Viamortis Posted November 18, 2010 Report Share Posted November 18, 2010 (edited) Robię małe, prywatne zamówienie z Ehobbyasia.com Jeśli ktoś chciałby coś drobnego - jakieś części, chwyty, pierdółki - to można się przyłączyć. Żadnych replik, żadnych konwersji, żadnych kloców w tym zamówieniu. Zasadniczo proszę się nastawiać na przesyłkę ekonomiczną trwającą ok. 3 tygodnie. Ponieważ koszt paczki ekonomicznej rośnie szybciej niż ekspresowej, może się zdarzyć, że do ekspresowej będzie można niewiele dopłacić. Wtedy będziemy się zastanawiać. Koszt wysyłki będzie dzielony wg. wagi przedmiotów. W zamówieniu bierzemy kurs Paypal z dnia złożenia zamówienia. Prowizja dla mnie to 10% wartości zamówienia, jednak nie więcej niż 13 USD. Podatki na granicy. Cło 0-6% (w zależności od humoru celnika), VAT 22%. Jak będzie to będzie, a jak nie będzie to nie będzie. Koszty przesyłki w Polsce: Odbiór osobisty 0 zł List polecony 5-10 zł List polecony priorytetowy 6-12 zł Paczka ekonomiczna 11-20 Paczka ekonomiczna priorytetowa 12-22 Kurier 23 zł Ubezpieczenie na poczcie powyżej 200 złotych to 4zł +1zł/50zł wartości. Zgłoszenia, pytania, pogawędki, pretensje: socom.krk@gmail.com Pozdrawiam przeserdecznie, Mortis PS. Nie posiadam udokumentowanych uprawnień w zakresie handlu zagranicznego, jestem hobbystą :wink: PS.2. Proszę o udział jedynie osoby poważne i zdecydowane. Po zamknięciu i podliczeniu zamówienia proszę nie wyskakiwać z tekstami, że się rezygnuje bo się krowa ocieliła, jest fajna replika na allegro czy gearbox się rozpadł. Z góry dziękuję. Dla osób słabszych z matematyki: [(przykładowa cena w sklepie) * (10% dla mnie) + (przykładowy koszt wysyłki)] * (przykładowy kurs w paypalu) + (przykładowy koszt wysyłki w PL) = tyle trzeba zapłacić (50 USD * 1,1 + 5 USD) * 2,96 PLN/USD + 7 PLN = 184,60 PLN Jak obliczyć ewentualne podatki: [(wartość zamówienia, czyli cena w sklepie + koszt wysyłki) * (przykładowy kurs paypal)] * (cło i VAT, czyli ok 22-29%) = tyle podatków trzeba ewentualnie dopłacić [(50 USD + 5 USD) * 2,96 PLN/USD] *0,29 = 47,21 PLN Edited November 18, 2010 by Viamortis Link to post Share on other sites
Yuri Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 nie odbyło się / trwa / zakończone ? Link to post Share on other sites
Viamortis Posted December 10, 2010 Author Report Share Posted December 10, 2010 Trwa, dalej można dołączać, bo jest mało osób. Link to post Share on other sites
Viamortis Posted December 15, 2010 Author Report Share Posted December 15, 2010 I część zamówienia mam prawie zamkniętą. Jeśli ktoś jeszcze chce się dołączyć to zapraszam. W I części idą małe rzeczy 100-300 g. Większe pójdą II paczką z magazynkami. Pozdrawiam Mortis Link to post Share on other sites
Zielus Posted December 18, 2010 Report Share Posted December 18, 2010 Mam pytanie, czy gdybym zamawiał repliki albo oporządzenie taktyczne to podatki byłyby takie same? Link to post Share on other sites
Viamortis Posted December 18, 2010 Author Report Share Posted December 18, 2010 Na repliki z reguły jest cło w granicach 2,7-4%. Na oporządzenie 6-12%. Ale jak celnik będzie miał dobry/zły humor, to może być niższe/wyższe. W tym zamówieniu repliki nie wchodzą w grę. Z ogólnymi pytaniami o zamówienia i opłaty odsyłam do właściwych tematów lub na PW. Pozdrawiam Mortis Link to post Share on other sites
Zielus Posted December 18, 2010 Report Share Posted December 18, 2010 Mógłbym zatem prosić o link do tematu z pełnymi informacjami? Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Yuri Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Czy zamówienie się zakończyło ? Link to post Share on other sites
Recommended Posts