CINcinTM Posted December 11, 2010 Report Share Posted December 11, 2010 Dziś wpadłem na genialny pomysł na zrobienie noktowizora krótkodystansowego do swojej emki. Będzie on składał się z dwóch części: iluminatora/latarki z diodą znajdującą się na RISie oraz "okularu" przed kolimatorem otwartym. O latarkę się nie martwie, bardziej ciekawi mnie (i tu zaczyna się punkt kulminacyjny, pytanie), jakie tanie urządzenie może efektywnie może wyłapywać iR i dostarczać obraz w ciemnościach? Quote Link to post Share on other sites
Guto_Bandito Posted December 11, 2010 Report Share Posted December 11, 2010 Kamera płytkowa o dobrej czułości na IR jak najmniej LUXów, żeby miała w specyfikacji :) Quote Link to post Share on other sites
CINcinTM Posted December 11, 2010 Author Report Share Posted December 11, 2010 Dziś wygrzebałem starego NECa e616, niestety nic nie idzie z nim zrobić bo padła klawiatura ale już zabrałem się za czyszczenie (4 lata leżenia w szufladzie), naszła mnie myśl na zrobienie wizjera z telefonu i jak na razie jestem w trakcie realizacji planu w tym kierunku. Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 11, 2010 Report Share Posted December 11, 2010 (edited) Dziś wpadłem na genialny pomysł na zrobienie noktowizora krótkodystansowego do swojej emki. Będzie on składał się z dwóch części: iluminatora/latarki z diodą znajdującą się na RISie oraz "okularu" przed kolimatorem otwartym. O latarkę się nie martwie, bardziej ciekawi mnie (i tu zaczyna się punkt kulminacyjny, pytanie), jakie tanie urządzenie może efektywnie może wyłapywać iR i dostarczać obraz w ciemnościach? Tanie urządzenia są na allegro. Samodzielną budowę zakończ zanim zaczniesz wydawać pieniądze. Urządzenia wojskowe gen 1 da się kupić za 300 - 400 pln (czasem). EOP gen1 kupisz za ok 200 pln. Elektronikę za 200 - 400. Dolicz optykę i obudowę i znasz budżet. Sens większości gen1 w ASG jest co najmniej problematyczny. NSP-3 da się kupić za 400 - 600 zł. (kaskada gen 1), jakość może być, tylko ta waga....... Gen 2+ da się kupić za 800-1000 pln. Sens większy niż gen 1, ale w dalszym ciągu z czasem niezbędny okaże się oświetlacz. Gen 3 - jak kupisz poniżej 5-6 kpln będziesz szczęśliwcem. Sens największy, ale cena dla większości zaporowa. No i i odpowiedz sobie jak często masz szansę na grę nocną. Pomijam już kwestię, że gdy przeciwnik użyje latarki, to w pierwszym odruchu wyłączysz nokto i schowasz do pokrowca.... Jeśli masz mniej niż 300 -400 pln, to zapomnij o nokcie. Za 250 pln możesz kupić replikę pvs-14 (straszne badziewie) + montaż za 100 pln i już masz coś co z daleka jakoś wygląda... i nic więcej. Ta zabawa nie jest niestety tania.... A jeśli combinujesz coś z CMOS'ami to poszukaj na elektrodzie, parę projektów wykonano, jakośc obrazu niższa niż gen1. Pomijam już fakt, że z oświetlaczem IR będziesz widoczny bardziej niż bez nokta - i to nie tylko przez osoby z noktowizorami... Pozdrawiam. MW Edited December 11, 2010 by W2o Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 że z oświetlaczem IR będziesz widoczny bardziej niż bez nokta - i to nie tylko przez osoby z noktowizorami...[/Quote] Widzisz światło podczerwone? Są bardzo mocne diody IR które dają tak minimalną czerwoną poświatę że z 10m zauważenie tego jest trudne. I da się zrobić "Nokto" na nasze warunki z kamery. Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 Widzisz światło podczerwone? Są bardzo mocne diody IR które dają tak minimalną czerwoną poświatę że z 10m zauważenie tego jest trudne. I da się zrobić "Nokto" na nasze warunki z kamery. Podaj symbole diód o których myślisz. Być może już je testowałem. Minimalna czerwona ruszająca się w całkowitej ciemności poświata, dla większości obserwatorów jest przynajmniej podejrzana.... Dodatkowo, zazwyczaj niezbędna jest minimalna optyka, żeby zogniskować wiązkę. I taka optyka daje już całkiem widoczny efekt. Sama dioda LED IR wygląda jak palący się papieros. Po optyce wygląda jak czerwony semafor. Zakładam, że mówimy o diodach 850nm. Spójrz proszę na kartę charakterystyki takiej diody. Tam jest odpowiedź na ilośc emitowanej mocy dla danej długośći fali. Diody 940 nm są rzeczywiśce mniej widoczne przez człowieka, problem w tym, że przez większość matryc CMOS i EOP gen1/2 też. (pomijam już fakt, zę jak dasz mocny oświetlacz, to większość mocy wypromieniowanej odbije się od najbliższego drzewa i oślepi matrycę - tak samo jak w nocy z latarką...) Pomiujając wszystko - porównaj czułość matrycy CMOS i EOP gen1 dla długości fali 850 nm. Rozumiem że jest spory postęp w cmos'ach. Ale te, które masz w zasięgu ręki, są w stanie dorównać urządzeniom gen 0. PNW 57A, czy NSP-2 można zdobyć za 100 pln - razem z oświetlaczem, obudową i optyką. Wg mnie- ciekawy eksperyment. Użytkowo, może nie dorównać gen0. Można zrobić wszystko... jak się ma czas i pieniądze. BTW: Cyklop-1 (NZT-1) gen 1 można dostać za ok 100-150 pln. Jakość nie jest powalająca, ale zapewniam, że będzie lepsza niż na cmos PNW-57E - czyli gen1 (zresztą bardzo przyzwoite) można zdobyć za 300-350 pln. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 Ciężko mi uwierzyć, że coś co masz zamiar zrobić sam za pare stówek będzie lepsze lub przynajmniej porównywalne z produktem firmowym którego konstrukcję opracowywał sztab specjalistów i który kosztuje dwu-kilkukrotnie więcej. Ale życzę sukcesów. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 Dex jakie parę stówek? ;) Kamerę kupisz do testów do max 50zł a diodę do max 20zł. Ja bawiłem się 3W i 1W (nie znam pochodzenia ani producenta niestety) 850nm z odbłyśnikiem a nie optyką. Efekt był taki że dopiero jak się popatrzyło idealnie w osi odblasku to było widać czerwoną poświatę, w innych przypadkach była słabo widoczna. Wiem jakie fale emitują diody IR bo trochę o tym się uczyłem ;) Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 Dex jakie parę stówek? ;) Kamerę kupisz do testów do max 50zł a diodę do max 20zł. Ja bawiłem się 3W i 1W (nie znam pochodzenia ani producenta niestety) 850nm z odbłyśnikiem a nie optyką. Efekt był taki że dopiero jak się popatrzyło idealnie w osi odblasku to było widać czerwoną poświatę, w innych przypadkach była słabo widoczna. Wiem jakie fale emitują diody IR bo trochę o tym się uczyłem ;) OK. Nie polemizuję, a nawet zachęcam. :-) Generalnie (z tego co pamiętam) problemem jest podłoże LED (GaAlAs). Diody GaAs ponoć mają bardziej stromą charakterystykę - ale trudno je dostać). Jak będziesz coś miał, to się pochwal. Generalnie służę pomocą (sam już trochę wywaliłem kasy w takie projekty, to się mogę podzielić - zwłaszcza tym co się nie udało :-)). Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
xanos27 Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Proponuje wam Panowie zobaczyć ten , na pewno dało by się to zrobić tak żeby przyczepić do hełmu i jakoś wyglądało :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts