Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Szyna montażowa krótka

Recommended Posts

jakich wymiarów jest takowa szyna z Firearmspl? da sie ją przykręcic/przykleic na grzbiet mp5as TM spręzynowego [nie, nie wiem jak to sie nazywa, to miejsce na samej górze]? jaka ona jest szeroka? 11mm, tak ze mozna załozyć na nią normalna optyke? bo mysle o tym jako o tanszej altennatywie mocowania do mp5 za 150zł (połowa ceny samego guna... )

Ghost: ta szyna to 20 mm. Nie będę się czepiał słowa „normalną”. Domyślam się że tobie chodzi o optykę na szynę 11 mm czyli taka jak w wiatrówkach(i co chyba bardziej istotnie tanich lunetach z bazaru za 40 zł). Przykręcić raczej się da ponieważ „na grzbiecie”(a dokładniej pod nim) nie ma żadnych ważnych mechanizmów wiec jak sobie wszystko zaplanujesz i wykonasz z głową to powinno być jak najbardziej w porządku.

Wukasz: Nie wiem jak sprawa wygląda w M4 ale mnie montaż na XM przebiegł bez większych problemów. Odległość miedzy otworami zarówno w szynie długiej jak i krótkiej(mowa cały czas o szynach RIS do g36) wynosi +/- 80 mm. Przymierz linijką czy to „wpasuje” się w któreś 2 otwory w dolnej części foregripa. W moim przypadku są to otwór pierwszy(od strony lufy) i 5(przedostatni). Ja przykręciłem szynę długą. Przy jej montażu skorzystałem jednak z 2 „bliższych”(tych o rozstawie 80 mm) otworów a 3 dodatkowy pozostał niewykorzystany - więc sytuacja jest identyczna jak w szynie krótkiej. Z pierwszą śrubą nie ma problemów. Nie trzeba jej nawet skracać. Drugą musiałem przyciąć i znaleźć płaska nakrętkę(około 2-3 mm) bo w przeciwnym razie bateria się nie mieściła(w M4 masz chyba łatwiej bo są tam większe luzy niż w XM). Dodatkowo na przedniej połowie szyny dałem jedna metalową blaszkę długości 6 cm i drugą krótszą już przy samej śrubie o długości 3 cm. W sumie w miejscu mocowania przedniej śruby podniosły(a właściwie opuściły bo to dolna połówka gripa) one szynę o jakieś 2-3 mm i teraz wygląda ona dla mnie dużo naturalniej(dzięki temu częściowo(bo tyle już mi odpowiada) zniwelowałem pochyłość foregripa). Jeszcze odrobinka i była by ona idealnie równoległa do lufy. Ja jednak na tym etapie poprzestałem. Powód jest prosty: im więcej podkładek tym bardziej szyna zaczyna przypominać klin i jest to bardzo nienaturalne(jak na mój gust). Poza tym nie zamierzam na szynie montować lasera(tu precyzja byłą by wskazana) a jedynie latarkę więc minimalne rozbieżności osi lufy i szyny nie grają dla mnie roli. Muszę jeszcze tylko w kilku miejscach poprzyklejać parę warstw izolacji(rozwiązanie prymitywne ale skuteczne a dodatkowo warstwa izolacji chroni plastikowy grip przed starciem z metalem) aby nie było widać szparek. Radzę ci też użyć sporych podkładek. Ja podczas pierwszej próby o nich zapomniałem i nakrętka „wkręciła” mi się w otwór w gripie. Pod drugą śrubę podkładka niestety się nie zmieścił dlatego szukałem jak najszerszej płaskiej nakrętki.

Życzę powodzenia w przeróbce. W razie jakiś niejasności chętnie wytłumaczę :D .

Pozdrawiam!

Niestety nie. W sklepach z wiatrówkami również będzie ciężko ponieważ większość z wiatrówek nie ma szyny przykręcanej tylko „zintegrowaną”. Na szynę 11 mm pozostaje kombinowanie :P . Poszukaj u siebie w mieście jakiegoś zakładu ślusarskiego itp. Może będą w stanie wykonać dla ciebie szynę. W przeciwnym razie będziesz ja musiał zrobić sam. Pisał o tym np. Punisher(w temacie o montażu do XM springa CG) – poszukaj. Ja osobiście mogę podpowiedzieć że np. 3 sklejone ze sobą ośki z lego techniksa(o tak: XXX) dają właśnie +/- 11 mm a montaż lunety idealnie „wgryza się” w rowki X po obu stronach. Na pewno znajdziesz w domu jakiś „przedmiot” który będzie miał właśnie +/- 11 mm i nada się na szynę własnej roboty.

Powodzenia :D

Pozdrawiam!

dzieki stolar, własnie sie okazało ze mój ojciec zna jakiegos rusznikarza 8O i zaproponował ze pomoze mi to jakos normalnie 8O rozwiązać.

A jeśli nie tędy driga, to wyfrezowanie takiej szyny, to nie bedzie problem, tylko jak ją przyczepić na wierzch mojej mp5? jesli ktoś ma jakieś pomysły, niech śmiało powiem bo z checia posłucham. Ja myślałem o klejeniu, albo wkrętach. To pierwsze nie w pełni stabilne, to drugie moze popsuć body :/ eh...

myslałem nie tyle o skopiowaniu montazu, co zrobieniu własnego z dwóch blaszek w kształcie |_| (tylko ze odwrotnie i na górze przyczepic im taka szyne jakas... blaszki bym zaczepił do broni i git ;)

a montazu nie skopiuje, bo

a) nie mam oryguinału, zeby pomacac

B) nie mam bezposredniego dostepu do frezarki

c) nie chce mi sie tego rysowac na papiere milimetrowym, bo tylko taki "mój" frezer akceptuje :/

• Create New...