pieniek Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 Hmmm... Tego... Może to głupie pytanie ale: w zamierzchłej przeszłości uczono mnie, że po zrównaniu szczerbinki, muszki i celu ten ostatni powinien być nad górną krawędzią muszki... Ostatnio strzelałem sobie z kumplowego skifa i nie mogłem trafić w cel (strzelaliśmy do tarczy). Okazało się, że jak utrzymuje mój kumpel jego szczerbinka wyregulowana jest tak, żeby po wyrównaniu z muszką górna krawędź muszki była na środku celu... Tak mu ponoć ustawili u rusznikarza w imadle i w ogóle... tak ma być. Jak dla mnie to bzdura - przy małym celu i wiekszej odległości muszka zasłania cel.... Ale może sie coś zmieniło w technice strzelania od kiedy ostatni raz byłem na strzelnicy? Jak to właściwie jest - bo cokolwiek zgłupiałem... Link to post Share on other sites
izi Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 Powinno byc tak jak ustawil rusznikarz.Muszka i szczerbinka w jednej linii. BTW z AK na 100metrow(celownik 3) na tarczy 23p celuje sie pod tarcze(tj ok 50 cm ponizej srodka). Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 Zależy od rodzaju i broni i przyrządów. "Równanie" o jakim piszesz jest ustawieniem "bojowym - strzelanie "pod" cel stosuje się w broni sportowej i pneumatycznej. Nie wyjaśnia to wprawdzie czemu ktos ustawił pistolet sportowy w ten sposób... :wink: PS. odnosi sie to do broni krotkiej na zasięgach do 50m - izi dobrze napisał o manewrach z celownikiem nastawnym przy strzelaniu z broni dlugiej. Link to post Share on other sites
pieniek Posted January 29, 2005 Author Report Share Posted January 29, 2005 Dzięki wielkie, ale uściślijmy: Bojowo - szczerbinka, muszka w środek celu; Sportowo - szczerbinka, muszka pod cel. Tak? Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 Jak rany, zależy jak są skalibrowane przyrządy - sam podałeś przykład. Ze sportowej nie strzelałem to nie wiem - widziałem tylko tablice opisowe - są chyba na każdej strzelnicy. Ale o ile mi wiadomo w zasadzie jest tak jak napisałem - przynajmniej strzelajac z krotkiej czy PM celuję "na równo' i jakoś trafiam :wink: Link to post Share on other sites
pieniek Posted January 29, 2005 Author Report Share Posted January 29, 2005 Nie chodzi mi oto jak są skalibrowane, tylko jak mają być. Można je skalibrować wg własnych preferencji przecież, ale chodzi mi o zasadę. Niemniej dziekuję. Link to post Share on other sites
Foka Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 maja byc tak jak strzelcowi lepiej pasuje. Sportowym pasuje pod punkt, praktycznym pasuje w punkt. Jak bron sportowa bedziesz mial przystrzelana w punkt sedzia Cie z zawodow nie wyrzuci :) Link to post Share on other sites
pieniek Posted January 30, 2005 Author Report Share Posted January 30, 2005 No i oto chodziło! Dziękuję bardo. Szczęść Bo! Link to post Share on other sites
N.A.T.mAGI Posted February 23, 2005 Report Share Posted February 23, 2005 hmm... ze dołożę swoje 3 grosze... żeby dokładnie odpowiedzieć na powyzszy problem trzeba by sie nieco wgłębic w samą teorię strzału... krótko reasumując - punkt celowania zalezy min od odległosci, nastawy celownika, wartosci strzału bezwzględnego... a celuje sie pod cel gdyż oko ludzkie moze zachować ostrość na 2 obiektach a nie 3 i ze istnieje zasada trzymania ostrosci na przyrzady wiec łatwiej trafić w rozmyty cel niz celować rozmyta muszką... - dobiera się wiec na danej odległości odpowiednia nastawe znając wczensiej wartość owego strzały bezwzglednego na tej odległosci .... ciut namieszałem i jelsi nic to nie wnosi to można spokojnie wywalić... pozdrówka Link to post Share on other sites
Charibo Posted March 1, 2005 Report Share Posted March 1, 2005 Witam! mAGI, ty jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj... Oko ludzia moze akomodowac sie na jedna odleglosc, to tak a propos istnieje zasada trzymania ostrosci na przyrzady wiec łatwiej trafić w rozmyty cel niz celować rozmyta muszką Mylisz sie! Istnieje zasada celowania wlasnie z rozmyta muszka, czyli z okiem skupionym na celu...(Magazyn "Strzal") Moze wolisz wpatrywac sie w muszke gdyz przykleiles sobie tam jakies zdjecie z mniej moralnych gazet, moze po prostu fascynuja cie jej(muszki) ksztalty... W kazdym razie nie wiem jak ci sie latwiej celuje: w piiip mgielke w kolorach woodland strzelajaca do ciebie czy w idealnie ostry cel... (ktory tez w koncu do ciebie strzela :wink: :) ) Pozdrawiam! PS. NIE mam zamiaru wszczynac FlameWar'a Od moderatora: Dbaj proszę o język. Bez wulgaryzmów proszę. Link to post Share on other sites
N.A.T.mAGI Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 widocznie źle mnie uczyli w jednej z wyższych szkół wojskowych ;o) Charibo - celuj sobie jak chcesz i sorki ale dla mnie autorytetem akurat nie jesteś... pozdro Link to post Share on other sites
Charibo Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 Witam! No niewiem... Ja nauczylem sie celowac z okiem akomodowanym na celu, moje przypuszczenia potwierdzil "Strzal"... Ale jesli faktycznie tak cie w wojsku uczyli, zwracam honor. Do Moderatora: Przepraszam! Poprawie sie! Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 tyle problemów z akomodacją, rozmytymi muszkami.... na szczęscie są kolimatory :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts