Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym stunningować Replikę TM FAMAS SV ( gdyż w stocku ma ona zaledwie 290 fps), gdzieś do 380 - 420 fps. I pytanie brzmi: co bym musiał w gearboxie wymienić by uzyskać taki efekt. Mam nadzieję że w odpowiednim dziale o tym napisałem, gdyż jestem "zielony".

Tu jest link do replik; http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=2574

Pewny jesteś, że chcesz to zrobić? Fa Mas ma GB V1, a nie ma do tego części żadnych, więc nawet jakby Ci się udało coś zrobić, to jak się sypnie, to zostaniesz z ładnym, lecz nie strzelającą repliką.

Jak masz Panie głupoty opowiadać i/lub się nie znasz to milcz.

chrislacorunna - 400 fps to troszkę dużo na Famas'a od TM ;) Silnik szybko Ci padnie bo tam jest EG560 i nie ciągnie on takich sprężyn, a gdy już padnie to trzeba trochę kombinować (nie jest on standardowy).

Generalnie GB V1 to kawał ciężkiego kloca więc łatwo nie padnie. Co musisz wymienić:

Sprężyna M100-M110 (MAX)

Głowica tłoka (najlepiej jakiś POM lub inne ciche, lekkie coś. Systema Area 1000 świetnie dawała radę w Famasach)

Dysza (Stock ma ~20,5mm. Można wrzucić uszczelnioną ;) Dedykowanej nie ma, ale celować powinieneś w serie MP5A4 / A5 / FAMAS / M16A1 / XM177E2)

Łożyska 6MM (tutaj jako opcjonalne! M110 wymaga wymiany! M100 jeszcze da radę na kompozytowych stockach. Problem polega na tym, że stockowe nie są 6mm... ~5,7-5,8mm. Szkielet gb trzeba rozgrzać, metalowe łożyska zmrozić a i tak bez młota ich nie wsadzisz :P )

Zębatka silnikowa (o takie coś: LINK. Dlaczego? Bo stokowa ma 2 zęby przeciwpowrotne i w stocku czasem potrafi nabroić, a z wyższą sprężyną to stanie się masakra ;)

Na M100 bez wymienionej dyszy i łożysk wyciśniesz 350fps. Nie pamiętam jak to było z tłokami... Dużo o tunningowaniu Famasa TM znajdziesz na ArniesAirsoft. O skrajne upy famasa można męczyć usera "X Lupin". Fascynat tego modelu ;)

I musisz znaleźć człowieka, który zrobi Ci upgrade tej repliki bo wiem, że Panowie ze SpecShop w tej replice up'a nie zrobią :happy:

Zębatki w ogóle do wymiany na coś powyżej m100 - m110 tam są znalowe zębatki o przełożeniu około hi-speed - dlatego ma duży rof ta replika. Po za tym nie jestem pewien ale trzeba z nimi coś kombinować bo są chyba nieco niestadardowe. Co do łożysk średnica 5,5mm więc bez piłowania, powiększania otworów może być kupa. Co do silnika jest słaby i lubi się smażyć, a dostać taki drugi to jak szukanie igły w stogu siana.

Łożyska mogą od biedy wytrzymać - paru ludzi wzmocniło repliki TM na m120 i chodzi to dobrze, natomiast famas TM potrzebuje zębatek typu torque na m120 inaczej silnik nie wytrzyma.

Edited by kermit

Dziękuje za ( w końcu) pełne odpowiedzi. Pomęczę tego Xlupina, może coś się uda więcej dowiedzieć. Generalnie M110 może dawać tam z 360 fps, ale jak coś się tam powymienia to i podobno 380 da radę.

Ah, i takie pytanko na koniec, w czym jest tak TM FAMAS dobry że kosztował te 1000 zł, gb v.1 ( czy ja się mylę czy to już przeżytek ?) i te jego możliwości, I jeśli z niego da się wyciągnąć te 360 fps to czy (UWAGA) ten famas nie nadaje się bardziej do CQB?

I tak zauważyłem co do "dzieł" TM, to że każda ich replika ma tak 280- 320 fps, czyli raczej ta dolna granica. I tak właściwie dlaczego to jest, kiedyś sądziłem że to przez to że są przeznaczone do tunningu, ale jak się dowiedziałem o gb v.1 to raczej się z tym za dużo nie zrobi.

X Lupin napisz Tobie to samo co Ja ;) Miałem podobny problem jak Ty i człowiek bardzo mi pomógł ;) Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego, to zapytaj go jak tam tłoki wyglądają i zamelduj tutaj bo jestem ciekaw.

Czy FAMAS to przeżytek? Hmm... Coraz więcej replik ma niestandardowe bebechy i nikt tego powodu nie płacze (już na pewno w kwestii szkieletu GB). Famas ma więcej niestandardowych części... Po prostu kupując go, licz się z tym, że nie jest to replika do upgradeowania i wywalania ton kompozytu na strzelankę ;) Jak kolega wyżej napisał... Spali się silnik to trzeba kombinować. Można tam dać standardowy silnik gb v3... Ale to piłowania, wycinania, nitowania, wyginania... :happy: Martwię się o zębatkę tłokową i tłok. Tutaj chyba było jakoś inaczej... Pół biedy jak dłuższy... Krótszy nie będzie miał zamiennika;P

Czyli:

-preclufka

- nowa gumka ( hmm, chociaż podobno hopup wychodzi TM bardzo dobrze)

- głowica tłoka

- nowa dysza

i powinno być ok? mówię że jestem zielony, więc póki co wieże na słowo.

A propos, pytałem już o to, jak nazywał się ten gość od FAMASów... Xlupin czy jakoś tak...

Czyli:

-preclufka

- głowica tłoka

- nowa dysza

A propos, pytałem już o to, jak nazywał się ten gość od FAMASów... Xlupin czy jakoś tak...

Tłok jest akurat standardowy i w modelach TM są dosyć wytrzymałe. Jedyna bolączka to gł. cylindra, dysza, prowadnica sprężyny, łożyska, zębatki i popychacz.

Jak któraś zębatka jest niestandardowa, to właśnie tłokowa (ilość zębów), a co za tym idzie tłok. Środkowa i silnikowa są standardowe na 100%.

Czyli:

- preclufka

- głowica tłoka

- nowa dysza

Pierwsze co będziesz wymieniał JEŻELI chcesz modyfikować GB to zębatka silnikowa! Inaczej narobisz sobie kaszany.

Jak ten gość się nazywa?

X Lupin Link do profilu na ArniesAirsoft

Dobra dodałem nowy wątek na arniesairsoft.co.uk i przekaże odpowiedzi, w miarę możliwości przetłumaczonę ( pewnie nie każdy umie tu angielski, a na pewno dużo osób nie zrozumiałoby tej USA-angielszczyzny). A propos to pogodziłem się ( ehhh...) z faktem że mój FAMAS raczej nie osiągnie z GB v.1 jakiejś super mocy, ale te 350 -370 fps by się przydało. Jak ktoś ma możę tą replikę i umiałby dokładnie powiedzieć co wymienić, to proszę o odpowiedź.

Jeszcze nie tuningowałem, ale zebrałem trochę przydatnych linków (na końcu posta) Oraz mogę Ci poddać pomysł:

Jak jesteś zapalonym majsterkowiczem i masz jako-taki warsztat, możesz się zabrać za włożenie tam modelarskiego silnika bezszczotkowego. Były takie próby zarówno w gb v.3 jak i w v.1, z tego, co pamiętam, niektóre udane. Do tego regulator z czujnikiem położenia rotora (tzn czujnik jest w silniku, regulator odbiera chyba, ale już nie pamiętam, w którymś linku poniżej jest to opisane) i układ sterujący. Jak jesteś dobry z elektroniki lub znasz takową osobę, to możesz uzyskać spokojnie regulację szybkostrzelności, bursta, wielką moc i w zasadzie co tam zechcesz. Barierę wtedy stanowią koszta dobrych silników bezszczotkowych oraz wytrzymałość pozostałych bebechów. Z tego, co czytałem wynika, że zarówno zębatki jak i tłok są takie jak v.2/v.3. Silnik - wiadomo, niestandardowy. Szkielet gb wydaje się być mocny, ponadto masz fajne mocowanie prowadnicy sprężyny, które łatwo jest bardzo wzmocnić. Prowadnica sprężyny pasuje v.2 lub v.3 (nie pamiętam, która ma otwór, chodzi o tą z otworem) po wkręceniu w nią śruby. Nie pamiętam, czy cylinder jest standardowej długości, wydaje mi się, że tak. Z dyszą jak Koledzy pisali, trzeba kombinować.

Gdybym miał fundusze, to postawiłbym na:

-dobry silnik bezszczotkowy i zaawansowany układ sterujący pozwalający osiągnąć bursta itp (czujnik pozycji rotora w silniku zastępuje czujniki optyczne lub napięcia na silniku, które są w obecnych układach sterujących do replik np. firmy Gate)

-dobre zębatki

-zestaw BU (może być b. dużo kombinowania z dyszą, ale nie wierze, że czegoś się nie znajdzie)

-teflon wszędzie, gdzie się da

-sprężynka jakaś m120-m130

-wszelki lanserski szpej coby trochę famasika dociążyć

-wykonanie wszystkich kroków z podanego poniżej "creek proof guide"

A teraz obiecane linki (zarówno do tematów o famasie jak i o silnikach bezszczotkowych w AEG oraz inne ciekawe, nawet pojedyncze zdjęcia, które coś pokazują):

http://i199.photobucket.com/albums/aa247/BaneDraconus/IMG_5613.jpg?1284850546

http://www.airsoftforum.com/board/lofiversion/index.php/t128610.html

http://veronikaforce.free.fr/Technique/Famas_GB1_dem.php

http://www.freewebs.com/unsckingcodez/stanagconversion.html

http://www.freewebs.com/unsckingcodez/creakproofyourfamas.html

http://www.arniesairsoft.co.uk/forums/index.php?act=ST&f=69&t=17348

http://www.arniesairsoft.co.uk/forums/index.php?showtopic=53464&hl=

http://www.arniesairsoft.co.uk/forums/index.php?showtopic=53567&hl=Famas+hop+up

http://forums.airsoftmechanics.com/index.php?topic=1067.15

http://www.airsoftforum.com/board/lofiversion/index.php/t180323.html

Niektóre linki są łatwe do znalezienia, inne stanowią owoc moich wielogodzinnych poszukiwań. Z projektu stworzenia famasa z burstem, dużą prędkością wylotową i dobrą szybkostrzelnością powstrzymały mnie brak funduszy i przygotowania do olimpiad, które pochłaniają mnóstwo czasu. Może ktoś się tego podejmie.

Pozdrawiam,

Laokoon

EDIT: mała poprawka

Edited by Laokoon

Po co tyle kombinowania z tym silnikiem? Ludzie przerabiali GB pod standardowe silniki z powodzeniem:

eg700motormount5tw.jpg

Było tego kilka sztuk. Nie wiem, czy zauważyłeś, że w pierwszym linku masz właśnie standardowy silnik ;) I antireversal padnie przy wyższych sprężynach, a też niestandardowy.

Nie martw się, zauważyłem. Akurat temat tuningu famasa przerobiłem sumiennie.

Antireversal przy silniku bezszczotkowym jest niepotrzebny, więc nie siej paniki (fakt, o tym zapomniałem napisać w poprzednim poście). Więc, po co kombinować:

a) burst jaki sobie kto zażyczy.

b) antireversal niepotrzebny (bo silnik pracuje pełnymi cyklami nawet na auto)

c) regulacja szybkostrzelności nie zmieniająca prądu w zwojach silnika

d) możliwość wsadzania mocnych sprężyn ograniczona praktycznie tylko szkieletem gb, który wygląda na pancerny (w którymś linku jest coś o m150)

e) większa sprawność całego układu (dobry szczotkowy silnik tej wielkości to 70%, dobry bezszczotkowy - 85%, oczywiście są lepsze i gorsze, żeby nikt się nie czepiał)

f) nie trzeba przerabiać szkieletu gb (choć oczywiście można pod większy silnik)

Pozdrawiam,

Laokoon

Chyba mu wyśle całe GB i dam kase na części. Można mu ufać?

O to jego post:

I have been doing work here for over 5 years. I wouldn't be able to get away with stealing anything without putting my entire operation at jeopardy, because if you were to report it to the community, I would no longer be able to do business here. I have many of these gearboxes, I don't need any more so you shouldn't worry about me stealing anything.

Shipping the gearbox to me will be easy, only about $15-20US to ship it. You will also need to either purchase the upgrade parts, or get them from me.

The parts I recommend for this job are as follows:

6mm metal bushing, any brand

Spring (Your choice, I Recommend M100-110)

New gear set for V2 gearbox. (I have available steel gears $25US)

Polycarbonate piston/piston head (I will modify to seal)

GUARDER Clear hop bucking

6.04mm Tightbore barrel (M16 length)

7.2V Lipoly battery is a nice choice for this application.

I have available for the FAMAS silencer adapters and scope rails if you wish.

I teraz pytanko: co to jest te bushing ( zdaje mi się że zębatki), gear set i tightbore?

Edited by chrislacorunna