Quchy Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Siema ;) Chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze. Chcę sobie kupić jakieś spodnie oraz bluzę wojskową w fajnym kamuflażu (czyt. tylko brąz, zieleń oraz czerń). Mam również pytanie, czy lepszy (do terenów leśnych) byłby kamuflaż BW Flectran czy francuski F2 CCE. Z góry dzięki za podpowiedzi :wink: Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Siema ;) Chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze. Chcę sobie kupić jakieś spodnie oraz bluzę wojskową w fajnym kamuflażu (czyt. tylko brąz, zieleń oraz czerń). Mam również pytanie, czy lepszy (do terenów leśnych) byłby kamuflaż BW Flectran czy francuski F2 CCE. Z góry dzięki za podpowiedzi :wink: Najogolniej: Brytyjski DPM na okres wiosenno-jesienny Flectarn na okres jesienno-wiosenny. Kolejna kwestia jest w jakim srodowisku bedziesz sie strzelal, bo jak juz wiesz, nie w kazdym srodowisku dany kamuflaz sie sprawdza. Quote Link to post Share on other sites
wojtazkk Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Szczerze? Żaden kamuflaż nie jest w 100% dobry. Jedni mówią,że na polskie warunki najlepszy jest DPM. Inni,że flecktarn. Ja chodzę teraz bez kamuflażu i też świetnie się bawieę Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Tak jak 2@up - DPM na wiosna - lato, potem fleck. Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted January 9, 2011 Author Report Share Posted January 9, 2011 A US BDU ripstop CCE tarn ??? Quote Link to post Share on other sites
$limak Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 (edited) Z tych dwóch proponowanych przez Ciebie, zdecydowanie bardziej polecam Flecktarn - bardziej uniwersalny od F2 CCE (duże jasne plamy, moim skromnym zdaniem, nie sprawdzają się w naszych warunkach), bardzo dobrze rozbija sylwetkę człowieka, łatwiejsza dostępność oporządzenia dla zwykłego zjadacza chleba. Osobiście mam za sobą pozytywne wrażenia z DPM (z tym, że w wydaniu brytyjskim), który również kosztuje śmiesznie niskie pieniądze i jest równie łatwo dostępny co Fleck. Jedyne co może być minusem w tych dwóch mundurach, to ich krój, ale to i tak, pewnej mierze kwestia własnych preferencji. Edited January 9, 2011 by $limak Quote Link to post Share on other sites
majster988 Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 No, można kupić np. ACU we flecku,a le to nie to samo co kontrakt. No i za samą bluzę zapłacisz więcej jak za spodnie+bluza+kapelutek, popularne boonie. Quote Link to post Share on other sites
Martini3g Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 JA z kolei polecam francuski CCE. Dla MNIE dużo lepiej wygląda i kamufluje. DPM też jest OK. BTW. CCE jest rzadszy, niż pospolity Flectran. Quote Link to post Share on other sites
Zeus_ Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Jeśli miałbym ocenić wymienione w wątku kamuflaże to nr 1. DPM, 2. Flecktarn, 3. CCE. Jeśli nie robisz stylizacji to bierz DPMa. Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted January 9, 2011 Author Report Share Posted January 9, 2011 (edited) Znaczy, mnie chodzi o coś uniwersalnego, tak na wiosnę, lato, jesień :happy: DPM jakoś nie za bardzo mogę znaleźć na mój rozmiar (wiek 14 lat powiedzmy metr 45-50), tak samo jak Flectran. Jedyne co mi pozostaje to CCE, znalazłem już za nawet przystępną cenę bluzę (http://rangershop.pl/product-pol-5696-Bluza-polowa-US-BDU-Milspec-ripstop-woodland.html) oraz spodnie (http://rangershop.pl/product-pol-1152632522-Spodnie-polowe-US-BDU-ripstop-MILSPEC-cce-tarn-.html) w sam raz na mnie :happy:. Dzięki wszystkim za podpowiedzi, chyba wezmę CCE. Edited January 9, 2011 by Wolf800 Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 2 słowa - Wz.93 :) Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted January 9, 2011 Author Report Share Posted January 9, 2011 Kurde, rzeczywiście, Wz. 93 jest kozacki :wink:. Szkoda tylko, że nie znajdzie się go nigdzie na mój rozmiar :icon_cry:. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 Krawiec. Quote Link to post Share on other sites
Yaramo Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 No nie gadaj , ja kupowałem mundur jak miałem 14 lat flecka , i chyba nawet nie brałem najmniejszego rozmiaru. tylko M Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 No nie gadaj , ja kupowałem mundur jak miałem 14 lat flecka , i chyba nawet nie brałem najmniejszego rozmiaru. tylko M Ja też, ale gościu pisze, że ma 140-150cm, a to roznica 15-25 cm w stosunku do najmniejszego rozmiaru. Quote Link to post Share on other sites
Pik Posted January 9, 2011 Report Share Posted January 9, 2011 (edited) Siema ;) Chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze. Chcę sobie kupić jakieś spodnie oraz bluzę wojskową w fajnym kamuflażu (czyt. tylko brąz, zieleń oraz czerń). Mam również pytanie, czy lepszy (do terenów leśnych) byłby kamuflaż BW Flectran czy francuski F2 CCE. Z góry dzięki za podpowiedzi :wink: Najlepszy jest na lato do lasu ACU. Walczy ostro o prymat z radzieckim maskalatem zimowym. Specjaliści polecają również BROWN COYOTE. Tak na poważnie to najpierw załap na czym polega kamuflaż. To nie ubranko. To umiejętność. Nie zdjęcie ze wskazaniem "ło ... ale go nie widać". Przede wszystkim spójrz na poziomy lasu na wysokości kostek, kolan i klatki piersiowej. W zależności od tego, co widzisz dobieraj sobie wzór z uwzględnieniem wysokości, na której będziesz działać najczęściej. Jak wzorek, który masz na sobie, nie odpowiada temu, gdzie się aktualnie poruszasz to zmieniasz drogę dojścia etc. Owieczki zwyczajowo są białe w ciemnym lesie, a czarny wilk atakuje z cienia :). Jak zaczniesz działąć jak wilk ... przestaniesz zadawać takie pytania :D. Na razie kup sobie coś taniego i mocnego i tu Ci flecka polecam lub DPM. Ewentualnie oba. Nie będziesz się martwić, że się pobrudzi czy zniszczy. Edited January 9, 2011 by Pik Quote Link to post Share on other sites
Bardos Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Od kiedy to ACU jest nazwą kamuflażu? No i raczej nie polecają brown coyote, tylko odwrotnie? Chciałeś zabłysnąć, ale niestety się nie udało, spróbuj innym razem. Quote Link to post Share on other sites
Pik Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Jak już się nauczysz czytać, a nie wyrywać słów z kontekstu to daj znać. Quote Link to post Share on other sites
dobry_mudzyn_z_afryka Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Pik, ale Bardos ma rację ;) ACU to nie wzór tylko krój tak jak np: BDU czy SFU. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że chodziło Ci o UCP. @Bardos: A czy to jakaś wielka różnica czy ktoś napisze brown coyote czy coyote brown? Przecież wiadomo o co chodzi. Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted January 10, 2011 Author Report Share Posted January 10, 2011 (edited) Na razie jestem za niski na Flectran czy CCE, ale znalazłem spodnie oraz bluzę Wz. 93 na rozmiar s oraz xs :happy:. Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi :wink: Edited January 10, 2011 by Wolf800 Quote Link to post Share on other sites
Massimis Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Flecktarn i tyle Quote Link to post Share on other sites
Graven Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Na razie jestem za niski na Flectran czy CCE, ale znalazłem spodnie oraz bluzę Wz. 93 na rozmiar s oraz xs :happy:. Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi :wink: Flecktarn i tyle Czytanie ze zrozumieniem ftw. Pozdrawiam, G^. Quote Link to post Share on other sites
Yaramo Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 (edited) Według mnie i tak kamuflaż w asg jest "PRAWIE" bez znaczenia, wystarczy coś zielonego co ma plamy w innych jego odcieniach. Na prawdziwej wojnie strzał w miarę celny można oddać już z 250m. Z takiej odległości mając odpowiedni kamuflaż można się tak wtopić w teren ,że jesteśmy nie do zauważenia. Jednak gdy w airsofcie celne strzały prowadzimy z 50m i mniej , to wystarczy ,że ktoś tylko zaobserwuje ruch w naszych okolicach i zapewne nas zauważy. Dlatego możesz sobie wybrać kamuflaż bardziej pod kontem wyglądu (dla ciebie) a nie pod względem maskowania. Tak naprawdę nie będzie większej różnicy jak założysz flecktarna , marpata , czy wz.93 jeżeli się położysz na ziemi (około 30m od przeciwnika) , albo ktoś cie znajdzie bo ma bystre oko , albo nie. Oczywiście w mojej wypowiedzi brałem pod uwagę użytkownika karabinu szturmowego , a nie wyborowego. Edited January 10, 2011 by Yaramo Quote Link to post Share on other sites
_Sick_ Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Ja miałem kiedyś taką akcje, że w trakcie przerwy strzelanki, kumpel szedł na nasz resp, ja stałem w miejscu i trzymałem dosyć sporą gałęź sosny i on dopiero jak podszedł na 5m do mnie, to mnie zauważył ;d Oczywiście miałem wz.93, więc jednak coś dał kamuflaż albo kumpel nie obczaił mnie ;) Quote Link to post Share on other sites
_Iceman_ Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Jak dla mnie ważne jest aby dobrze wyglądać. Ale to tylko moje zdanie. Żaden kamuflaż nie daje 100% skuteczności ponieważ walki w airsofcie odbywają sie na małych odległościach. Taki np Multicam świetnie maskuje na większych odległościah. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts