srw1 Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 witam jestem tu nowy i jak w temacie "jestem zielony" mam pytanie do doswiadczonych w robienu customowych replik. wiec tak chciałbym zbudowac replike sprężynowego mosin naganta. moj plan to kupic oryginalna kolbe mosina i wszystkie zewnętrzne czesci i jakis w miare dobry a tani karabin asg, wyciagnac cały mechanizm i jakos wpakowac go do kolby mosina. mam znajomego tokarza wiec takie czesci jak zamek lufa zewnetrzna itd dorobil by mi na tokarce. i tutaj mam do was prosbe - czy mace dla mnie jakies porady? jaki karabin najlepiej kupic zeby byl dosc niezawodny i solidny z mozliwoscia przerobienia do dobryxch osiagow ale za mala kase? co myslicie o tym projekcie? Quote Link to post Share on other sites
PiVoSH Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Słomiany zapał. Pieniądze, a raczej ich brak. Myślę, że na myśleniu się skończy. Quote Link to post Share on other sites
srw1 Posted November 2, 2010 Author Report Share Posted November 2, 2010 heh.. mysle ze lepiej by bylo podac jakas sensowna wg ciebie replike do takiego projektu niz oceniac moj zapał..ale jesli tylko takie odpowiedzi titaj znajde to masz racje ..najprawdopodobniej na mysleniu sie skonczy. pozatym to niecakiem brak pieniedzy tylko taka mysl ze moze na opoczatek sprubowac z czyms tanszym niz nieznajac sie kupowac niewiadomo jak drogie repliki.. Quote Link to post Share on other sites
PiVoSH Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 No to jeśli to ma być do tuningu też, to snajperki TM, MP001. Tak mi na szybko coś podeszło. Ale ja ci mówię: to trzeba naprawdę mocno chcieć. Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Jeżeli pytasz się o tak podstawowe rzeczy nic nie wyjdzie z twojego projektu. Quote Link to post Share on other sites
Roni92 Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Firma g&h zajmuje się robieniem customowych gnatów i części, możesz ich zapytać > http://www.repliki-gh.home.pl/ Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Słomiany zapał. Pieniądze, a raczej ich brak. Myślę, że na myśleniu się skończy. Dziękujemy koledze za owocną i jakże niepotrzebną wypowiedź. Przeglądam twoje posty i dochodzę do jednego wniosku - nie pisz już nic więcej. Co do tematu, z jakieś 2-3 lata temu była taka replika na Allegro, ktoś zrobił od podstaw, ale życzył sobie z 1000zł za to. Musiałbyś znaleźć sprężynowego czterotakta, który dało by się rozebrać i wstawić odpowiedni zamek, rączkę przeładowania, upchnąć to w odpowiedniej lufie zewnętrznej itd. Da się, ale tanie to nie będzie, sam dorabiałem stalową rączkę do mechanizmu AW338 to wiem. Quote Link to post Share on other sites
PiVoSH Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Może i nie potrzeba, ale ile już było projektów na tym forum? A ile ukończono? A ile w ogóle rozpoczęto, czyli zrobiono cokolwiek poza planami? Ale, co do mosina, na forum był jeden facet, który go zrobił. Wpisz w szukajce, a Ci się ukaże. Popytaj się jego, może on ci coś podpowie. Łoże to albo samoróbka, albo ciężkie pieniądze na allegro. Bebechy z tej bazy twojej, części metalowe to już raczej tylko samoróbka. I pomyśl o kosztach. Quote Link to post Share on other sites
metalmaster Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 to zamiast demotywować człowieka od samego początku, napisz mu od razu poradę, albo krótkie info, że coś takiego się gdzieś przewinęło, że dużo kosztów pochłonęło i pracy, a nie jakieś jałowe przemyślenia o słomianym zapale.. skąd możesz wiedzieć, że kolega 2- go takiego egzemplarza nie zrobi? chyba, że mierzysz go swoją miarą, a to już inna bajka.. pytanie było o poradę dotyczącą sprzętu!!, a nie jakieś swoje wydumane osądy i przemyślenia na temat osoby o której w życiu na oczy nawet nie widziałeś i od razu się mądrzysz. więcej wiary w ludzi! Quote Link to post Share on other sites
Kelly Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Był na allegro mosin jakiś rok, półtora temu ale gazowy. Poszedł za jakieś 800-900zł do Rzeszowa jak dobrze pamiętam, jego właściciel pisał na wmasgu na pewno na jego temat. Quote Link to post Share on other sites
Ghost10 Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Pivosh kolejny raz nic nowego(też czytałem już wcześniej twoje posty) nie wnosisz do dyskusji tylko demotywujesz dobre zapały kolegi. Będzie to trudna sprawa a czykolwiek możliwa, życzę powodzienia :) Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Na początek kup MP001 od firmy Well. Sprawdź, czy uda ci się upchnąć mechanizm w kolbie od mosina, czy nie będzie za wąska. Później dopasowanie tego do samej kolby, chodzi o dopasowanie mechanizmu, na koniec dopiero dopieszczanie i robienie z tego rasowego mosina. Informacje o mosinie: - Jednolite łoże i nakładka przednia. - Nakładka drewniana na lufę mocowaną przez dwie obejmy. - Wycior w wyżłobieniu pod lufą. - Muszka trójkątna i celownik schodkowo-ramkowy z nastawami do 200 arszynów (1442-1577m). - Zamek ślizgowo-obrotowy czterotaktowy. - Integralny magazynek pudełkowy ładowany za pomocą łódki. Problemem będą magazynki, resztę powinno dać się zrobić. Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Myślę, że lepszą bazą byłby Kar98 od boyi. Bo jeśli ma być klimatycznie, to te łuski są akurat. A jeśli nie, to trzeba będzie spróbować upchnąć zwykłe magi do snajperek w tym cudzie :wink: Quote Link to post Share on other sites
drozdek96 Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 ciekawy pomysł :) wstaw zdjęcia jak ci już wyjdzie :D pozdrawiam P.S. jakby komuś chciało się bawić to bardzo wdzięcznie wyglądałaby replika Lee Enfielda angielskiego :) Quote Link to post Share on other sites
dominZbolca Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Z MP001 na pewno zrobić Mosina się da- http://www.red-alliance.net/forum/index.php?topic=8230.0 Poza tym ktoś już na wmasg miał customowego Mosina, możesz się spróbować skontaktować z właścicielem i popytać co nieco. Tu masz linka: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/18710-fotki-bron-snajperska/page__st__100__p__929686__hl__mosin+nagant__fromsearch__1#entry929686 Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 (edited) Drozdek, na jedejdojednego jest zrobiona. To takie forum modelarzy. Strzelająca replika asg.Lee EnfieldMosin 1891/30 Edited November 2, 2010 by majster988 Quote Link to post Share on other sites
srw1 Posted November 2, 2010 Author Report Share Posted November 2, 2010 no wreszcie widze jakies fachowe porady :) co do kar98 od boi tez o tym myslalem ..faktycznie klimat bylby fajny ale z drugiej strony jak czytalem recenzje tego karabinu to ponoc nic specjalnego. z tym dorobieniem elementow stalowych takich jak wlasnie zamek itd mysle ze az taki problem niebedzie bo mam naprawde dobrego fachowca. jak kupie replike i zmieszcze to jakos w kolbie mosina (caly czas skłaniam sie do zakupu oryginalnej) bede kombinowac nad wygladem reszty czesci. dzieki za pomoc Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 I pomyśl, czy to ma być tuning, czy nie. Bo jeśli tak, to w sumie nie ma po co kupować jakiejkolwiek podstawy, tylko od razy części tuningowe. Bo z podstawy nic praktycznie nie zostanie. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Pivosh, a jakie Ty znasz opcje tunningu mp001? Znasz jakieś czy tak znowu piszesz dla samego pisania? Quote Link to post Share on other sites
spoxter Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Ja wiele napisać nie mogę na temat , ale zagrzeję Cie słowami "Choćby skały srały, ale da sie!" I tym powiedzeniem zawsze Ja dochodzę do skutku ;) Może i ja pokuszę sie w następnym roku na zrobienie takiego ? Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 (edited) Pivosh, a jakie Ty znasz opcje tunningu mp001? Znasz jakieś czy tak znowu piszesz dla samego pisania? A gdzie ty tu widzisz pivosha?? Jeżeli to było do mnie, to nie znam się aż tak, ale jak słyszałem, po tuningu snajperki zostaje łoże i lufa zewnętrzna. A te rzeczy będzie sam dorabiał/kupował. Ale jeśli się mylę, to mnie sprostuj. Zawsze się ta wiedza może przydać. Edited November 3, 2010 by majster988 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 Np w poście #4. Czytaj cały wątek, nie fragmenty. Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 Sorki, akurat skojarzyłem to z moim postem. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 Ludzie, MP001 jest zasadniczo nietuningowalny, prościej będzie kupić BAR10 od JG - zgoda, jest droższy, ale pasują do niego części od TMowskiej VSRki. Sporo ludzi na Zachodzie buduje repliki karabinów z II Wojny właśnie na bazie VSR'ki. Quote Link to post Share on other sites
srw1 Posted November 3, 2010 Author Report Share Posted November 3, 2010 co myslicie o tym zeby uzyc tej repliki ? http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_253&products_id=6184&name=AGM_-_MP001_-_Real_Wood pisza ze pasuja czesci tunningowe do replik vsr. cena by mnie zadowalała nawet bardzo ;d Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts