th0rin Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Witam wszystkich! Jestem u Was troszkę gościnnie ponieważ bardziej interesuje się PB niż ASG ale mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić a może wy znacie odpowiedz. Od roku czasu biegam po lesie z Tippmanem Alpha Black + kolimator. No i wygląda to mniej więcej tak że popularny tippmann ma rączkę transporterową na której zamontowałem "wyrównującą szynę RIS do m16" a na niej rzecz jasna mój kolimator. Otóż pasja się we mnie rozwija jak ziarnko fasoli po której Jaś wspinał się aż do nieba i pora przeRZuć się na nową klamkę. Myślę nad x7Phenom. Z doświadczenia zdobytego na Alpha Black przekonałem się że do Markera i Kolimatora potrzebne jest podwyższenie. Wynika to z noszenia maski. Sprawa niby prosta ale... skuteczny zasięg przeważnie każdej klamki to 20-max30 metrów i tutaj pojawia się psikus należy dobrze zamontować kolimator by czerwona kropka zatrzymała się na punkcie a nie 2 metry nad nim. (Myślę że posiadacze kolimatorów mnie zrozumieją) Owszem wiem o tym że kolimator ma regulację w pionie i poziomie. W pionie nie jest tak źle.. ale ustawić poziom za pomocą pokrętełek lub imbusa w moim przypadku to już sztuka. Powiem krótko.. NIE da się! (pewnie zaraz mnie ktoś zbeszta, bynajmniej ja nie potrafię tego uczynić). Dla tego chce ustawić kolimator "mechanicznie" Przechodząc do sedna sprawy... szukam szyny RIS lub bardziej precyzyjnie montażu dzięki któremu przednią część można lekko pochylić do przodu. Dla lepszego ogarnięcia o co mi właściwie chodzi zapodam fotkę. Oczywiście nie jest to fotka zrobiona prze zemnie... wujek google mi lekko pomógł. Uploaded with ImageShack.us Jeżeli ktokolwiek może mi jakoś pomóc w odnalezieniu tej szyny lub zna inny sposób na "mechanicznie" ustawienie kolimatora w pochyłej pozycji, będę bardzo wdzięczny za podpowiedz. "Optyczne" ustawienie punktu celowniczego jak najbardziej odpada. Przepraszam z góry za popełnione błędy w tekście. Późna już pora a mi z czystego lenistwa nie chcę się mocno wytężać wzroku. [stosuj interpunkcję.] Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 rączkę transporterowąJaką?! :icon_eek2: TRANSPORTOWĄ! należy dobrze zamontować kolimator by czerwona kropka zatrzymała się na punkcie a nie 2 metry nad nim.Domyślam się, że miałeś na myśli na punkcie trafienia, bo tego nie napisałeś. Przy tak dużej różnicy między osią lufy, a osią celowania przyrządy można zgrać tylko na jednym konkretnym dystansie, a różnice między punktem celowania, a średnim punktem trafienia będą bardzo rosły, wraz ze zmianą odległości. szukam szyny RIS lub bardziej precyzyjnie montażu dzięki któremu przednią część można lekko pochylić do przodu.Jedyne z czym możesz spróbować to szyna RIS mocowana na uchwyt transportowy karabinka M16, jest ona w kształcie klina. Jeśli ona nie będize pasowała, to musisz szukać rozwiązania na forah painballowych, bo nic "standardowego" raczej nie będzie pasowało. Przepraszam z góry za popełnione błędy w tekście. Późna już pora a mi z czystego lenistwa nie chcę się mocno wytężać wzroku.Z takim podejściem może się okazać, że Twoja obecność na forum będzie nadspodziewanie krótka. Quote Link to post Share on other sites
th0rin Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 Dziękuje za poprawienie błędu za który z góry wcześniej przeprosiłem. Foka: 1. Dokładnie o to mi chodzi. Chcę zgrać punt celowniczy z celem na dystansie 20-25m. 2. Co do obecności na forum. Owszem nie zaprzeczam że okres goszczenia na forum poświęconym ASG będzie krótki. Postawiłem sobie cel. Odnaleźć i sprawić sobie montaż takiego samego cuda jak przedstawione na zdjęciu. Jeśli chodzi o fora PB to proszę sobie wyobrazić że tam próbowałem na samym początku znaleźć odpowiedz, gdyby się udało to bym wam głowy nie zawracał. 3. Co do treści zawartych w moim pytaniu jak i postawionych problemach. Szczerze uważam że mogą się i wam równie dobrze przydać. Z tego co słyszałem kładziecie ogromny nacisk na realistkę gry ASG. A raczej zabawki z PB jak i ASG nie "strzelają" na 100 m z porażającą celnością. 4. Koniec porównywania. Jako gość proszę tylko o zrozumienie i gościnność. Nie mam 13 lat i uważam że nie zasługuję na straszenie mnie ograniczonym terminem pobytu na forum. Jeśli Mod lub Admin uważa że mój temat jak i problem nie ma racji bytu to proszę o usunięcie go z listy. Ja natomiast uważam że problem z ustawieniem kolimatora występuje w wszystkich sportach strzeleckich. Tak więc proszę o konkretne rady, nie pouczenie. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Szczerze uważam że mogą się i wam równie dobrze przydać.Nie bardzo, my nie mamy problemów z dobraniem montaży i szyn, bo nie używamy "wiertarek" tylko wiernych replik. Z tego co słyszałem kładziecie ogromny nacisk na realistkę gry ASG. A raczej zabawki z PB jak i ASG nie "strzelają" na 100 m z porażającą celnością. Mam porównanie, w paintball grałem jakieś 8 lat. Repliki ASG są celniejsze i mają większy zasięg. Jako gość proszę tylko o zrozumienie i gościnność. Nie mam 13 lat i uważam że nie zasługuję na straszenie mnie ograniczonym terminem pobytu na forum. Jeśli Mod lub Admin uważa że mój temat jak i problem nie ma racji bytu to proszę o usunięcie go z listy.Niezależnie od tego jak długo planujesz być na forum wszystkich obowiązuje jeden Regulamin, a nieprzestrzeganie go może skutkować blokadą konta. To nie straszenie, a jedynie poinformowanie nowego użytkownika. Ja natomiast uważam że problem z ustawieniem kolimatora występuje w wszystkich sportach strzeleckich.Tak, nazywa się to przystrzelaniem broni, ale Twoje pytanie dotyczyło czegoś zupełnie innego. Quote Link to post Share on other sites
th0rin Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 (edited) Widzę foka że z prośby o pomoc zrobiłeś temat "Wyższość ASG nad PB", człowieku czy ty masz coś z psychiką czy nie potrafisz czytać? Jeżeli nie umiesz odpowiedzieć na zadane przez użytkownika forum pytanie to po co się odzywasz? Stopień lub ranga na forum nie daje Tobie prawa do spamu. Więc w tej sytuacji nie rozumiem po co w ogóle wspominasz o regulaminie sam go nie przestrzegając. 1. Co do celności ASG a celnością PB. Zielonego pojęcia nie mam jak plastikowe kuleczki wam latają... ale wiem jedno u was nie ma żądnych ograniczeń w FPS... naparzacie się nawet po 450 FPS jak z forum wyczytałem. Przecież to masakra. 300 FPS w PB to max ze względu na środki bezpieczeństwa, więc różnica w zasięgu też jest inna. Edited November 26, 2010 by th0rin Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Hahaha. 300 fps w panitballu a w ASG są nie równe, porównaj wagę "pocisku" i oblicz jego energię. 300 fps z markera = wielki siniak i sporo bólu, 300fps z repliki ASG = odgłos udeżenia o mundur i zero bólu (chyba, że dostanie się w twarz, paznokieć itd.). Z tego powodu limit fps w ASG jest znacznie wyżej niż w paintaballu, widać, że nigdy nie brałeś udziału w rozgrywce ASG, więc nie wypowiadaj się na ten temat, szczególnie na zasięg replik, moc i ból po trafieniu. Quote Link to post Share on other sites
th0rin Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 (edited) Hahaha. 300 fps w panitballu a w ASG są nie równe, porównaj wagę "pocisku" i oblicz jego energię. 300 fps z markera = wielki siniak i sporo bólu, 300fps z repliki ASG = odgłos udeżenia o mundur i zero bólu (chyba, że dostanie się w twarz, paznokieć itd.). Z tego powodu limit fps w ASG jest znacznie wyżej niż w paintaballu, widać, że nigdy nie brałeś udziału w rozgrywce ASG, więc nie wypowiadaj się na ten temat, szczególnie na zasięg replik, moc i ból po trafieniu. To prawda że nie grałem w ASG.. ale strzel do kumpla z odległości 10m nawet kuleczką o małej średnicy z 450 FPS. Ciekawe czy będzie zadowolony? Sami tutaj mistrzowie polskiej ortografii, fizyki, replik wojskowych i Bóg jeden wie czego jeszcze. Bardzo miło mi się z wami rozmawia, ale odpowie ktoś na pytanie, które zadałem na samym początku? Bo powoli zaczynam stwierdzać że wizyta na tym forum to strata czasu. Mało mnie interesuje z czym biegacie i jak się z tym czujecie. Zadam proste pytanie: Widział ktoś taki "montaż" pod kolimator z możliwością "mechanicznej" regulacji położenia kolimatora jak ten przedstawiony na zdjęciu powyżej? Edited November 26, 2010 by th0rin Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 (edited) Jeżeli jest się idiotą to można komuś zrobić krzywdę, w asg uznaje sie zasadę, że na bliskich odleglosciach krzyczy się "dostałeś", lub tego typu teksty (ustala sie przed strzelaniem) i wtedy osobę do której to było kierowane uznaje sie za "martwą". Ja nigdy nie dostałem z takiej odległości a strzelałem się też ludźmi, którzy mieli grubo ponad 600 fps... Widział ktoś taki "montaż" pod kolimator z możliwością "mechanicznej" regulacji położenia kolimatora jak ten przedstawiony na zdjęciu powyżej? Takie rzeczy to tylko w erze ;) Edited November 26, 2010 by dobry_mudzyn_z_afryka Quote Link to post Share on other sites
th0rin Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 Jeżeli jest się idiotą to można komuś zrobić krzywdę, w asg uznaje sie zasadę, że na bliskich odleglosciach krzyczy się "dostałeś", lub tego typu teksty (ustala sie przed strzelaniem) i wtedy osobę do której to było kierowane uznaje sie za "martwą". Ja nigdy nie dostałem z takiej odległości a strzelałem się też ludźmi, którzy mieli grubo ponad 600 fps... Takie rzeczy to tylko w erze ;) Dziękuje za lekcje BHP w ASG. Interesujące. Czekam na dalsze propozycje rozwiązania problemu. Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Moim zdaniem powinieneś kupić sobie lepszy kolimator, w którym regulacja działa dobrze. Nie dostaniesz czegoś takiego o czym piszesz, nawet jeśli to nie za opłacalną cenę. Producenci nie mają po co robić takich wynalazków ponieważ ogólnie kropkę reguluje się za pomocą np. monety, więc produkcja tego nie była by opłacalna. Quote Link to post Share on other sites
th0rin Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 (edited) Posiadam celownik kolimatorowy WALTHER MRS kosztuje około 250 zł i jest naprawdę warty swojej ceny. Pytałem już starszych stażem kolegów na forum poświęconemu PB jak to jest z ustawieniem pionu i poziomu punktu celowniczego np: kropki w kolimatorze otwartym. Zdaniem kolegóe i sam mogę to potwierdzić regulacja lewo - prawo punktu celowniczego jest niezawodna i bardzo łatwa, ale ustawić punkt celowniczy w pozycji góra dół to już jest problem. Zmiany widać tylko przy zerowych drganiach. Regulacja jest mało widoczna. Widzisz w PB gramy w maskach, które znacznie utrudniają celowanie. Dlatego potrzebne jest podwyższenie. Dajmy na to takie 5 cm różnicy pomiędzy lufą a kolimatorem znacznie ułatwia celowanie ale utrudnia ustawienie zbieżności. Sprawa nie będzie prosta. Oczywiście można by wykonać taki montaż pod kolimator w zaciszu domowym ale skoro ktoś już to wynalazł, a na to wskazuje zdjęcie które wcześniej zamieściłem to może ktoś już to obadał. Edited November 26, 2010 by th0rin Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 Widzę foka że z prośby o pomoc zrobiłeś temat "Wyższość ASG nad PB"To Ty poruszyłeś ten temat w swoim drugim poście. I źle mnie odbierasz, bo wcale nie uważam airsoftu za lepszy. Jest po prostu inny. człowieku czy ty masz coś z psychiką czy nie potrafisz czytać?Grzeczniej proszę, sam napisałeś, że jesteś tu gościem. Jeżeli nie umiesz odpowiedzieć na zadane przez użytkownika forum pytanie to po co się odzywasz?Po pierwsze trochę kultury, po drugie odpowiedziałem Ci, nie mój problem, że odpowiedź Ci nie przypadła do gustu. naparzacie się nawet po 450 FPS jak z forum wyczytałem. Przecież to masakra. 300 FPS w PB to max ze względu na środki bezpieczeństwa, więc różnica w zasięgu też jest inna.No. Masakra. Początkowa energia kinetyczna w paintballu to ok 15J, w airsocie nie więcej niż 4,5J (w ekstremalnie wykręconych giwerach, bo w normalnych <3J). Grałem wiele lat w speedball, wiem co potrafi zrobić kilka kulek PB wystrzelonych z 0,5, a czasami i bliższej odległości, więc proszę, nie wchodź w porównania dwóch rzezy, jeśli masz pojęcie tylko o jednej z nich. Poza tym nie o tym jest wątek, odpowiedź nt. szyny już uzyskałeś. Oczywiście można by wykonać taki montaż pod kolimator w zaciszu domowym ale skoro ktoś już to wynalazł, a na to wskazuje zdjęcie które wcześniej zamieściłem to może ktoś już to obadał.Ale chodzi właśnie o to, że dałeś zdjęcie szyny na markerze paintballowym. W airsofcie takie szyny nie są stosowane go nie są potrzebne. PS Jeśli chodzi o fora PB to proszę sobie wyobrazić że tam próbowałem na samym początku znaleźć odpowiedz, gdyby się udało to bym wam głowy nie zawracał.No, a jeśli mam się już na maxa czepiać ;) Na PSI (dla niewiedzących wyjaśnienie - największe forum PB w Polsce, prawie jak WMASG ;) ) Pytanie zadałeś dzisiaj, pół godziny po północy, i przed 10 rano, nie mając tam odpowiedzi od razu zadałeś pytanie tutaj... Cóż za brak cierpliwości ;) Pomijam, że do teraz nie dostałeś tam żadnej odpowiedzi, a tu dwie osoby już Ci odpisały, tyle, że odpowiedzi Ci nie przypadły do gustu :) Quote Link to post Share on other sites
th0rin Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 (edited) Odpisałeś Ty i mudzyn. Mudzyn przynajmniej próbuje pomoc za co jestem bardzo wdzięczny. Jeżeli chodzi o forum PB to prawda. Najnormalniej skopiowałem post. Powiem więcej, napisałem podobny post na 2 innych forach klanowych do których przynależę. Szukając odpowiedzi należy skorzystać z wszystkich możliwych źródeł. To nie jest tak że tylko specjaliści od PB są wszystko wiedzący. Ale to chyba nie jest niezgodne z prawem? Prawda? Będę wdzięczny jeżeli jeszcze ktoś by się wypowiedział na temat takiej szyny, może macie pomysł jak to sprawnie wykonać "zrób to sam"? Każda pomoc się przyda, każda sugestia dotycząca tematu takiego montażu. P.S. Zdaję sobie sprawę że wam takie szyny nie są potrzebne, ale to nie świadczy o tym że w waszych szeregach nie ma ludzi kreatywnych. Z pewnością da się połączyć może jakaś szynę + montaż tak aby otrzymać ciekawy efekt. Np: rączka transportowa jak słusznie zauważyłeś wraz z szyną wyrównującą prawdopodobnie najszybciej rozwiąże problem ale nie sztuką jest iść na łatwiznę tym bardziej że takie cudo z m16 słabo pasuje do UMP (bo właśnie na wzór UMP staram się choć w małym stopniu upodobnić moją "wiertarkę".) Edited November 26, 2010 by th0rin Quote Link to post Share on other sites
th0rin Posted November 26, 2010 Author Report Share Posted November 26, 2010 (edited) P.S.2 Pochlebia mi fakt że postanowiłeś odwiedzić forum PSI, a to wszystko za sprawą przeczytania mojego tematu. Edited November 26, 2010 by th0rin Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Zapewniam, że nie zaglądam na PSI z Twojego powodu, jestem tam zarejestrowany od wieeeelu lat, od kilku wersji forum wstecz. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 @Thorin: Prawdopodobnie nie znajdziesz takiego montażu... zbyt szybko. W Airsofcie średniej klasy replika strzela na odległość około 50 metrów, przy czym w miarę pewnie można trafić każdym strzałem człowieka z około 40-45 metrów. Spotkać na strzelankach można repliki, które strzelają nawet dwukrotnie dalej i wcale nie zabijają przy tym ludzi, pomimo że przekraczają granicę 600, a niekiedy nawet 700 FPS ;). Ale poczekaj, nie omijaj tego co piszę, bo o zasięgu nie napisałem tylko po to by "pokazać wyższość asg nad pb". Chodzi o to, że wraz ze zwiększaniem się dystansu strzału zmniejsza się konieczność posiadania regulacji plamki kolimatora w olbrzymim zakresie. Do tego dodajmy, że w PB jest niemal zawsze konieczne posiadanie wyższego montażu na kolimator niż w przypadku ASG. Jeśli do wyższego montażu dodasz sobie mniejsze odległości, na które trzeba strzelać celnie, to przeważnie cel ten będzie znajdował się poza granicą tolerancji regulacji kolimatora. Z tego właśnie względu szukanie odpowiedzi na forum Airsoftowym raczej nie przyniesie Ci pożądanego skutku, bo tutaj takie problemy raczej nie występują. Montaż, który podałeś - jesteś pewien, że on na pewno jest nachylony, a nie jest to złudzenie optyczne? Mi to wygląda na standardowy, prosty montaż. Jeśli takim nie jest, to raczej jest to typowo robiony pod Paintball produkt, bo może mam małą wyobraźnię, ale nie widzę zastosowania dla niego w innych celach. Chyba najszybsza sprawa, to dorobić, lub odpowiednio przerobić jakiś montaż. Jeśli się na tym nie znasz, to poszukaj firm, które mają odpowiednie narzędzia i umiejętności. Może nawet jakaś firma Airsoftowa by się tego podjęła, jak np. polskie G&H Airsoft: http://www.repliki-gh.home.pl/ Jedyne co mi przychodzi na myśl, co może być łatwe, to wymieniony już montaż wyrównujący na rączkę transportową od M16 - trochę podszlifowany od przedniej strony, aby po przykręceniu ustawił się minimalnie pod kątem. Ale jeśli replika, tfu, chciałem powiedzieć marker ma iść w stronę UMP - to rozwiązanie raczej nie przypadnie Ci do gustu. PS: Kolimator MRS możesz dostać znacznie taniej, tylko pozbawiony oznaczeń: http://www.taiwangun.com/optyka_kolimatory/kolimator_otwarty_tactical_4_reticle_sight_a_c_m-427.html PS2 (ale nie Playstation 2 :P): U nas na bliższe odległości po prostu używa się słabszych replik i/lub tzw. broni bocznej. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
th0rin Posted November 27, 2010 Author Report Share Posted November 27, 2010 (edited) LogaN to jest odpowiedz która mi pomogła. Jestem pewny że jest to pochylony montaż ponieważ na forum wrzuciłem zdjęcie słabszej jakości by przeglądarka w miarę ładnie to ogarnęła, a post wyglądał czytelnie. Mocowanie jest pochylone. Jak najbardziej próbowałem skontaktować się z autorem zdjęcia ale bez skutku. Co do kolimatora to tylko produkt sprawdzonej firmy sprawdza się w PB. Ta kuleczka z farbą robi duże siniaki, ba nawet kuku.. kolimatorek za 100 zł po 1 strzale rozpadł by się. Spróbuje wykombinować jakiś montaż na własną rękę składając 2 szyn lub jakiegoś montażu, odrobiny pilniczka i innych domowych sposobów. Dziękuje za odpowiedz. Edited November 27, 2010 by th0rin Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Witam.A może dwie TakiE szyny Ci pomogą abys miał tolerancje w regulacji koli +ewentualnie jakieś delikatne podkładeczki od strony kolby i z górki. :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Co do kolimatora to tylko produkt sprawdzonej firmy sprawdza się w PB. Ta kuleczka z farbą robi duże siniaki, ba nawet kuku.. kolimatorek za 100 zł po 1 strzale rozpadł by się. No proszę, bez przesady - miałeś taki? wątpię - więc nie krytykuj - przez krótki czas używałem takiego i sobie go chwalę. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 (edited) Przeczytałem kolego Twoje posty i wydaje mi się, że zamontuj koli na ludzkim, zwyczajnym, nie pochylonym podwyższonym montażu i wyreguluj na dystansie np 10m (to powinno się udać). Załózmy, że drugi raz tor lotu kulki przetnie linię celowania na 25tym metrze. Nie sądzisz (serio pytam), że maksymalne przewyższenie, nawet przy takiej różnicy w poziomach między osią celowania a poziomem wylotu lufy, będzie i tak nie większe niż 20-30cm co problemem jeszcze nie jest? Foką i innymi sie za bardzo nie przejmuj. Edited December 7, 2010 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted December 8, 2010 Report Share Posted December 8, 2010 Dochodzi do tego POA & POI przy wysokości montażu. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
th0rin Posted December 9, 2010 Author Report Share Posted December 9, 2010 Znalazłem! Kolega z innego forum podał linka. http://www.killjoyindustries.com/adjustablepicatinnyrail.html Dziękuje za zainteresowanie tematem, oraz wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Th0rin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts