Szeregowiec Rayan Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Witam! Czy człowiek z wadą wzroku jest traktowany tak samo jak zdrowy? Jaki jest przydział do wosjka w tym wypadku? Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Z tego co wiem to nie można mieć ponad jakąś tam wadę wzroku ( chyba trójkę). Jak masz leczoną to okej ale i tak dostajesz kategorie C, na którą nikt i tak uwagi nie zwraca i ścigają Cię jak gdyby nigdy nic. Przynajmniej mój ojciec tak miał. Link to post Share on other sites
Nath Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Dużo zależy od tego jaką masz wadę wzroku. Są takie, które nie dyskwalifikują. Link to post Share on other sites
mikunda Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 i ścigają Cię jak gdyby nigdy nic. Kolego a wiesz, że nie ma już czegoś takiego jak obowiązek służby wojskowej? Z wadą wzroku jest różnie, wiem, że astygmatyków nie przyjmują i osób z większą wadą niż 3. Nie wiem jak jest z daltonistami, ale chyba nie ma większych problemów. Link to post Share on other sites
Soman Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Kolego a wiesz, że nie ma już czegoś takiego jak obowiązek służby wojskowej? Nie do końca. Zasadnicza Służba Wojskowa została zawieszona, nie zlikwidowana. Link to post Share on other sites
Strus155 Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Nie wiem jak jest z daltonistami, ale chyba nie ma większych problemów. Ślepota barw w stopniu lekkim = kategoria N na TWKL. Teoretycznie jest Z/N (tylko nie można służyć w desancie, żandarmerii, lotnictwie i gdzieś jeszcze), ale teraz mają tylu kandydatów na miejsce, że walą N'kę. Link to post Share on other sites
Foka Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 No tak, znowu znalazł się poszukujący informacji o wojsku na forum ludzi strzelających plastikowymi kulkami. Pewnie to jedyne forum jakie udało się znaleźć w internecie. I znowu padają odpowiedzi "chyba", "wydaje mi się", "40 lat temu mój ojciec...". Weź idź na NFOW i tam pytaj, a najlepiej po prostu zadzwoń na WKU to Ci wszystko powiedzą. Tak trudno na to wpaść? Link to post Share on other sites
Recommended Posts