MarineSlupsk Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 No niestety, nie trafiło mi się jeszcze w łapki oryginalne velcro, a że po drugiej stronie ulicy na hali mam box z pasmanterią... ;) Domyślam się, że różnica w użytkowaniu byłaby diametralna. Quote Link to post Share on other sites
aVirus Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 (edited) Na allegro można za parę groszy kupić na metry "miśka" o szerokości 100mm w dowolnym kolorze idealnie się nadaję do oklejenia hełmu. Do klejenia zdecydowanie ośmiorniczka bo chyba tylko na tym trzyma. Edited March 7, 2011 by aVirus Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 (edited) Do klejenia butapren ;) tylko solidnie bo org velcro trzymają się jak cholera przy odrywaniu Edited March 7, 2011 by ajgor_aa Quote Link to post Share on other sites
Grzesiek34232 Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Butaprenem posmarować rzepa cienko tylko od razu całą powierzchnię bo się inaczej wygnie rzep i klej zejdzie. Potem od razu nałożyć rzepa na hełm i mocno przycisnąć na całej powierzchni najlepiej poprzez poskładaną ściereczkę i trzymać mocno przez 10min a potem można owinąć to np. kawałkiem gumy żeby dalej trzymało i zostawić na noc najlepiej. Trzyma wtedy nieźle ale radzę uważać przy ściąganiu morale patchy itd. To najlepszy sposób gdy nie ma się oryginalnego Velcro z klejem. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Bataprenu nie przykłada sie od razu. Trzeba go nałożyć na rzep i później poczkać koło minuty i dopiero przyłożyć. Nie trzeba niczym dociskać zostawić na 12h a najlepiej na 24. Przy odklejaniu rzepa nie zostają żadne ślady po kleju. Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Niestety na alledrogo mieli tylko wersje bez kleju :( Quote Link to post Share on other sites
aVirus Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Sposób na ośmiorniczkę. Nakładasz ośmiorniczkę na velcro (cienką warstwę), przyciskasz do hełmu np kawałkiem gazety, ścierasz nadmiar, po 20 minutach dociskasz znowu na 1-2 minuty i po 24h można powiesić słonia :). Ewentualnie jeśli gdzieś nie chwyciło z powodu tego, że velcro jest proste a hełm "zaokrąglony", to albo olać jeśli to bardzo małe niedoklejenie albo lekko naciąć velcro nożykiem do tapet (najlepiej się nadaję) i podkleić. Co do zasilania do nokto to szukajcie w googlach: "night vision battery pack" i "night vision low profile battery pack". Droga zabawka :( Jeśli ktoś jest zainteresowany to na PW mogę napisać jak zrobić atrapę Low Profile Battery Pack. Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Wiem że to zupełnie inna bajka, ale mam pytanko: Jakie to radio? Jakieś wojskowe ATC ? czy może coś innego? http://img99.imageshack.us/img99/2659/hires080408f4884r019uo8.jpg Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 AN/PRC-117F. Pan na fotce to Combat Controler a nie Ranger. Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted March 19, 2011 Report Share Posted March 19, 2011 Wiem, dlatego się spytałem ;) Quote Link to post Share on other sites
theRav Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 (edited) To jeszcze trzy pytania odnośnie hełmów: - Jak zamontować latarkę tak jak na zdjęciu? (zaznaczone na czerwono) Co to za montaż na noktowizor i gdzie go ew. kupię? Edited April 5, 2011 by theRav Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Pytania miały być trzy, są tylko dwa... Ad.1 - klej Ad. 2 - montaż ANVIS, szukaj na ebaju i spodziewaj się minimum 120$. Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Oj Szaszłyk są trzy pytania przecież: jak przykleić, co to za montaż i trzecie gdzie taki kupić ;) Prócz ANVISa trzeba będzie jeszcze kupić "pojemnik" na baterie ;) Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 (edited) Pierwsze zdjęcie to Montaż do Surefire Helmet Light GEN I - przymocowany za pomocą Velcro do hełmu. Nie pierwszy raz widziane. ;) Zdjęcie 2gie te 120USD to tanio. Ale trafiają się, a wiadomo + pucha na baterie z tyłu i sam montaż dedykowany do MICHa (bo najczęściej ma tylko zaczepy pod hełm HGU-56/P ... to kolejne wydatki. :D Edited April 6, 2011 by sisi Quote Link to post Share on other sites
Pavo Posted June 5, 2011 Report Share Posted June 5, 2011 Małe pytanko. Wiecie jak uzyskać kolor podobny jak na poniższych zdjęciach? Myślicie, że ta farbka będzie ok? http://allegro.pl/army-paint-flat-black-ral-9021-jak-krylon-i1644842157.html (po kliknięciu na miniaturkę będzie powiększone zdjęcie) Quote Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 Ale kolor czego? Bo pytanie troszkę niesprecyzowane. Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Pewnie Mu o kolor hełmu chodziło. Olive/OD+ mud brown. Ostatecznie OD+desert/khaki i mud brown w mniejszości. Tak, aby OD dominowało, a reszta czasami z nim kontrastowała. Quote Link to post Share on other sites
Pavo Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Tak, chodziło mi o kolor hełmu. Dzięki za odpowiedź :) Quote Link to post Share on other sites
Slingy Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 Pavo ,weź zainwestuj w pokrowiec. Znowu będziesz świecił w lesie :P Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 powoli zaczynam się brać za stylizację na 75th RR w czasach obecnych i mam w związku z tym kilka pytań, ew potwierdzenia wiedzy wyczytanej w necie :) 1. jakiego boczniaka używają rangersi? o ile w ogóle korzystają, bo na zdjęciach rzadko widać ich z bronią boczną. i jakie kabury do tego? 2. mundury wiadomo - do niedawna UCP, teraz MC 3. oporządzenie - czarne ochraniacze [najczęściej widywałem Alty, coś jeszcze?], CIRASy land w RG [czy do MC używają też kamizelek w RG czy też latają w pełnym MC? bo różne zdjęcia widziałem], MICHy 2000 pomalowane jak na zdjęciach wyżej. chyba na razie tyle mam pytań. Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 1. Kabury SAFARILAND ALS ze światłem na Glocka 17 albo 19 2.MC Combaty 3.Ochraniacze Arc'teryx, Alty, lub brak do MC combat pants, teraz cirasów raczej nie zobaczysz, raczej wszelkiego rodzaju PC, nie zawsze w słusznym kolorze RG (czasem ładownice w MJK) Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 a w jakim okresie czasu używali CIRASów? Quote Link to post Share on other sites
Pavo Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 Wydaje mi się, że do lat 07-08 kiedy to jeszcze był UCP ale na 100% nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 (edited) 1. Kabury SAFARILAND ALS ze światłem na Glocka 17 albo 19 2.MC Combaty 3.Ochraniacze Arc'teryx, Alty, lub brak do MC combat pants, teraz cirasów raczej nie zobaczysz, raczej wszelkiego rodzaju PC, nie zawsze w słusznym kolorze RG (czasem ładownice w MJK) 2. Słyszałem, że niektórzy mają armijne OCP. Bardzo możliwe, UCP też mieli. :) 3. Kamizelki w MC chyba jeszcze nigdy nie widziałem, albo po prostu nie zwróciłem uwagi. Widziałem RG i Khaki, ale dużo ładownic w MC. Jak chcesz, to mam na sprzedaż oryginalnego PC Orzełka w RG(wchodzi w skład systemu RLCS). http://www.flickr.com/photos/usasoc/5825464219/in/photostream MC +RG http://i41.tinypic.com/wtzx9f.jpg - proszę, tutaj masz 75th RR w Afganie. Jak widać MC wymieszany z w/w PC od Eagle'a w RG. Edited June 26, 2011 by Mati13k Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 (edited) http://i41.tinypic.com/wtzx9f.jpg - proszę, tutaj masz 75th RR w Afganie. Jak widać MC wymieszany z w/w PC od Eagle'a w RG. czarna kabura to serpa czy safariland? i jak wygląda sprawa z combat shirtami? widuje w MC, ale czy w UCP też były używane? Edited June 26, 2011 by Ace Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts