Halas Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Witam, Z BARem zaczęły się kłopoty kiedy nie mogłem naciągnąć sprężyny, tzn. po naciągnięciu "Piston Sear" nie blokował sprężyny. Z uwagi na to, że jedynie na stronie specshop'u znalazłem potrzebną część i kosztowała ona.. 90 zł postanowiłem najpierw odwiedzić zakład spawania aluminium. Po krótkiej rozmowie miły pan napawał mi ubytek materiału. Po spiłowaniu nadmiaru i złożeniu repliki wszytko wróciło do normy. Niestety nie na długo... [Na jakieś 200-300 strzałów] Po ponownym rozłożeniu okazało się że Trigger Sear odmówił posłuszeństwa i zgiął się [przy czym też pękł] Najprawdopodobniej przyczynom zgięcia się elementu był zbyt mało spiłowany [za długi] "Pston Sear" Po odszukaniu odpowiedniej części na specshop'ie oczom moim ukazała się cena... 165 zł. Po szybkiej kalkulacji: 89zł piston sear + 165 zł Tegger Sear = 254 zł Przy czym cena NOWEJ repliki wacha się pomiędzy 400-500 zł [używanej nie znalazłem ale podejrzewam cena nie będzie przekraczała 300] Zapomniał bym napisać- replika stock'owa, żadnych tuningów mocowych nie było, a replika ma około rok czasu. Jedyny sklep, jak już pisałem, w którym znalazłem te części (pomijając, że są w tym momencie niedostępne) to SpecShop. Niestety są to części LayLax'a przeznaczone do tuningu, co za tym idzie nie są one tanie, a mój budżet nie przewidywał nagłego odmówienia posługi przez BAR'a, co z tym się wiąże kosztów naprawy. Zwieńczeniem moich wywodów będzie pytanie: Widział ktoś kiedyś i gdzieś tańsze zamienniki tych części? Piston Sear Tigger Sear Pozdrawiam, Hałas Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted October 16, 2010 Report Share Posted October 16, 2010 Spec, to jedyny sklep jaki znasz?? :) http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1978 Tylko musisz się zapytać o dostępność... Quote Link to post Share on other sites
Halas Posted October 17, 2010 Author Report Share Posted October 17, 2010 Dzięki piękne, na to już się chyba skusze :-) Oczywiście znam nie tylko SpecShop, ale tylko w nim znalazłem to, co mnie interesowało (Najwyraźniej źle szukałem :-) ). Pozdrawiam, Hałas Quote Link to post Share on other sites
mbpmg2 Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 Witam, piszę tutaj, bo nie ma sensu zakładać nowego tematu. Od jakiegoś czasu szukam głowicy tłoka do VSR, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Czy jedyną opcją aby ją wymienić jest kupno całego tłoka? (na specshopie 180zł - za 150 kupiłem używaną replikę) Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 Tłok stanowi jedną całość, więc głowicy nie odkręcisz. Zresztą części do snajperek są drogie. Porównując jakoś części z tym co Ty masz (MP001 albo MB03 prawdopodobnie) z częściami w dobrych snajperkach, nie dziw się, że kosztuje to aż tyle. Quote Link to post Share on other sites
Halas Posted November 1, 2010 Author Report Share Posted November 1, 2010 Jedną z tańszych opcji jest poszukanie w okolicy tokarza... Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted November 1, 2010 Report Share Posted November 1, 2010 Około 50zł do 100 max. Oczywiście jeśli ma się rysunki techniczne. Gdzieś w temacie o VSR-10 TM były rysunki tłoka VSR lecz do Zero Triggera xD Quote Link to post Share on other sites
Halas Posted November 2, 2010 Author Report Share Posted November 2, 2010 Często można kogoś znaleźć co zrobi za "flaszkę" i przy starym tłoku na wzór :-) Quote Link to post Share on other sites
mbpmg2 Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Kolejne pytanie: Jak rozkręcić cylinder, żeby dostać się do tłoka? (VSR) Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 (edited) W tej replice nie ma problemu, w tm'ce głowice cylindra trzyma bolec zaczepiony w cylindrze. W barze wystarczy wykręcić głowicę, możesz złapać kombinerkami przez jakaś szmatkę albo nimbusem-wkładając go w otwór nawiercony w głowicy i zapierając o dysze odkręcić. Gwint jest standardowy-kręcisz stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara. Edited December 9, 2010 by sebciu Quote Link to post Share on other sites
mbpmg2 Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Dzięki za odpowiedź. Teraz tak, tokarz musiałby wykonać cały tłok?(opcja z odcinaniem samej głowicy, a później przytwierdzaniem nowej raczej nie ma sensu?) Czy taki tłok wykonany z metalu (aluminium?) swoją wagą nie spowalniałby pracy całego mechanizmu, przez co obniżał osiągi repliki? I czy jest w ogóle możliwość na tyle precyzyjnego wykonania, żeby to działało, nie tarło się i.t.p? (ktoś ma w tym jakieś doświadczenia?) I kolejna sprawa, kiedyś byłem z tym w serwisie i tam, po zdiagnozowaniu problemu, podsunęli mi rozwiązanie, zaznaczając że to tylko chwilowa opcja: Trzeba wsunąć nóż między głowicę tłoka a ściankę cylindra i przesunąć (obrócić) tłok, tak żeby starta część głowicy zamieniła się miejscem z niestartą. Tak też zrobiłem (po kilku działających strzałach problem się powtarza), ale zastanawia mnie, dlaczego po takim zabiegu mogę oddać jedynie kilka strzałów, skoro część użytkowa głowicy teoretycznie jest w nienaruszonym stanie. Chyba że przy pracy mechanizmu tłok wraca do swojej pierwotnej pozycji? Albo problem jest w innej części mechanizmu? (seary sprawdzałem, wyglądają wporządku) Sorry że się tak rozpisałem, z góry dziękuje za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Użytkownik bart_a dorabia części do replik. O częściach do vsr możesz przeczytać tutaj: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/42149-spr-vsr-10-g-spec-tm/page__st__480 Problem się powtarza ponieważ tłok się obraca przy każdym strzale. Quote Link to post Share on other sites
mbpmg2 Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 (edited) Witam, znowu potrzebuje pomocy, poniżej zamieszczam dwa zdjęcia i proszę o diagnozę, co jest starte i co muszę wymienić - sear czy tłok? (nie znam się na tych mechanizmach i nie potrafię sam ocenić) Edited July 14, 2011 by mbpmg2 Quote Link to post Share on other sites
parkie Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 Sear, który jest zrobiony z shit metalu nie może się zetrzeć w starciu z tłokiem, który jest zrobiony z plastiku. Zresztą, w sprężynach (stockowych) po jakimś czasie coś tam nie bangla tak jak trzeba i tłok minimalnie unosi się ku górze, co uniemożliwia zaczepienie się seara o tłok. Miałem taką przypadłość w L96 i barze 10. Po części uderzaj do bart_a, sam mam i polecam. Quote Link to post Share on other sites
mbpmg2 Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 (edited) Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mam wymienić i tłok i sear, a do tego jeszcze sprężynę? Chciałbym żeby to się odbyło możliwie najmniejszymi kosztami. Nie potrzebuję dobrych osiągów, ważne żeby strzelał. Edited July 14, 2011 by mbpmg2 Quote Link to post Share on other sites
parkie Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 (edited) Chciałbym żeby to się odbyło możliwie najmniejszymi kosztami. W snajperstwie nie istnieje coś takiego. Wymiana tłoka i tak Cię czeka, za tłokiem sprężyna, za sprężyną prowadnica. Edited July 14, 2011 by parkie Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 (edited) Najlepiej zainwestować w ZT i tłok do niego. A jeśli nie masz kasy, to u krakmana jest piston sear SHSa za 10zł. Sear, który jest zrobiony z shit metalu nie może się zetrzeć w starciu z tłokiem, który jest zrobiony z plastiku. Powiedz to mojemu m6 i mb-03 kolegi... Może i teoretycznie nie może, ale w praktyce i tak się ściera. A tłok (stockowy plasticzak) cały. Edited July 14, 2011 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
parkie Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 Powiedz to mojemu m6 i mb-03 kolegi... No tak, bo to są zabawki z odpustu :happy: Najlepiej zainwestować w ZT i tłok do niego. Tak, ale tak jak pisałem wcześnie, automatycznie musisz kupić sprężynę dedykowaną do vsr i prowadnice pod nią. Sprężyna LL nie wejdzie na stockowa prowadnice (inna średnica). To samo tyczy się tłoka. Poza tym, stock to plastik, sypnie po kilku strzałach na M170. Quote Link to post Share on other sites
mbpmg2 Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 @wiciok - Dzięki, kiedyś szukałem u Krakmanów i chyba nie mieli nic do MB03, a tu proszę, sear za dychę :icon_biggrin: @parkie - Tam na górze już pisałem, ale pewnie nie czytałeś - nie mam zamiaru polepszać osiągów, jedyne co chce to sprawić by działał, a jestem prawie pewien że da się to osiągnąć bez wymiany większości części. Nie zajmuję się airsoftem na tyle żeby wydawać na niego kilka stów. Ale rozumiem twoją pogardę z punktu widzenia "prosa z prawdziwym gnatem". Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 (edited) No tak, bo to są zabawki z odpustu :happy: Z odpustu może nie (silver shotgun rulezzz :hahaha: ), jednak racja - to chiński shit. Ale ZnAl to ZnAl. W barze będzie ścierał się tak samo, jak w innych chinolach. Na zdjęciach widać, że piston sear jest lekko przytarty od góry. Tłok jest w b.dobrym stanie. Więc na 99,999% to wina seara. BTW. Jakie są wymiary sprężyn LL? Bo Guardery mają średnicę 9mm wew, 11 zewn., a PDI 11wew., a 13mm zewn. @mbpmg2 - mieli też niedawno trigger seary shs za 15zł, ale wyszły niestety. Edited July 14, 2011 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
mbpmg2 Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 Jednak nie mają tego Krakmani. Zna ktoś może jakąś inną, rozsądną opcję zakupu seara? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 Jak nie mają, jak mają? http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_czesci_metalowe/stalowy_zaczep_tloka_w_mechanizmie_spustowym_do_replik_mb03_shs-2771.html Seary robi też DeepFire: http://azteko.pl/deep-fire-zaczep-spustowy-vsr10-p-1593.html Quote Link to post Share on other sites
mbpmg2 Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 Byłem u nich i powiedzieli że nie mają i żebym zapytał za trzy tygodnie. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 A może im się pomyliło z trigger searem (tym długim - jego rzeczywiście w tej chwili nie ma, wyszedł z miesiąc temu)? Bo wg ich sklepu internetowego mają 9 sztuk... Podałem linka, sprawdź sobie... Quote Link to post Share on other sites
mbpmg2 Posted July 22, 2011 Report Share Posted July 22, 2011 Gdzie jest napisane że mają 9 sztuk? Nie mogę znaleźć. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts