HarcMetal Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 na sam początek chciałem przeprosić jeśli takowy bądź podobny temat już gdzieś był. Zadam pytanko bo borykam się z dylematem kupienia repliki :( ale zależy mi mniej więcej na realizmie, posiadam moro polskie "moracza" i oporządzenie do niego typu i kamuflażu polskiego, mam już replikę AK 47 cymy 028 ale jak na warunki panujące w ekipie jest już za słaba i chciał bym zaopatrzyć się w coś nowszego i mocniejszego. Mam na oku dwie "emki" : - http://www.taiwangun...b_aps-2178.html - http://www.taiwangun...b_aps-2189.html i tu właśnie następuje dylemat bo "emki" maja sporo miejsca na dodatkowe gadżety typu lunetka, kolimator, latarka, itp.(zależy mi tez by można było doczepić lunetkę mniejszy mag i pobawić się trochę w snajpera) i jest z czego wybierać i jak doczepiać w funkcjonalnych miejscach i teraz właśnie pytanko do Was drodzy koledzy czy "emki" pasują do umundurowania polskiego ( tak by naśladować wojsko polskie ), czy muszę szukać czegoś w AK-aczach a jeśli już szukać to czego ( co polecacie ) w podobnej cenie i tej samej jakości co te dwie podane "emki" oraz funkcjonalne jak one (podczepienie lunetki itp. ). POZDRAWIAM I DZIĘKUJE ZA POMOC ! :) Quote Link to post Share on other sites
mikunda Posted October 4, 2010 Report Share Posted October 4, 2010 (edited) posiadam moro polskie "moracza" i oporządzenie do niego typu i kamuflażu polskiego, Chcesz powiedzieć, że do TEGO kamuflażu, chcesz dodać eMkę i liczysz na odwzorowywanie polskiego wojska? No chyba, że chodzi ci o wz.93 "pantera". W tym przypadku jeżeli chcesz uzbroić się w eMkę zostaje Ci tylko odwzorowanie GROMu i JS. Inne jednostki to głównie Beryl i różne pochodne AK. Jeżeli chcesz rekonstruować polskie wojsko radzę zajrzeć na stronę http://www.polskiejednostkispecjalne.org/ Edited October 4, 2010 by mikunda Quote Link to post Share on other sites
HarcMetal Posted October 5, 2010 Author Report Share Posted October 5, 2010 No właśnie się zastanawiałem czy "emki" są w użyciu w polskim wojsku i napisałem by ktoś mi pomógł bo wcześniej znalazłem "emki" ( podane dwa linki) i zacząłem się zastanawiać nad realizmem w odwzorowaniu polskich jednostek a ja nie mogę znaleźć żadnego dobrego kałasza w podobnej cenie i jakości co dwie wcześniej podane "emki. A zależy mi tez na tym by podobnie jak do "emek" można było doczepić sprzętu sporo typu lunetka, kolimatorek,latarka,laser, itp. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 5, 2010 Report Share Posted October 5, 2010 Temat M4/16 w Polskim wojsku jest śliski i raczej bym tak do tego nie podchodził. Nie ma repliki Bushmaster'ów których używał GROM - bezpieczniej jest kupić HK416. Druga sprawa - masz moro czy wz.93? GROMu i JS Trzecia sprawa - jak mniemam JS ma oznaczać Jednostki Specjalne? Dość kretyński skrót, w którym nie wiadomo o co chodzi :P Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted October 5, 2010 Report Share Posted October 5, 2010 (edited) Grom używał Bushmasterów, ale odwzorowywanie Gromu, to ciężki kawałek chleba :wink: . Nie wiem jakie masz oporządzenie, jednak podejrzewam, że eMka będzie do niego pasowała jak pięść do nosa. Tak jak to ujął Arafat - HK416 jest już duuużo sensowniejsze. Edited October 5, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
HarcMetal Posted October 5, 2010 Author Report Share Posted October 5, 2010 Tak chodzi o wz.93., oporządzenie to standardowa kamizelka taktyczna i jakieś pierdoły typu ładownice i worki zrzutowe. Czyli mówicie ze HK416 jest pewniejszym zakupem hmm no właściwie fakt ma sporo szyn r.i.s hmmm a może polecali byście jakiś konkretny model tego HK416 ( w podobnej jakości wykonania co te dwie "emki", i jeszcze jedno pytanko czy jest jakaś standardowa odmiana AK której ożywają Polacy ? Quote Link to post Share on other sites
PiVoSH Posted October 5, 2010 Report Share Posted October 5, 2010 AKM i AKMS. Co do pierwszego nie jestem pewny. I jakieś Beryle itp. AKM już za 750 można dostac. Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted October 5, 2010 Report Share Posted October 5, 2010 AKMS z cymy na taiwangunie koszci 759, a AKM 729. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted October 5, 2010 Report Share Posted October 5, 2010 (edited) Co do Gromu - mieli SR-16, dopiero w 2003 dokupili Bushmastery. Jesli chcesz się bawić w WP i eMkę to GUnit z okresu początku wojny w Afganistanie/Iraku. Pantera, eMka z Aimpointem albo EOTechem, do tego buty pustynne US, kamizleka oporządzeniowa W CCE Janysportu (Irak) albo Kamizelka Dyspozycyjna moratexu (tak to się nazywało?), nomexy na łapy i Alty na kolana. Na czerep bejsbolówka i powiedzmy, ze jesteś na dobrej drodze do wyglądania jak Grom. Co do HK416 - koniecznie 14,5' (bo 10' jest zarezerwowane dla Gunit :P), to w połączeniu z Panterą wyjdzie Ci coś ala 1 PSK. Do tego dokup EOTecha, sprzęt MIWO Lubliniec i jazda :D Możesz nawet w desantach popylać :) Z AK jest tyle ciekawie, że jw napisano AKM i AKMS, ew w środowisku przyjmuje się AK-74 z czarnymi okładzinami za "coś co koło beryla nie leżało, ale jest czarne więc ujdzie". No albo zrób se/wyczaj na allegro replikę Berylka :D Edited October 5, 2010 by zombie_snake Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted October 6, 2010 Report Share Posted October 6, 2010 Co do szyn, to są różne patenty żeby na AK/berylu zamocować optykę. Więc da się. Quote Link to post Share on other sites
t0m3k Posted October 6, 2010 Report Share Posted October 6, 2010 http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=130&products_id=1475 naw krzywy ryj można i tak ;) pewien wkład własny oraz chęci i pewnie zrobiłbyś sobie takiego customa po niższych kosztach. Quote Link to post Share on other sites
HarcMetal Posted October 7, 2010 Author Report Share Posted October 7, 2010 Hmm a nie lepiej kupić już tego HK416 ? hmm bo wygląda fajnie i jest dobry i ponoć w końcu jest używany polskim wojsku. ? hmm a jeśli jest to przez jakie jednostki ? Quote Link to post Share on other sites
wally Posted October 7, 2010 Report Share Posted October 7, 2010 Przecież już Ci zombie_snake napisał jakie wersje i przez jakie jednostki używany. Quote Link to post Share on other sites
HarcMetal Posted October 7, 2010 Author Report Share Posted October 7, 2010 a Sorka nie zauważyłem:) hmm jak wszedłem na stronę 1PSK to na zdjęciach widziałem HK416:) dzięki za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts