Nor87 Posted October 8, 2010 Report Share Posted October 8, 2010 Witam. Mam pytanie odnośnie baterii. Mam ładowarkę imax b6, ładuje nią baterie NiMh 8,4v 2200mAh, bateria jest dobrze naładowana(tak przynajmniej jest na wyświetlaczu, 2150 naładowania, nie wiem jak to określić), ale zastanawia mnie jeden fakt, po ładowaniu wskazuje mi napięcie baterii 10,6V (mierzone również miernikiem). I pytanie moje polega, czy coś jest nie tak z bateria? wiem, że znamionowe napięcie 8,4V nie jest w 100% nigdy takie(chyba), aczkolwiek taka duża przepaść? Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości kto wie co i jak? Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted October 8, 2010 Report Share Posted October 8, 2010 napięcie na naładowanych ogniwach Nixx to 1,5V. Czyli dla pakietu 8,4V(7 ogniw) jest to 10,5V Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Napięcie 8.4V uzyskujesz dopiero pod obciążeniem, a nie przy spoczynku pakietu ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Napięcie 8.4V uzyskujesz dopiero pod obciążeniem, a nie przy spoczynku pakietu ;) ? Że jak? Spadek napięcia jest uzależniony od mocy jaką pobiera odbiornik. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts