Haptacz Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Witam. Otóż szukam czegoś w czym będę mógł nosić trochę klamotów. Na razie planuję 5-6 magów do AK (midy) + szybko-ładowarka do kulek, coś na wodę, latarkę, telefon. Najlepiej z możliwością późniejszej modernizacji, czyli koniecznie z molle. Przydałoby się jeszcze jakieś większe kieszenie. BTW. co jeszcze jest przydatne do noszenia? Jaki hełm jest godny polecenia? Niedrogi i najlepiej w panterze. Na całość miałbym ~200zł (ewentualnie dozbieram i hełm kupię później) Mundur jaki posiadam to kontraktowy wz.93. Z góry dziękuję za wszelaką pomoc :-) PS. Przeszukałem forum, ale nie wiem czemu nie odnalazłem tego co mnie interesuje. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Hełm odpuść - nie będzie do niczego potrzebny. Kup sobie odpowiadające ci pasoszelki z MIWO i ładownice. Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted April 5, 2011 Author Report Share Posted April 5, 2011 http://miwo-military.net/-produkty/pid,618/Szelki-taktyczne-ST-2 Czy kupując te szelki dostaje się od razu kieszonki czy trzeba dokupić? Jaki pas do nich? Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Nic nie dostajesz :icon_razz2: Wszystko musisz dokupić sobie sam. A pas pasuje każdy jaki oferuje MIWO :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Pas wez PT3, optymalny mi sie wydaje. 200zł to troche mało, wiem bo miałem identyczny problem jak ty. Obecnie nosze wspomniane szelki i pas PT3. Do tego ładownice na magi do AK, carfo, kabura, pistoletowa podwojna, torba zrzutowa... W sumie jak masz pytania to zapraszam na prv nie ukrywajac ze mam pas na handel;p Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted April 5, 2011 Author Report Share Posted April 5, 2011 (edited) Czyli wyszłoby mi... 357zł (pas, szelki, 2xcargo, 2xładownice na 3 magi do ak wszystko cordurna wz.93) Edited April 5, 2011 by Haptacz Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 A latarka i telefon? Kup małe kieszonki jeszcze by zawiesić na ramionach szelek, po co 2 cargo? nie lepiej zamiast 1 torbe zrzutową? Ładownice ZAK? Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted April 5, 2011 Author Report Share Posted April 5, 2011 http://miwo-military.net/-produkty/pid,625/na-3-magazynki-do-karabink-lw-AK-47-BERYL Te ładownice. A na miwo mają zrzutówki? Nie mogę znaleźć... Latarkę i telefon będę nosił w kieszeniach u munduru. Trochę grosza zaoszczędzę... Quote Link to post Share on other sites
Tomek_GGRS Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 A na miwo mają zrzutówki? Nie mogę znaleźć... Worek na odzysk Latarkę i telefon będę nosił w kieszeniach u munduru. Trochę grosza zaoszczędzę... Albo możesz zgubić telefon, a nie zaoszczędzić :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
szcz3p4n Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 (edited) Ile masz wzrostu? Jeśli poniżej 180cm to PT-3 może być za duży. Proponowałbym PT-2, ładownice trzymają się tak samo dobrze,a pas przy kucaniu nie będzie tak uwierał. Zamierzasz przenosić wodę na plecak,czy w manierce? Jeśli to drugie to kup szelki ST-1. Tańsze i plecy pooddychają bardziej. Do tego 3x podwójna ładownica CQB na magi do AK, plus 2x male cargo pionowe. W jednym będziesz przenosił manierkę,w drugim zbędne graty. Wychodzi 285zł Edit: 323zł,nie zmieniłem tkaniny :wink: Jeżeli cena jest za duża,pogadaj z prywatnymi krawcami,na pewno zrobią taniej a jakość na pewno nie będzie gorsza :wink: Edited April 5, 2011 by szcz3p4n Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted April 5, 2011 Report Share Posted April 5, 2011 Nie było wspomniane czy bedzie wolał smigać po lesie czy w budynkach, ladownice do cqb na szelkach to zly pomysł. Sam testowałem 3 ładownice podwójne bo ktoś mi tak doradzil, lepiej się sprawdza potrójna ZAK, obecnie uzywana. Posiadam też szelki ST-2 i jakos mi w nich plecy oddychaja :) a camela, plecak, manierke zawsze może kupić potem. Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted April 6, 2011 Author Report Share Posted April 6, 2011 http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,618/Szelki-taktyczne-ST-2 http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,494/Pas-taktyczny-PT-3 http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,598/Worek-na-odzysk-M-2 (na lewy boczek) http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,320/-ZAK-PLUS-na-3-magazynki-do-AK-BERYL (na lewą, przednią stronę) http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,319/-ZAK-na-3-magazynki-do-karabinka-AK-47-BERYL (na prawą, przednią stronę) http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,548/Uniwersalne-cargo-du-ze-pionowe (na prawy boczek) Wybrałem taką konfigurację. Myślicie, że się sprawdzi? Jeżeli tak to jedyne co mi pozostało to zbieranie kasy (wychodzi 340zł)... Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 duze to cargo ale myslę ze reszta jest ok Quote Link to post Share on other sites
szcz3p4n Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Nie było wspomniane czy bedzie wolał smigać po lesie czy w budynkach, ladownice do cqb na szelkach to zly pomysł. Sam testowałem 3 ładownice podwójne bo ktoś mi tak doradzil, lepiej się sprawdza potrójna ZAK, obecnie uzywana. Posiadam też szelki ST-2 i jakos mi w nich plecy oddychaja :) a camela, plecak, manierke zawsze może kupić potem. Miałem jedną ładownicę na 3 magi,generalnie nie sprawdza w moim odczuciu. Duże to,wystaję znacznie poza obrys ciała,ciężko wyjmuje się magazynki. Obecnie używam podwójnych ładownic CQB oraz shingle. Najlepszym rozwiązaniem jest właśnie ładownica CQB. Idziesz do lasu zakładasz klapkę. Masz CQB bądź chcesz mieć szybki dostęp do magów,zdejmujesz klapkę. A biegałeś już w tych szelkach w połączeniu z plecakiem? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted April 6, 2011 Author Report Share Posted April 6, 2011 Jedyne czego się obawiam, to to, że to cargo duże może być za duże - niewygodne. Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted April 6, 2011 Author Report Share Posted April 6, 2011 Czy tak szerokie cargo (18cm) będzie niewygodne? Quote Link to post Share on other sites
Bardos Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Sam miałem i używałem PT-3, radze Ci, bierz PT-2. Przednie kieszenie i ładownice niech będą jak najbardziej płaskie, bo jak się położysz to będą cię bardzo uwierać, plus będziesz wyżej leżał. Jeśli zamierzasz nosić te cargo na plecach jako substytut plecaka, to się zastanów czy nie lepiej po prostu wziąć mały plecak. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Tu się nie ma co zastanawiać, :happy: ładownice Miwo na 3 magi do AK miałem, i jest to chałowe rozwiązanie. Grube, kanciaste, niewygodne i źle się obsługuje. Cargo na plecach w roli plecaka - bezwzględnie odpuść, kup plecak. Na tym etapie któryś mały Janysport (np. 20-litrowy Grot, jak na swoją cenę jest przyjemny) powinien być OK. Najwyżej będziesz go zostawiał, kiedy nie będzie Ci potrzebny. Duże cargo można powiesić z tyłu na pasie, w roli chlebaka. Generalnie bierz te kieszenie, o których wiesz, że Ci będą potrzebne - konkretnie na co. Jeśli chcesz kupić kieszeń "no na jakieś różne rzeczy", to znaczy że jej nie potrzebujesz. Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted April 6, 2011 Author Report Share Posted April 6, 2011 (edited) Potrzebuje kieszenie by nosić kulki i wodę, od czasu do czasu także parę petard i zapałki/zapalniczkę. Ładownica dla 6 magazynków (do ak) + szybkoładowarki. Bardos, a czemu pt2 a nie 3? I czym się różnią oba sklepy miwo? Z którego lepiej kupować? Różnica w grubości ładownic na 2 lub 3 magi to zaledwie 1,5cm, więc niezbyt duża różnica, a zaoszczędzi się trochę grosza Edited April 6, 2011 by Haptacz Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 A ja Ci mówię, odpuść te ładownice. Są chybionym pomysłem. Weź zwykłe, na 2 magazynki każda (osobiście brałbym w wariancie CQB). Jak się uprzesz - sam sobie będziesz winny. Cargo na petardy się nie sprawdzi, za długi czas dostępu. Na szybkoładowarki - standardowe - najlepsza jest ładownica na magazynek do pistoletu. Co do wody - kup dedykowaną kieszeń na manierkę, od tego jest. I nie "dwa sklepy Miwo" tylko "dwie firmy Miwo - Praszka i Lubliniec" (FYI: założono kidyś jedną firmę ale potem założycielom rozeszły się drogi - więc podzielili firmę). Mam sprzęt i tych, i tych - jakościowo jest porównywalny (w mojej opinii). Kupuj tam, gdzie Ci bardziej pasuje - bo nie wszystkie produkty znajdziesz w obu firmach, i nie w każdym wariancie kolorystycznym. Quote Link to post Share on other sites
Haptacz Posted April 6, 2011 Author Report Share Posted April 6, 2011 A te cqb czym się różnią od zwykłych ładownic? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Tym, że możesz zdemontować klapki, magazynki będą się trzymały na samych gumach - nie będą niczym zasłonięte. To pozwala na szybszą wymianę. Quote Link to post Share on other sites
serdelq Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Szelki Jacko Plus bierz z miwo Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted April 6, 2011 Report Share Posted April 6, 2011 Ja się z kolegami co do ładownic nie mogę zgodzić, miałem i mam do AK podwojne i potrójne i biorąc pod uwage dostępność i miejsce na pasie chetnie bym sprzedał te podwójne i kupił jeszcze jedną na 3 magi. Być może wszystko zależy od wymiarów gościa który będzie w tym latał. No i nie będe nigdy przekonany do ładownic cqb w lesie, trochę za łatwo tam zabrudzić magi. Quote Link to post Share on other sites
Bardos Posted April 7, 2011 Report Share Posted April 7, 2011 Otóz PT-3 jeszcze szczególnie upierdliwy gdy nie jesteś wysoką osobą. Lubi się wbijać brzuch podczas kucania i schylania. Co do ładownic to jak mówiłem z przodu jak najbardziej płaskie, najlepiej od razu odpuść sobie potrójne. Potrójną to możesz dać po bokach, ale licz się z tym że poszerza to twoją sylwetkę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts