Gray Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Witam. Przymierzam się do zakupu gogli.Jako, że nie znalazłem porównania sprzętu interesującego mnie, założyłem nowy temat. O goglach firmy ESS dużo dobrego słyszałem ale nie jestem do nich w pełni przekonany.Rozważam kupno takich gogli (co prawda używanych i jest to model NVG) od Zielonejpantery : http://allegro.pl/listing.php/search?string=ess&us_id=5378233&country=1 albo kupic nowe w Specshopie tylko inny model: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_167&products_id=7556&name=ESS_-_Gogle_Taktyczne_Tactical_XT_-_0245 Przeglądając ofertę sklepu Specshop znalazłem również gogle firmy G&P: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_167&products_id=3632&name=Gogle_Taktyczne_-_G&P_-_OEF_USMC_-_Piaskowe Które z nich będą najlepsze? Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Jeżeli masz dość pieniędzy kup nowe ess-y a jak nie to używane. Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 (edited) Gogli G&P w życiu nie widziałem, ale mam ess nvg i powiem Ci, że sprawują się doskonale. Nie parują, z cm.028 serię wytrzymują (lepszej wtedy przy sobie nie miałem :F). Radzę Ci wybrać spomiędzy nówek, a używek ess, a będzie dobrze. Edit. Gratuluje przemyślenia sprawy, dowiedzenia się samemu, że chińskie gogle są fe, a nie tak jak to robi większość nowych :wink: Edited March 30, 2011 by MarinesPL Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Bolle X800, ESS, Uvex. Wybieraj coś z tych firm :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
ricardoba1993 Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Okulary Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 ESS zdecydowanie., G&P to padlina, pękły na pół przy strzale z repliki 320 fps z 20-25 metrów. Może to przypadek ale bym nie ryzykował. Quote Link to post Share on other sites
Ziemek92 Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 http://allegro.pl/gogle-taktyczne-ess-zestaw-od-1pln-bcm-502-i1527496428.html Co jakiś czas pojawiają się u pantery. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 Po to są normy, żeby nie było przypadków ; D. Dziękuję w imieniu wszystkich za tą informację, cenna jest, nie podejrzewałem G&P o coś takiego. Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 30, 2011 Report Share Posted March 30, 2011 z cm.028 serię wytrzymują że też szybka balistyczna wytrzymała 350 fps, naprawdę nieźle! ;p Po tym, jak na moich oczach rozsypały się okulary Classic Army czy tam właśnie G&P (ni hu hu już nie pamiętam), to nawet nie myślę o tym, by kupić ochronę produkowaną przez firmy od asg. Quote Link to post Share on other sites
Kolec FoG Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Chcę kupić gogle ess ale nie wiem czy to są oryginalne gogle a sprzedawca nie wkręca. Gogle Ess Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 (edited) Toż pisze czarno na białym "jak ESS" a nie "to jest ESS". Innymi słowy, gość wciska chińszczyznę, która jest "prawie jak ESS". A "prawie", jak wiadomo, robi różnicę - szczególnie w kwestiach norm bezpieczeństwa. Odpuść, chłopie. Wiosna idzie, dziewczyny zaraz zrzucą grube i ciepłe ciuchy - ale żeby cieszyć się urodą naszych pięknych pań, to warto jednak mieć oczy sprawne i na miejscu :wink: Edited March 31, 2011 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Odpuść, chłopie. Wiosna idzie, dziewczyny zaraz zrzucą grube i ciepłe ciuchy - ale żeby cieszyć się urodą naszych pięknych pań, to warto jednak mieć oczy sprawne i na miejscu :wink: Lubię to! Już powoli zaczynają zrzucać;] Co do gogli "jak ess" zgadzam się z Errhilem, lepiej nie ryzykować. Quote Link to post Share on other sites
Gray Posted March 31, 2011 Author Report Share Posted March 31, 2011 Dzięki za wszystkie odpowiedzi od Was. Już wiem, że kupię gogle firmy ESS ale przeglądając tematy o nich zauważyłem ich "podział" na niskoprofilowe i "zwykłe".W związku z tym pytaniem zadam może banalne pytanie dla doświadczonych - Czy pomiędzy nimi jest jakaś duża różnica?? Gogle mam zamiar nosić z takim hełmem/kaskiem i czy przykładowo NVG pasowały by do niego. Może dla niektórych będzie to dziwne pytanie "co mają gogle do hełmu" ale czy ogólnie takie "połączenie" da się nosić na głowie. Quote Link to post Share on other sites
karolus20 Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 (edited) Ja mam Ess NVG niskoprofilowe do tego samego kasku, pasują dobrze i jest mi w tym wygodnie. Edited March 31, 2011 by karolus20 Quote Link to post Share on other sites
MarinesPL Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 że też szybka balistyczna wytrzymała 350 fps, naprawdę nieźle! ;p Znaczy się nie miałem wtedy mocniejszej przy sobie, ale zgodnie z normą ten strzał z shotguna śrutowego wytrzymują. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts