swiatek Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 (edited) Witam wszystkich i każdego z osobna! Pewnego pięknego poranka doszedłem (lub doszłem jak kto woli) do wniosku, że pora zmienić coś w mojej nudnej replice i nagle mnie olśniło...aniołowie obwieścili, że to musi być okablowanie. Czym prędzej udałem się w stronę komputera włączyłem WM i wpisałem "wymiana okablowania" i tu czar prysł. Znalazłem wprawdzie jeden temat, który co nie co poruszał tą kwestie, ale nie zadowoliło mnie to. Poszperałem dłużej i dalej nic. Więc apeluje do was drodzy airsoftowi elektronicy pomóżcie! Jak na razie wiem tyle: kable można kupić w internetowym sklepie modelarskim i złączki też można kupić tam i jeszcze bezpiecznik itd. Lecz tu pojawiają się następujące pytania: 1. Jakiej średnicy mają być nowe przewody? (wzory, tabele, wykresy, ofiary z kobiet...jednym słowem co zrobić żeby średnica była dobrana idealnie) 2. Jaki bezpiecznik będzie odpowiedni? 3. Jeżeli będę lutować przewody ze złączkami to jaką techniką to robić, czy stosować jakieś wytrawiacze itp.? Proszę o odpowiedzi w stylu "1. FFc vcv CXcvVF ajcfQFVav cFCVcb A" Dziękuję za wasz poświęcony czas $wiatek Edited October 9, 2010 by swiatek Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 1. 1,5mm2, zmień też wtyczki na deansy 2. Wywal bezpiecznik 3. Nie potrzebne żadne wynalazki, wystarczy cyna i kalafonia. Przygotuj wszystko, czyli pobiel kable i miejsca, do których będziesz je lutował. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 Do potrzebnych rzeczy dodałbym jeszcze kawałek koszulki termokurczliwej, przydaje się szczególnie przy ładnym izolowaniu styków. Oraz w przypadku chęci mienia odłączanego silnika - dwóch żeńskich, pozłacanych konektorów - koszt całe 0,5 PLN`a sztuka. Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted October 9, 2010 Report Share Posted October 9, 2010 Pan w sklepie zapyta Cię jakie to konektory mają być - 2.8mm. Chyba, że są silniki z większymi wejściami na konektory, ale nie widziałem takich, 2.8mm to najmniejsze jakie dostaniesz w normalnym elektronicznym. Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Przy okazji wymiany okablowania możesz pokusić się o zrobienie najprostszego mosfeta w celu oszczędzenia styków. Na forum znajdziesz schemat i opinie jakiego tranzystora najlepiej użyć. koszt budowy to jakieś 12-15 zł. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 po pierwsze jaka replika ? do sporej ilosci modeli nie wdusisz 1,5mm tylko 1mm ( starczą i takie) (6,5zł za 1m czarnego i 1m czerwonego) deans męski x2 (1,5zł za sztukę) jeden do repliki, drugi do ładowarki, deans żeński ( też 1,5zł) do baterii, 2x nasuwka 2,8mm do kabli ( dostaniesz w sklepie audio lub u elektronika ( 0,2zł- 0,6zł za sztukę) 10-15cm termokurczki ( 1m termokurczki zwykłej 4mm ok 1zł) wychodzi max 15zł. 2 piwa - 7-8zł, godzinka max roboty i gotowe :) przewody GS Racing lub muldentalelektronik. ( muldeny wg. mnie sa lepsze. ) po drugie po co Ci bezpiecznik :D ? Quote Link to post Share on other sites
swiatek Posted October 11, 2010 Author Report Share Posted October 11, 2010 (edited) Czemu promujecie złącze deans, a nie tamiya lub XT60 ?? Edited October 11, 2010 by swiatek Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Ponieważ Deans ma dodatkowe sprężynki dociskające styki do siebie, oraz większą powierzchnię płaską styku. Lepsza przewodność prądu, mniejsze prawdopodobieństwo iskrzenia i przytopienia styku. Tamija i pochodne to gówno :). Quote Link to post Share on other sites
pzn Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 U siebie użyłem złącz typu banan :). Przewody chyba 1.5mm2, może 1, ale nie ma to raczej większego znaczenia. Jeżeli dobrze dobierze się długość przewodów to sądzę, że pomogą zaoszczędzić trochę miejsca. Z odciętej wtyczki baterii robisz przejściówkę na ładowarkę. W przypadku mojej giety potrzebowałem 5 bananków: 2 do połączenia lufy z GB, dwa lufa-bateria i jeden na przejściówkę do ładowarki i po jednym metrze kabla na kolor. Bananki bardzo fajnie się lutuje - trzymając złącze w szczypcach wypełnia się otwór cyną po czym wkłada się przewód. Po zlutowaniu złącza trzeba zaizolować koszulką termokurczliwą, aby nie przewodziły gdzie popadnie :). Wieczorem postaram się zamieścić fotki. Jeśli wcześniej nie rozbierałeś repliki to radzę uważać na płytkę selektora :) W moim chińskim G36 jest bardzo delikatna i ją przez przypadek złamałem. Na szczęście dało się skleić :) Powodzenia! Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Takie same ma wady jak Tamija i XT60 - bo to pochodna. Kumpel u Nas też to stosował, już mu przeszło. Następna rzecz - na kiego tyle połączeń? Quote Link to post Share on other sites
pzn Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 (edited) Następna rzecz - na kiego tyle połączeń? Tyle było stockowo, ale w zasadzie racja, mógłbym wyciągnąć z obudowy lufy kable i zrobić bezpośrednie połączenie gb-bateria, ale już mi się nie chce :). Na razie jest dobrze, niczego więcej nie ruszam :) Przy ewentualnym tuningu, na który na razie się nie zapowiada pomyślę nad ograniczeniem połączeń, i być może mosfetem. W każdym razie temat nie o mojej replice :) Dzięki za opinię, następnym razem Deansy zastosuję. Edited October 12, 2010 by pzn Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 A prosimy, prosimy ;-). Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Proponujemy takie, ponieważ są najpopularniejsze po shit tamiya'i . Pamiętam jak ze dwa lata temu na jednej strzelance koledze padł akus, dałem mu swój z deansem to nie wiedział co to jest i co sie z tym robi :P Quote Link to post Share on other sites
swiatek Posted October 16, 2010 Author Report Share Posted October 16, 2010 po pierwsze jaka replika ? Właśnie się zastanawiam czy do mojego BI416(HK416 od boyi) wejdą te 1,5 bo coś ciasno (lub dziewiczo) jest w gb:( Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 17, 2010 Report Share Posted October 17, 2010 Xt-60 to BARDZO dobre złącza. O wiele lepsze od Deansów. Tylko mniej popularne, dlatego ich nikt nie poleca. Pod deansa jeszcze ktoś Ci batkę pożyczy, pod xt-60 tylko w okolicy Sosnowca/Mysłowic. Quote Link to post Share on other sites
adamo5 Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Witajcie. Czy te wtyki będą dobre? http://allegro.pl/wtyk-banan-prolink-tbc-052-403-i1305183444.html Możliwe że to w ogóle jakaś lipa, ale jestem zupełnie zielony w tym temacie :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts