz upchnac lipola (i nie patrz nawet na lipole firefox - to straszny syf jest.) Wiec musi zmiescic sie batka mini albo wieksza. Sugerowane jest wymiana tloka na (tu wazne) poliweglanowy ale z metalowymi zebami. Przy tuningu na rofa - waga tloka (jak najmniejsza) to podstawa. Mozna tez odciac zab czy dwa z zebatki tlokowej (te co naciagaja tlok) - mniej fps i szybszy rof. 2. Kupujesz replike stockowa, wymieniasz silnik na torque up (neodymowy, lub jak masz zostawiasz) kupujesz dobre zebatki 13:1 (ultra szybkie, polecam SHS) i na stockowej batce masz kolo 25 rps. Albo na lipolu 11.1 masz 35 rps. Zaleta silnika mocowego jest blyskawiczna reakcja na spust (polepszona jeszcze szybkimi zebatkami). Kwestia tloka taka sama. 3. To co nie polecam - probowalem i nie podeszlo. Kupujesz silnik speedowy. (ale napewno nie guardera - sa strasznie kiepskie) do tego stockowe zebatki i masz przyrost rofa dosc duzy w stosunku do stocka. Na lipolu wiadmo wiekszy. Tolok wiadomo wazny... Oczywiscie to wszystko jezeli chcesz zostac przy tych 300 fps. Przy tuningach i na moc i na rofa potrzebny jest jeszcze borek up, lufa precka. Ale na cqb i 300 fps precka nie jest ci wlasciwie wogole potrzebna. Ja wrecz uwazam ze precka to zly pomysl - jak juz zasypywac kulkami ... to na duzym obszarze. Tak ze jedna seria zdejmujesz pare ludzi jak ci najda. Nie chcesz zeby wszystkie kulki wlatywaly w jeden punkt. Druga sugestia - rof przy cqb jest ogromnie niebezpieczny (i nawet przy 300 fps mozna zrobic komus mocne kuku). Po prostu dostaje duzo kulek na raz na twarz. Ochrona zabkow to podstawa (tak 300 fps wybija zeby). Z drugiej strony mam repliki wlasnie szybkie. Maja jedna niezaprzeczalna zalete - wzbudzaja poploch w niedoswiadczonych graczach. Po prostu jak ktos slyszy terkoczace 30 rps to zaczyna sie bardzo zastanawiac czy chce wejsc dalej. Ba w przypadku jak dostaje - blyskawicznie przyznaje sie do trafienia. Bo jak sie nie przyzna to zaraz polec setka kulke tak dla przypomnienia. Ba zdazylo mi sie ze zanim dolecialy kulki delikwent krzyczal ze dostal. Do tuningu polecam ci cos z gearboxem v3. v2 potrafi sie popsuc nawet przy 280 fps i 30 rps. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 Zacznij może od wymiany kabli na dobre i montażu mosfeta? Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted September 20, 2010 Author Report Share Posted September 20, 2010 Mosfet i kabelki wymienię na pewno, o to się nie martw dexter :wink: Wybieram opcję drugą. Silnik- co sądzisz o ITU Guardera? Słyszałem że są niezłe. Zębatki- nigdzie nie mogę znaleźć tych shs 13:1 możesz dać linka? Tłok- znalazłem coś takiego: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_128_140&products_id=7202&name=Element_-_Tlok_Wzmocniony_-_Full_Steel_Teeth_-_IN0405 Nada się? W opisie jest napisane, że pasuje do m120-m170 czyli co z m100(lub słabszą) nie będzie chodził? Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 Silnik Element czerwony Ultra Torqe. Styknie i bardzo dobry jest. Na stokowych zębatkach King Armsa, tym silniku i baterii o której pisał Kocur, na 470 fpsach (spring 130) miałem odrobinkę powyżej 22 k/s. Zębatki: http://shop.ehobbyasia.com/upgrade-part/parts-upgrade-aeg/gears-gear-sets/shs-super-high-speed-gear-set-for-gearbox-v2-3-13-1.html Silnik: http://shop.ehobbyasia.com/upgrade-part/parts-upgrade-aeg/motors-parts/element-ultra-torque-motor-for-aeg-medium.html Ale u nas na Tajwanganie chyba taniej wychodzą te silniki. A naprawdę są świetne. Co do wysyłki, to dolicz chyba ze 7 dolarców za list z zębatkami ;-), dobrze się z chinolami z ehobby dość współpracuje, tylko strasznie zdzierają za przesyłkę replik Małe, Żółte Dranie ;-). Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted September 20, 2010 Author Report Share Posted September 20, 2010 (edited) A gdzieś w Polsce tego nie dostanę? Jakoś nie jestem przekonany co do zakupów za granicą... Edited September 20, 2010 by toni8567689 Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 20, 2010 Report Share Posted September 20, 2010 Wolę zakupy od chinoli, niż z Polski. Ale jak tam wola. Nic mi nie wiadomo jakoby zębatki SHS były sprowadzane przez jakiś nasz sklep. Silniki są do dostania, wystarczy, że poszukasz. Quote Link to post Share on other sites
Mimrod Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Ostatnio, widziałem shs'y gdzieś na czeskich sklepach, choć sam mam z ehobbyasia, na żółtków chyba nie ma co narzekać(subiektywnie się nie wypowiem, bo zamawiałem za pośrednictwem jednego pana z forum). W Polsce raczej ich nie znajdziesz :wink: . Co do samych zębatek to póki co nie mogę się wypowiedzieć, choć już są w fazie montażu i będą pracowały z nowym tłokiem energy, od systemy. Niby tylko jeden metalowy ząb, ale reszta wygląda dość konkretnie. A co do wagi - lżejszego tłoka nigdy w rękach jeszcze nie miałem. :wink: Dam znać jak się sprawuję jak już wszystko złoże. P.S. Oczywiście siedzi mosfet, dobre kable i deansy.(batka najprawdopodobniej będzie 8,4/9,6). Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted September 21, 2010 Author Report Share Posted September 21, 2010 To co powiecie o tym tłoku elementa? ^^ Silnik znalazłem, ale nie wiem ktury wybrać itu guardera czy element ultra torque? Zębatki hmmm a jakieś inne polecane do big rofu, które mogę dostać w Polsce? Quote Link to post Share on other sites
lipek12 Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Bierz element ultra torque jest lepszy od GUARDER'a Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted September 21, 2010 Author Report Share Posted September 21, 2010 Ok, wezmę elementa. tłok chyba też elementa, REPLIKA- Jaką kupić czy tamta mp5 sę nada co możecie polecić? Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted September 21, 2010 Report Share Posted September 21, 2010 Widac ze nie czytasz co do ciebie sie pisze ... Pisalem ci juz w pierwszym poscie ze guardera silniki sa mega do dupy i jakos nie zauwazyles. Tak samo nie zauwazyles ze gearbox v3 jest lepszy niz v2 - akurat ta mp5 ma i wytrzyma duzo. Problemem jest tylko i wylacznie gdzie upchniesz baterie. Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted September 22, 2010 Author Report Share Posted September 22, 2010 Heh no tak. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, temat do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts