Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pomocy! Smith&Wesson

Recommended Posts

Ja tam nie mowie, ze linerlock jest zly ;) Po prostu zaciekawilo mnie takie stwierdzenie, ze sa best i koniec. Pozatym wg moich doswiadczen framelock lepiej klinuje glownie i ogolnie sprawia wrazenie solidniejszego chociaz mniej wygodny jest.

Pitek po czym wnioskujesz, ze linerlock jest najbardziej zawodna blokada? W jakich nozach zajechales te blokade?

Bulva - jaki nick na magii stali masz? ;)

Wilk.... 3 magiczne literki - SRK.

• Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Uwielbiam magię stali, ale jestem biernym czytelnikiem :wink:

Drugi argument za lineresami i framlockiem - Sebenza, tutaj pewnie zadecydowała prostota = niezawodność, ale i tak wolę liners :P, jest primo szybki, secundo niezawody, tertio prosty. Zapowiada się ciekawa dyskusja, ja twierdzę że liners jest da best, Pitek że chujanda, czyli dwa odmienne stanowiska, czekam na argumenty Pitek! :wink:

SRK chyba w military.pl byl.

Poka foto tego point guarda, nie mam w glowie katalogu CRKT akurat ;)

Albo od razu link, obadamy dane techniczne i uradzimy cos. Spear point jak najbardziej uzytkowy jest, to tanto jest taktyczno-bojowa porazka ;)

Bulva dyskusja jak dyskusja... Ja mam racje :mrgreen:

W takim razie gdzie te SRK dostać :)?

CRKT Point Guard

Jeszcze co mi o tym powiecie...

Jakość jakością, ale czy kształt głowni nie jest zły. Czy spear point nie ma typowego zastosowania taktycznego (czyt. bojowego...)?

SRK dostaniesz w Military, kosztuje 420 zł, ale warto dołożyć tą stówę.

Point Guard - bardzo mi się podoba, lubię koncepcję thumb disc. Dodatkowo punkt za LAWKS, "uspokaja" mnie - jakoś nie czuję "czystego" linerlocka, taka cienka blaszka... nie robi - choćby to był tytan. LAWKS poprawia poczucie bezpieczeństwa.

Jakość - na pewno duuużo lepsza, niż "słynna" firma Renno :wink:

Co to jest typowe, bojowe zastosowanie foldera z ostrzem długości 9 cm? Folderek służy do rozcięcia ubrania na ofierze wypadku, jednorazowych kajdanek, jakiegoś kartonu, wydłubania piachu z jakiś zakamarków, a mnie ostatnio przydał się "taktycznie" do oczyszczenia zapięcia w bucie narciarskim, zapchanego śniegiem.

No i nie jest to spear, tylko drop point. I chyba nie ma "typowego" zastosowania dla danego typu ostrza - poza nożami do filetowania, według mnie wszystko zależy od użytkownika.

czyli moje opiinie sie potwierdziły. Folder nie musi byc hard core edition... to jest nóż boczny można powiedzieć. To podstawowych codziennych zadań jak nawet krojenie swiezych bułeczek ;) Nie do hard coru... Do hard coru mam nóż z głownią stałą.

Dokładnie!! W nagrodę masz link do Point Guarda

Są goście, którzy używają folderów jako noży podstawowych - policjanci, marynarze, etc, ale dla nich przeznaczone są noże w rodzaju Microtecha SOCOM lub MOD Dieter CQD. Nie ta półka cenowa ;-)

Socom to jest kurna nozyk, jeszcze sobie go kiedys odkupie 8)

Wiadomo, folder nie bedzie nigdy fixedem ale w rozsadnym przedziale cenowym pancernikiem jest CRKT M21-04 chociaz linersa troch ecienkiego ma, drozszy ale niewiele Buck-Strider 880 to juz jest potega.

Amen. Nie ma sensu napalać się na Glocka, na zachodzie kupują go z przeznaczeniem "do zajechania" i tak tez traktują, bo jest tani jak zupki z Radomia (dla nich).

A Mini-SOCOMA (Elite) też sobie kupię... jak Bozia pozwoli, to w ciągu 12 m-cy. Kershaw jest sympatycznym nożykiem miejskim, ale Microholizm jest, na szczęście, nieuleczalny :D

Wiedziałem, że posiadacze nożyków z liner lockiem wezwą mnie do tablicy.

Wiadmo, że blokada wykonana prawidłowo i z odpowiednich materiałów się nie złoży ucinając nam palców (sam nie wierzę, w to co piszę ;) ).

Jednak ja jako blokadowy sceptyk za chuja nie zaufam nigdy liner lockowi (moze z małym wyjądkiem dla frame locka w Cuda Maxx, ale to dlatego, że cudowność noża przyćmiewa ewentualne wady). Widziałem noże* w których liners można było nieświadomie przesunąć podczas używania lewą ręką; po prostu za bardzo wystawał.

Nie miałem na szczęście szansy ucięcia sobie palców nożem z liner lockem, ale z back lockiem już tak. Kumplowy e-z out chciał mnie ugryżć.

Paradoksalnie bardzo lubię firmę gerber.

Jedno muszę przyznać liner lockowi - nie psuje wyglądu noża. Ciężko mi wybrazić sobie Terzuolę od MT z jakimś nieestetycznym kołeczkiem czy guzikiem...

*- nie podaję konkretów bo zwyczajnie nie pamiętam :P

Moc blokady zalezy od jakosci wykonania. Jednak madrzy ludzie z branzy powiadaja, ze najmocniejszy jest zdaje sie framelock dobry, liners jesli odpowiednio gruby i wyprofilowany jak trzeb atez jest pancerny. No i backlocki Extrema ratio sa jak wrota piekiel, jak sie zatrzasna to koniec :mrgreen:

oj chłopcy chlopcy. zadna blokada nie jest najlepsza ,nie ma blokady uniwersalnej i najlepszej dla wszystkich. To wszak jeszcze kwestia gustu. Moje zdanie jest takie:

-najmocniejszą blokadą jest nóż z głownią stałą :D

-zaraz po nim mono lock,frame lock

-a liner i back lock sa równe (oczywiście dla jednej firmy, nie porównuje liner locka Herbertza i starego AFCK)

Ja uzywam juz od dłuzszego czasu Endury i jestem zajebiście z niej zadowolony. teraz przesiąde się na Gripitiliana BM a ten ma juz naprawdę fajową blokadę 8)

ale i tak zdaje mi sie że w każdym nozu najważniejsza blokada znajduje sie miedzy uszami uzytkownika :wink:

super - sheep foot czy srop point? a moze mini 556? Mają takie śliczne kolorki :D Będziesz musiał przetestować AxisLock, podobno rzeczywiscie świetny.

Super podpowiedział mi jeszcze jeden świetny nozyk - BM350 i jaką ma blokadę?

tylko sheepsfoot uwielbiam dziurki :D

AXIS juz sprawdzałem, przez jakis czas uzytkowałem AFCK, blokada jest git.

A BM 350 ma linera

BM 530 ma AXiSa

właściwie to nie wiem czemu zapomniałem o AXisie to przeciez jedna z lepszych blokad (choć ja sam nie wierzę w żadne sprężynki-kupie to moze sie przekonam)

Mówiłem o sheep foot, dziurki rzeczywiście przypominaja spyder holes

:wink: O 350 wspomniałem bo ma linerlock, sorry jakoś tak żle napisałem, spieszyłem się :wink:

Jak będzie u ciebie napiszesz jakaś recenzję? uzupełniona pięknymi fotkami? :D

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...