szczurto Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 (edited) Witam wiec tak jak w temacie mam problem z doborem gogli do tego helmu (chodzi o MkVI) mieszkam w malej miescinie i nie mam mozliwosci przymnierzenia zadnych gogli na zywo. Wiem ze na 100% pasuja ESS V12 lcz sa za drogie. Zastanawiam sie nad goglami M44 czyli SWD tylko nie wiem czy spasuja??? Prosze o pomoc w tym temacie, mam nadzieje ze wypowiadac sie beda ludzie ktozy mieli do czyniena z tym helmem poniewaz jest dosc specyficzny. Nie chce natomiast odpowiedzi "Kup sobie X800 bo przeciez to najlepsze gogle ..." i takie tam bo poprostu takie gogle nie pasuja do tego hełmu. Pozdraiwam Edited October 27, 2010 by szczurto Quote Link to post Share on other sites
mer Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 (edited) Jesteś pewien, że chodzi ci o hełm Mk.IV? Klik - zdjęcie co prawda przedstawia Mk.III, ale wizualnie nie różniły się aż tak bardzo. Zdaje się, że wtedy nie nosiło się gogli ESS do Mk.IV, bo ich nie było (nie takie, jakie masz na myśli). Do tego hełmu najprawdopodobniej najlepiej pasowałyby zwykłe, przezroczyste okulary ochronne - to jest wizualno-stylistycznie. Chyba, że nie przeszkadza ci bieganie w goglach z nie tego okresu (bezpieczeństwo jest ważniejsze). Edited October 27, 2010 by mer Quote Link to post Share on other sites
szczurto Posted October 27, 2010 Author Report Share Posted October 27, 2010 (edited) mer masz racje nie chodzi mi o MkIV tylko o MkVI drobna literowka, przepraszam o taki: http://img24.imageshack.us/img24/3403/250pxmk6helmet.jpg Edited October 27, 2010 by szczurto Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 W takim razie najbardziej koszerne będą ESS V12 Advancer. Choć okulary ESS ICE też będą OK. Quote Link to post Share on other sites
mer Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 Patrzyłeś może na fotki innych brytofili, co oni noszą? Oraz - patrzyłeś może na allegro czy są (i jeśli tak - to po ile) gogle firmy Scott? Były noszone przez Brytoli (łącznie z tymi niebieskimi), więc... jeśli są w rozsądnej cenie - czemu nie? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 Te scotty używane przez wyspiarzy nie zapewniają dostatecznej ochrony przed, przepraszam za wyrażenie, kulkami. Quote Link to post Share on other sites
szczurto Posted October 27, 2010 Author Report Share Posted October 27, 2010 Tak wiem V12 sa eleganckie lecz nie dam tylke za gogle, mer jaki model tych scott'ow??? malo jest zdjec w necie brytyjskiej armii a w szczegolnosci innych gogli do helmow oproch v12 Quote Link to post Share on other sites
mer Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 Takie: klik (nie są aż tak jaskrawoniebieskie). Widziałam też czarne oprawki, oraz inne kolory szkieł. Chociaż możesz chcieć mieć na uwadze to, co powiedział Aciepk. Google były noszone przez załogi pojazdów (gdy wystawiali głowy z luków), piechotę (gdy np. lądował/startował śmigłowiec 'na pustyni') oraz w Royal Navy. Z tego co wiem Scott robił gogle do uprawiania sportów jak zjeżdżanie na nartach etc., zaś żołnierze używali ich aby chronić oczy przed piaskiem/wodą/pyłem, a nie kulkami używanymi w ASG. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 Zastanawiam sie nad goglami M44 czyli SWD tylko nie wiem czy spasuja?. Ten staroć od razu odrzuć. Będą pasować ESS Profile NVG, ESS Land Ops, Revision Desert Locust, Arena Flakjak. No chyba, że bawisz się w reko, a wtedy to inna sprawa. Quote Link to post Share on other sites
szczurto Posted October 27, 2010 Author Report Share Posted October 27, 2010 nie nie bawie sie w reko tylko nie mam sposobnosci przymierzyc zadnych z powyzszych gogli i musi to byc pewniak. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted October 28, 2010 Report Share Posted October 28, 2010 Zastanów się nad okularami ess Ice. Spokojnie można je używać z mk6. Quote Link to post Share on other sites
szczurto Posted October 28, 2010 Author Report Share Posted October 28, 2010 Witam ponownie wypatrzylem gogle ESS Profile NVG w dobrych pieniazkach czy bedzie to dobry zakup do tego helmu, chodzi mi o to zeby sie zgrywały z kształtem helmu bo jest on dosc specyficzny, co do okularow to mam kilka par (akurat nie ICE'y) i jakos sie nie czyje zbyt pewnie podczas strzelanek :icon_confused: wiec konieczniee chce jakies "fajne" gogle :icon_biggrin: pozdrawiam Przecinki i kropki Ci ukradli? Quote Link to post Share on other sites
Then Posted October 28, 2010 Report Share Posted October 28, 2010 Lol. Umiesz czytać stary? Parę postów nad Tobą Szaszłyk wyraźnie pisze, że będą :P Quote Link to post Share on other sites
szczurto Posted October 28, 2010 Author Report Share Posted October 28, 2010 ok musialem sie upewnic :p Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted October 29, 2010 Report Share Posted October 29, 2010 Swego czasu latałem w Mk VI z goglami ESS (land ops zdaje się) i współpracowały bardzo dobrze. Quote Link to post Share on other sites
szczurto Posted October 29, 2010 Author Report Share Posted October 29, 2010 a masz moze jakies zdjecie jak to wygladalo na glowie ;p (nie bede sie smial ze zdjecia) ;p A może wreszcie zaczniesz przestrzegać zasad interpunkcji? Następny tak napisany post poleci w niebyt. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts