FanatykAK Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Witam Na zagranicznych forach spotkałem się ze zjawiskiem "take it off- you didnt earned it". Chodzi o to żeby ktoś zdjął naszywkę formacji do której nie należy. Jak jest z tym w Polsce? Z góry zaznacze - o wuzetę mi nie chodzi, tylko o zagraniczny mundur. Czy chodzenie np. w berecie, jeśli on będzie częścią stylizacji, jest faux pas? Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 mnie irytuje widok "airsoftowych generałów" i innych pseudo oficerów, może w reko to jest ok, ale na strzelance czy na mieście aż mnie skręca jak to widzę. Mówię tu o stopniach - sama naszywka screaming eagles czy kawalerii może być przecież nawet zwykłym sympatyzowaniem i w oczy nie razi. Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted March 25, 2011 Author Report Share Posted March 25, 2011 No właśnie chodzi o naszywkę i beret. Co do pagonów to chyba nie będę się w nie bawił, ze względu na szacunek dla ludzi którzy je w trudach zdobyli. Poza tym raczej "po mieście" nie zamierzam w tym chodzić, straszyłbym ludzi :icon_biggrin: Link to post Share on other sites
17WBZ Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 Bądź co bądź, o ile mi wiadomo to noszenie takich odznaczeń i symboli jest zabronione. Chociaż znając życie policja czy inne służby sie do tego nie przyczepią... :) Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted March 25, 2011 Author Report Share Posted March 25, 2011 Bądź co bądź, o ile mi wiadomo to noszenie takich odznaczeń i symboli jest zabronione. Chociaż znając życie policja czy inne służby sie do tego nie przyczepią... :) Zabronione jest? Słyszałem tylko że zakaz dotyczy munduru WP z odznakami. Masz jakieś źródło? Z góry dzięki. Link to post Share on other sites
Smutas Posted March 25, 2011 Report Share Posted March 25, 2011 Osobiście jestem przeciwny noszeniu pagonów ze stopniem i naszywek należących do różnych formacji. Uważam że noszenie pewnych symboli powinno być TYLKO I WYŁĄCZNIE przywilejem osób które sobie na to zapracowały. Przepraszam, ale jak widzę na strzelance chłopaczka z naszywką GROMu, z symbolami należącymi niegdyś do Cichociemnych... dla mnie to brak szacunku dla ludzi którzy własnym potem i krwią udowadniali że zasługują na jej noszenie. Tyle ode mnie. Link to post Share on other sites
Terkov Posted March 26, 2011 Report Share Posted March 26, 2011 (edited) Osobiście jestem przeciwny noszeniu pagonów ze stopniem i naszywek należących do różnych formacji. Uważam że noszenie pewnych symboli powinno być TYLKO I WYŁĄCZNIE przywilejem osób które sobie na to zapracowały. Przepraszam, ale jak widzę na strzelance chłopaczka z naszywką GROMu, z symbolami należącymi niegdyś do Cichociemnych... dla mnie to brak szacunku dla ludzi którzy własnym potem i krwią udowadniali że zasługują na jej noszenie. Tyle ode mnie. A ja wręcz przeciwnie. Stylizowanie się na kogoś świadczy, moim zdaniem, o szacunku do niego i podziwianiu go. Przecież nikt nie przywdzieje stroju/munduru/insygniów/itp. kogoś kogo nie lubi, z kim nie chciał by się identyfikować (pomijam cele rekonstrukcji, gdyż jest to całkiem inny temat). Edited March 26, 2011 by Terkov Link to post Share on other sites
Foka Posted March 26, 2011 Report Share Posted March 26, 2011 Były akie dyskusje, poszukaj. Link to post Share on other sites
Recommended Posts