karik13 Posted December 20, 2010 Report Share Posted December 20, 2010 Witam wszystkich mam taki problem ma jak w temacie posiadam replikę m16 a PJ ogólnie wszytko dobrze i nie narzekam ale od razu rzucił mi się w oczy jeden defekt tusz replika jak na swoja moc (420fps) ma bardzo mały zasięg a właściwie to zależy czasami mam zasięg 75m a czasami 45 myślałem ze to wina gumki wiec wymieniłem na guardera czarna jednak nadal mam taki sam problem czym możne to być spowodowane proszę o odpowiedź Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Spowodowane jest to, że wymieniłeś też na czarnego guardera który nie jest dobrą gumką. Zakup zieloną silikonową G&G. Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Gloomer zależy co komu podejdzie :) Ja tam na systeme nie narzekam. Natomiast zielony silikon od G&G jest również bardzo dobry, trochę trudniej dostępny ale super podkręca. Znam również ZADOWOLONYCH użytkowników czarnego guardera. Karlik co do Ciebie kolego to napisz coś więcej, czy taką sytuację masz od nowości, czy od wymiany gumiaka?? Na jakich kulasach się strzelasz, czy masz możliwość sprawdzenia repliki na chrono? P.S. Chciałbym zobaczyć te 75 m na 420 fps :) Quote Link to post Share on other sites
Paulina Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 łał, 75 metrów a czasem 45... Ja bym nie narzekała, nawet minimum jest niezłe :) ale to pewnie takie 75 jak w tych kałaszkach na allegro za 35 zł :) Quote Link to post Share on other sites
karik13 Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 na chromo niestety , nie posiadam ani znajomy żaden ale a guarder dobrze kreci strzelam 0.25 guardera wiec wmiare dobre kulki pyzatym możecie nie wiezyc ale naprawdę strzela na 75 (liczyłem jest to odległość łączne ze spadkiem kulki bez spadku zęby trafić mniej więcej tak gdzie celuje tak 65 no 67 m na taka odległosć rozrzut jest kurewski ale )mam m16 ma długą lufę (550mm) wiec też to daje dużo wierzcie lub nie tak jest jak mówię Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 a czym to liczyłeś? Krokami, mikrofalówką, gnomonem? Zazdroszczę doszczelnienia. No ale w sumie jesteś pierwszą osobą z M16, w tym modelu lufa robi swoje. Quote Link to post Share on other sites
karik13 Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 mam swoje sposoby wystarczy duży kawałek tektury do tego miarka i nawet słychać jak uderza kulka o ta tekture Quote Link to post Share on other sites
karik13 Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 wiec mówicie że morze to być gumka, możliwe jednak chciałbym wiec co polecacie możliwie tanio i dobrze , i przy okazji chciałbym wymienić komorę bo mi szwankuje i precke jakaś powiedzmy na 6.03 albo 6.02 jakie firmy polecacie ???? Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 (edited) Prometheus i KM head co do lufy, ewentualnie Systema. Komora to Lay Lax Neo albo King Arms. Gumka to G&G, Systema Energy, Guarder przeźroczysty (ale w Twojej replice raczej nie podejdzie), no i może King Arms... ale jeszcze nikt nie testował. Edited December 21, 2010 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 Gumiak king armsa był w moich rękach i rozpadł się od samego patrzenia więc nie polecam. Dlaczego komorę chcesz wymienić?? jest krzywa, czy złamana?? Bo jeżeli jest w jednym kawałku to po co zmieniać?? dla "lansu"?? A jak masz przedmuchy to teflonfix i po kłopocie. ale co ja Tobie będę opowiadał, przecież Ty masz swoje sposoby. Lufa to już Tobie podali, z resztą jest w wielu wątkach: Sytema dla tych co maja mniej kasy, KM Head, Promyk dla bardziej dzianych. Quote Link to post Share on other sites
SZNOK Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 zanim cokolwiek kupisz nowego weź se WD 40 (tylko czasem nie psiak na gumke czy wogóle coś gumowego) delikatnie zpsikaj lufe w srodku od przodu repliki tylko tak jak mówie uważaj żeby nie doszło do gumki hop up i strzelaj i musisz tak robić co jakiś czas albo jak zczyna zasięg tracić (tylko niemówie zebyś strzelał i psikął cały dzień tylko raz czy dwa razy se psiknoł i postrzelał troche i giwere zostaw o ile możesz lufą do dołu) a tak to jak masz kasy na prec lufke to kup powinno być lepiej, (aktualnie robie próby z smarem sylikonowym w lufie i zobacze czy coś pomoże) Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 zanim cokolwiek kupisz nowego weź se WD 40 (tylko czasem nie psiak na gumke czy wogóle coś gumowego) delikatnie zpsikaj lufe w srodku od przodu repliki tylko tak jak mówie uważaj żeby nie doszło do gumki hop up i strzelaj i musisz tak robić co jakiś czas albo jak zczyna zasięg tracić (tylko niemówie zebyś strzelał i psikął cały dzień tylko raz czy dwa razy se psiknoł i postrzelał troche i giwere zostaw o ile możesz lufą do dołu) a tak to jak masz kasy na prec lufke to kup powinno być lepiej, (aktualnie robie próby z smarem sylikonowym w lufie i zobacze czy coś pomoże) Heh znalazł się mundry... Nie stosuj ŻADNEGO WD-40!! Faktycznie przeczyszczenie lufy może pomóc, jednak kolega sugeruje, że problem zauważył po wymianie gumiaka, stąd sugestie aby wymienił na coś sprawdzonego, np. gumka Systemy. Natomiast lufę czyścisz olejkiem silikonowym w szpraju. Ja robię to w ten sposób, że ustawiam hopka na 0, przetykam kawałek płótna przez pseudo wycior, psikam olejkiem na czubeczku i cioram lufę. Ostatni ruchem przetykam całość przez lufę i mam lusterko :). Ważne żeby to jednak był olejek silikonowy, a nie WD. Nie musi być z napisem ASG (po co za niego płacić), można tanio kupić w sklepie z art. motoryzacyjnymi (ok 6-7 zł za litra). Quote Link to post Share on other sites
SZNOK Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 (edited) Heh znalazł się mundry... Nie stosuj ŻADNEGO WD-40!! Faktycznie przeczyszczenie lufy może pomóc, jednak kolega sugeruje, że problem zauważył po wymianie gumiaka, stąd sugestie aby wymienił na coś sprawdzonego, np. gumka Systemy. Natomiast lufę czyścisz olejkiem silikonowym w szpraju. Ja robię to w ten sposób, że ustawiam hopka na 0, przetykam kawałek płótna przez pseudo wycior, psikam olejkiem na czubeczku i cioram lufę. Ostatni ruchem przetykam całość przez lufę i mam lusterko :). Ważne żeby to jednak był olejek silikonowy, a nie WD. Nie musi być z napisem ASG (po co za niego płacić), można tanio kupić w sklepie z art. motoryzacyjnymi (ok 6-7 zł za litra). zobaczymy kogo metoda zadziała lepiej czy moja czy twoja, jeśli ma zwykłą lufe to WD40 może być mało efektowny ale zawsze coś a ze smarem sylikonowym niemożna też przesadzać bo potem (CZASEM) sie kulki w lufie tną ale to przecież ty jesteś mądrzejszy (a tak to serwisuje giwery asg znajomym już jakiś czas) Edited December 24, 2010 by SZNOK Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 A WD-40 to smar penetracyjny co żre gumę. Daaaaaaaaaaaaaaaa... A idź Pan z takim serwisem jak Twoim. Quote Link to post Share on other sites
SZNOK Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 (edited) A WD-40 to smar penetracyjny co żre gumę. Daaaaaaaaaaaaaaaa... A idź Pan z takim serwisem jak Twoim. taaaa? no co ty... a przeczytałeś może mojego posta dokładnie???? pisze tam KUR... wyraźnie "nie psikaj czasem na gumke hop up" Edited December 24, 2010 by SZNOK Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 (edited) AnR brak słów normalnie. Sznok już w drugim temacie (przynajmniej ja tylko dwa trafiłem) wciska ludziom te swoje mundrości. Kolego Sznok mimo całego Twojego doświadczenia wolę moją metodę i jestem pewien, że nie ja jeden. Edyta: Sznok jak chcesz głupoty pisać, albo kłócić się z bardziej doświadczonymi, to nie miejsce po temu. Chcesz eksperymentować to na swoim sprzęcie!! Trzymaj się! Kolejna edyta: A gdzie ty widziałeś, żebym o smarze silikonowym pisał?? I od kiedy od olejku silikonowego kulki się tną?? Ciekawe są te Twoje spostrzeżenia Panie Serwisancie. No i faktycznie w tym przypadku jestem mądrzejszy od Ciebie... A co do kolegi Karlika to bez aparatury pomiarowej się nie obejdzie. Więcej jak czyszczenie lufy i kombinacje z gumiakami i dystanserami nie wymędrkujemy. Edited December 25, 2010 by rodnath Quote Link to post Share on other sites
SZNOK Posted December 24, 2010 Report Share Posted December 24, 2010 AnR brak słów normalnie. Sznok już w drugim temacie (przynajmniej ja tylko dwa trafiłem) wciska ludziom te swoje mundrości. Kolego Sznok mimo całego Twojego doświadczenia wolę moją metodę i jestem pewien, że nie ja jeden. Edyta: Sznok jak chcesz głupoty pisać, albo kłócić się z bardziej doświadczonymi, to nie miejsce po temu. Chcesz eksperymentować to na swoim sprzęcie!! Trzymaj się! ok jak chcecie ja mam swoje metody wy swoje i ja eksperymentuje nie tylko na moim sprzęcie i wiem jak jest. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts