Dejnol Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 (edited) Witam! Ostatnimi czasy mam manię na rekonstrukcję Rosyjskich sił zbrojnych. Stanąłem na naszywkach na ramionach. Przeważnie na jednym ramieniu występuje w formie tarczy a na drugim w formie koła, przykładowo dla VDV prezentuje się to tak, że na jednym coś jak na numerze 1. a na drugim no coś podobnego jak tu wklejam przy numerze 2. nie moglem znaleźć dokładnie, jak mówią kumple, emblemat BAB :P Ostatnio kupiłem rosyjski mundur z taką tarczą na ramieniu jak na numerze 3. a więc Rosja: Siły zbrojne. Brzmi to jak tarcza "dla każdego" rosyjskiego żołnierza. Czy jest to może tarcza tylko dla "zwykłej" piechoty? Co na drugie ramię w takim razie? Pozdrawiam. 1.2. 3. Edited December 30, 2010 by Dejnol Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Pierwsza naszywka to z tego co pamiętam jest naszywka WDW czyli wojska powietrznodesantowe starego typu. Druga jest aktualna i też jest naszywką WDW. Trzecia to siły zbrojne. Taka ogólna dla wszystkich korpusów nie-specjalistów. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Odwrotnie, "okrągłe" są nowszymi naszywkami. (Bo nie tylko WDW ma nową okrągłą naszywkę) Quote Link to post Share on other sites
Dejnol Posted December 30, 2010 Author Report Share Posted December 30, 2010 Więc przy stylizacji na VDV z jednej strony numer 1 a z drugiej 3? Ultramarynowy beret juz mam :D ;) Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 3, 2011 Report Share Posted January 3, 2011 Ja osobiście prawdę mówiąc nie wiem, nie ogarniam tematu naszywek. Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Obecnie mają nieco inne naszywki: Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 6, 2011 Report Share Posted January 6, 2011 Oj, faktycznie pomyliły mi się naszywki. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Za czasów Związku Radzieckiego nie było tyle odmian i wzorów. W ostatnich latach tak się namnożyło odmian mundurów i naszywek, że trudno to ogarnąć, już nie wspominając o tym by posiadać aktualną wiedzę. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 To na zdjęciu powyżej to naszywka z godłem kraju. Na lewym ramieniu nosi się emblemat WDW, czyli dokładnie na odwrót niż zawsze było (lewe ramie kraj, prawe rodzaj wojsk). One się przewijają najczęściej na manewrach i paradach, a i wtedy to jest mix starych, nowych i całkowitego braku naszywek. Ale ja bym w ogóle radził olać temat. W polu mało się tego nosi. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts