sfinks Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Witam. Po wymianie silnika na nowy silnik nie kręci w GB, po podłączeniu poza GB kręci. Dodam że bebechy są w porządku powymieniane kable na niskooporowe , mosfet . Są tylko puknięcia silnika i się robią gorące kable przy mosfecie . Po włożeniu starego silnika wszystko działa bez problemu. Gdzie jest problem moje zębatki podejrzewam że Element zębatki helikalne Super Torque Up http://www.crazybee.pl/index.php?products=product&prod_id=218 Silnik krótki o zwiększonym momencie obrotowym[P&J] http://www.taiwangun.com/gearboxy_oraz_ich_czesci_silniki/silnik_krotki_o_zwiekszonym_momencie_obrotowym_p_j-768.html na tym silniku działa wszystko jak należy Bateria od kolegi 8.4 1100 ponieważ moja padła Wymieniłem silnik na Silnik krótki high torque [sHS] http://www.taiwangun.com/gearboxy_oraz_ich_czesci_silniki/silnik_krotki_high_torque_shs-2323.html i ten silnik nie kręci w GB , jeszcze jedno jak pomogę ręcznie zębatkom to kręci w GB ale do momentu puszczenia palca, po ponownym naciśnięciu na język spustowy nie kręci tylko puka i się kable grzeją. Pytanie jaka jest przyczyna , czy zębatki do nowego silnika są nie odpowiednie, może zmienić baterię na większą , i gdzie mam szukać przyczyny.? Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Może silnik jest za wysoko ustawiony, i za bardzo dociska do zębatki? Spróbuj regulacji, chociaż pewnie nic to nie da. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Poreguluj silnik, sprawdź na mocniejszej batce. Jeśli nic nie pomoże to odeślij do sklepu. Quote Link to post Share on other sites
krauzak Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Może masz żle bieguny podłaczone? Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 (edited) Krauzak, to nie możliwe ponieważ silnik kręci jak pomaga mu kręcąc zębatkami. Gdyby podłączył silnik odwrotnie to nic by nie ruszył bo AR by blokował. Edited March 6, 2011 by you-dash Quote Link to post Share on other sites
sfinks Posted March 6, 2011 Author Report Share Posted March 6, 2011 Bieguny podłączone poprawnie, kable wszystkie w porządku ,silnik dociśnięty w sam raz , stary silnik kręci a nowego jakby coś blokowało nie potrafi sam zaskoczyć jakby nie miał siły tylko puka. Quote Link to post Share on other sites
zajaszcze Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 i by bezpiecznik sie przepalił... Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 To samo miałem, tylko na sp85. Źle wypoziomowany silnik. Quote Link to post Share on other sites
sfinks Posted March 6, 2011 Author Report Share Posted March 6, 2011 Już wiem co jest nie tak !!! Mosfet stwarzał problem , po wyjęciu mosfetu i założeniu nowego silnika SHS w GB śmiga aż miło :) Widać że silnik jest bardziej prądożerny i mosfet tyle mu prądu nie dawał a dziwne po wszędzie piszą że z mosfetem wiecej prądu idzie do silnika Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Masz na myśli mosfet, czy "super-mega chiński mosfet"? Bo to różnica i to zdecydowana.. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Tez w to wierzyłem, dopóki wczoraj nie zjarałem mosfetu i silnika z repliki mojej Żony. Teraz dostanie nowe kable, silnik UT Elementa i żadnego elektronicznego szitu już tam nie wsadzam ;-). Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Każdy mosfet ma ograniczenia ile prądu może oddać... Nawet ten najlepszy ;) Quote Link to post Share on other sites
sfinks Posted March 7, 2011 Author Report Share Posted March 7, 2011 Potrzebuję nowej baterii Lipo, jaka by była dobra do mojego zestawu? uwzględniając to, iż mam M249 musi starczyć na parę godzin strzelania przy wsparciu , mam ciężki palec myślałem o tej http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=380 czy ktoś ma taki aku ? i jak się sprawuje na polu walki ? Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Poszukaj sobie info w odpowiednim dziale, jest tam o tych bateriach od kilograma. @Lukira: Może tak, a może nie ;-), ja jestem mechanik z wykształcenia i zamiłowania nie elektronik. Jak dla mnie jest to po prostu elektroniczne G które więcej miesza niż pomaga :). Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Ja właśnie mam ciągle dylemat odnośnie mosfeta... Czy go używać i dzięki temu mieć bezpieczne styki w p90, czy też może go wyrzucić i wykorzystać pełną moc mojej batki (Nanotech 7.4v 35(70)c 2200mah)... Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Tuksiak mial wrzucony slaby mosfet ktory sie zjaral przy porzadnym pakiecie. Moc mosfeta musi byc odpowiednio duza - mam jeden juz ponad rok i zero problemow. Ale jak ktos ma pecha to ma ;p Warto sprawdzic jaka moc ma mosfet. Ten akurat mial 90 W - wiec przy zasilaniu 11 V - wystarczy ponad 9 A zeby go zjarac. Oczywiscie zalerzy jaki mamy pakiet - taki ktory ma duza wydajnosc pradowa - moze dac wiecej A i przez to zjarac mosfet. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Mosfet zjarał się przy 8,4V ;-) fakt, że Sanyo. nie zdążyłem Kocurku podpiąć lipola nawet. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Moje lipo daje ponad 150A chwilowego...;p Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted March 11, 2011 Report Share Posted March 11, 2011 Sfinks czy zamontowałeś silnik SHS high torque ? Bo jeżeli tak to raczej zamontuj grube kable silikonowe 2mm minimum lub nawet obstawiał bym na montaż drutu 0,5mm .Mi ten ten silnik spalił 2 mosfety i frania jest taka prądożerna że hoho,podejrzewam że pobiera spokojnie pow.20A. Jak chcesz robić ogień zaporowy to proponuje zakup lipo o pojemności pow.3 Ah. Moje propozycje to; KLIK KLIK Myślę że pakiet 2S powinien Ci wystarczyć jeżeli masz ten silnik pod kątem rofu. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted March 11, 2011 Report Share Posted March 11, 2011 Oj nie doczytałem wątku lepszy będzie lipo 3s przy tych zębatkach. Quote Link to post Share on other sites
sfinks Posted March 11, 2011 Author Report Share Posted March 11, 2011 Obecnie mam wstawiony silnik SHS , ma lepszy ROF niż silnik PJ i o to mi chodziło zębatki pozostawię te same, przy zmianie silnika zmieniłem kable na modelarskie 2mm w M249 nie ma problemu z ich włożeniem ROF jest porównywalny z bronią palną tego samego typu. Po zakupie LiPo i włożeniu trochę silniejszej sprężyny myślę że ROF będzie jak 1:1 wczoraj replikę doszczelniałem ( teflon fix i doszczelniłem zestaw cylindra , dystanser z izolacji kabla ) i jest strzykawka dodatkowo lufę wewnętrzną okleiłem taśmą izolacyjną by nie było luzów w lufie zewnętrznej Replika przestrzelona i powiem że nigdy tak dobrze nie było aż sam się zdziwiłem i zaskoczyła mnie niesamowita powtarzalność trafień i dystans po uszczelnieniu. Dzięki za linki do LiPo ale z takimi wymiarami to raczej cięźko będzie, nie włożę żadnej z powodu wymiarów Myślałem raczej o takiej http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=380 Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted March 11, 2011 Report Share Posted March 11, 2011 Jeżeli w grę wchodzą wymiary lipo to twoja propozycja jest ok. Najwyżej dokupisz drugi pakiet jak będzie Ci brakowało prądu na dłuższych spotkaniach. Quote Link to post Share on other sites
sfinks Posted June 2, 2011 Author Report Share Posted June 2, 2011 Trochę odświeżę temat . Kupiłem LiPo Turnigy 11,1V 2200 25-35C Bateria mieści się w chwycie przednim Po 2gie zamontowałem własnoręcznie robiony podwójny mosfet co nie działał na starszej NiMh , o czym wcześniej pisałem Teraz broń działa bez problemu , włożyłem preckę , spring 140 nie wiem jaki mam ROF , bo nie zmierzony, ale jest szybszy trochę niż w broni palnej . Cieszy mnie to że mosfet działa co widać po sprawdzeniu stanu styków ,nie grzeje się . Jestem mile zaskoczony aku LiPo ( żywotność na strzelankach i rof) oczywiście zakupiłem ładowarkę Imax6 co ułatwia mi teraz życie Pozdrawiam wszystkich :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts