Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pomocy! Smith&Wesson

Recommended Posts

• Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Wilku ja mam jako nóż EDC Cold Steel Vaquero. Jego ostrze w całości jest ząbkowane. Nie przeszkadza mi zupelnie jeśli nauczysz się go używać.

Jeśli tanto w niskiej strefie cenowej to lepiej właśnie Cold Steel Voyager Tanto (Medium, Large albo X-Large).

A ja bym radzil dociulac te 90 zl czy ilestam i brac CRKT M21-04 - jak dla mnie mistrzostwo swiata w kategorii jakosc/cena - pancerny skurwiel jest naprawde i ogolnie "kultowy" ;)

Kultowy jak kultowy. Dobrze, ze z AUS8 i blokada przyzwoita. Ostatnio jak patrzyłem to chodził po 50 dolców.

Super ja bym byl ostrozniejszy przy zestawianiu vapora w jednym rzedzie z M21, nawet i Delica, ogolnie kraza o nim opinie, ze raczej srednio wykonany jest a do pancernosci M21 mu daleeeeko... Pozatym patrzac na to jacy ludzie zagladaja na to forum to jednak proponowalbym M21 - mniej biurowy a bardziej tactical 8)

EDIT: a co do S&W to si ejuz nie czepiam rznietego designu z MOD ale slyszalem, ze czesto te noze lubia sie rozleciec od samego patrzenia nai nie :mrgreen:

znczy generalnie masz rację -ja chciałbym go uchronic :D

Oczywiści że lepszym wyborem bedzie zakup czegoś ze stajni CRKT, ale jak miałby juz kupować S&W to w tej samej cenie bedzie Kershaw.

Ale rzeczywiście jak to ma byc taktyczne ostrze to polecam M16 lub M21

Material to jedno, wykonanie to drugie, ja ci zrobie totalnie chujowy noz z tytanu i s30v hartowanej przez Bosa ;)

Combo to takie ustrojstwo wg mnie niezbyt przydatne w miescie - z zalozenia do przecinania lin, kabli czy tym podobnych oraz rzeczy wloknistych siakis. Niby fajne ale mi do niczego nie potrzebne, pozatym ostrzy sie to mozolnie strasznie.

Pozatym slyszalem chyba kiedys o jakims zadowolonym posiadaczu noza S&W wiec moze nie bedzie tak zle :mrgreen:

Dobre są ostrzałki "V" na których podostrzasz nożyk po jakiejś poważniejszej pracy, bo jak zapuścisz nóż - późniejsze odzyskanie ostrości jest pracochłonne i tracisz sporo materiału. Warto wybrać dobrą firmę, ja mam lansky ok 20 zł.

Ja uzywam Spyderco Tri Angle ale to raczej jak rozumiem nie na twoje potrzeby ;) Lancky Vki i dogbony sa ok, ziornij na military, maja tam tego troche.

niegdy nie wiadomo kiedy może się przydać...

Dobrze powiedziane! Gdzie bym z takim combo nie poszedl i niewazne co bym nie robil - nie wiadomo kiedy i do czego niby to sie ma przydac :lol:

super :D

Po tygodnu mozna juz wiele powiedziec o nozu ale to zalezy od tego jak intensywnie sie go uzytkowuje, ja tam przy nowym nozu mam swoj zestaw standartowych testow wszelkich i po jakis 2 tygodniach najdalej wiem juz wszystko o danym sprzecie.

Ma bladeplay? Tzn. czy wyczuwasz luzy probujac ruszac ostrzem na boki przy otwartym nozu?

Czy sie rozpada to sie dowiesz do miesiaca mysle ;)

Aha i jedna elementarna przestroga bo ludzie tego czesto nie wiedza - rob z nozem co chcesz ale pamietaj, ze folderem sie nie rąbie nic! W przypadku tego noza mysle, ze podwazanie czegos tez bym wykluczyl.

Foty porob ;)

przy folderach wiele zależy od liner - lock (jak nie wszystko), natomiast z pewnością do rąbania to służą inne noże. W swoim stareńkim herbertzie udało mi się wyeliminować blade play przez wymienienie podkładek pod i nad ostrzem, mały luz jednak pozostał ponieważ liner jest odksztalcony (chociaż to niby tytan, jednak wszystko da się zepsuć)

Liners linersem, chocby to byl microbar czy jakis potezny framelock czy backlock - pamietajmy, ze klinga sie trzym ana srubie jednej i ta sruba a takze otwor na nia nie sa niezniszczalne. Z tego tytulu tez wiekszosc producentow odrada otwieranie noza poprzez flicking. W Herbertzie sobie walniesz co chcesz bo to zlom ;) ale z takimi precyzyjnymi maszynami jak Microtechy to bys juz problem mial. Folder nie jest do rąbania, folder jest do ciecia i tyle ;)

nie taki znowu złom Cynik, uwazam go za dość dobry nożyk, biorąć pod uwage relacje jakość do ceny. Dzieki Okruch, jasne że nie wszystkie go mają, ale wszystkie powinny mieć, bo to najbardziej niezawodna blokada (choć frame lock tez niczego sobie) :wink:

Rozwinie się, rozwinie ;)

Liner lock to jest IMO najbardziej zawodna po back locku blokada. Frame lock to na dobrą sprawę to samo, tylko, że solidniejsze.

Ale jestem złym ekspertem w sprawie blokad.

Nie ufam żadnym blokadom mimo, ze daję sobie sprawę z ich wytrzymałości przekraczających często siły człowieka.

Fixed rox :twisted:

Już mówię, bo trafiamy na moje ukochane tematy, czyli nożyki:wink: .

Przez swoje ręce przepuściłem sporo folderów (chociaż na pewno nie jestem rekordzistą, o nie), większość zabezpieczona właśnie liner lock. Folder który jest wg mnie No1 to Emerson Specwar A (NIE chisel grind, bueee :? ), a który oglądałem (a posiędę niedlugo na własność,buhahah:twisted: ) i w tym nożyku jest właśnie taka blokada, wykonana z utwardzanego tytanu, zdaje się że jest namagnesowana, lub wygładzona, poniewaz baaaardzo ściśle przylega do powierzchni noża. Myślę że nie przez przypadek do tak potężnego narzędzia Ernest zdecydował się dodac taką właśnie blokadę (z pewnością swoje 3 grosze miała tu szybość takiej blokady). Czy ktoś z was używał bądź miał styczność z Mono Lock?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...