creamono Posted April 8, 2011 Report Share Posted April 8, 2011 Witam Temat zalozylem poniewaz chcialbym uzyskac porade i poznac opinie ktory z pistoletow /marek/ najlepiej odwzorowaly poszczegolne firmy. Poczytalem sporo o 1911 TM tutaj na forum, jednak malo jest napisane o Glocku 18c TM. Ogladalem na YT filmiki o kazdej z broni, po upgradach i po, jednak Wy mozecie mi dostarczyc informacji bardziej szczegolowych. Pistolet chce zakupic PRZEDE WSZYSTKIM dla celow kolekcjonerskich, rekreacja to sprawa drugorzedna, chodzi mi o najlepiej odwzorowany model. Pytanie jest proste: ktory dostarczy wiecej radosci z uzytkowania/obcowania: - glock 18c TM z upgradami PGC czy - 1911 TM z upiekszaczami guardera :) Zamierzam wydac na replike+upgrade w sumie 1000zl (suma obejmie juz oplaty i transport). Obiecalem sobie ze juz nie bede wydawac tak kasy, ale jest nowa lepsza praca, jestem od jakiegos czasu szczesliwym tatusiem i chce sobie zrobic gifta :) Dzieki za kazda opinie i sory ze temat jest taki "sielankowy" :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 8, 2011 Report Share Posted April 8, 2011 Wszystko zależy czego oczekujesz, ja bym postawił na Glock'a, bo jak mam wydać na coś 1k zł to wolę mieć coś mniej spotykanego (bardziej egzotycznego) za te pieniądze. Colt to klasyk, ale pełno ich, konwersja Guarder'a jest ok, ale jakbym miał już robić replikę na porządnie to dodatkowo musiałbyś powymieniać wszystkie drobne części na stalowe a kosztują one tyle samo jak nie więcej co sam zamek+ szkielet... Glock ma oprócz semi full auto więc przy np długich magazynkach można się naprawdę świetnie bawić przy strzelaniu "rekreacyjnym" i na pewno będziesz miał banana na twarzy! :icon_biggrin: Na pewno 1 i 2 replika jest bardzo dobra, kwestia podjęcia decyzji i priorytetów... Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 8, 2011 Author Report Share Posted April 8, 2011 (edited) Tez sklanialbym sie bardziej do Glocka :) Co do wykonania to pewnie TM mozna smialo zaufac. Ogladalem ostatnio temat o magach Co2 do glockow KWA/KSC. Wyglada to tak jakby Ra-Tech "wspieral" te wlasnie marke. Czy oni maja jakas "niepisana" umowe miedzy soba? :) Edited April 8, 2011 by creamono Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 8, 2011 Report Share Posted April 8, 2011 To bierz Glock'a śmiało ^^ Co do magów na CO2, to bez specjalnej wymiany części wewnętrznych nie polecam w TM'ce... Poza tym do G18 jest jak na razie troszkę mniej części tuningowych jeżeli chodzi o wnętrze. Replika spokojnie będzie działała na GG, magi na CO2 po prostu nie są potrzebne. Co do ratecha to po prostu przypadek, że tuningują KSC/KWA, jest nisza i się zajęli akurat nimi do TM'ek jest więcej części tuningowych na rynku (zamki konwersje) i każdy może sobie dowolnie tuningować z KSC/KWA już tak nie jest pięknie... Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 9, 2011 Author Report Share Posted April 9, 2011 (edited) Wymieniajac zamek na aluminiowy (w przypadku PGC) musze sie chyba liczyc z nieco wiekszym zuzyciem gazu. Raczej ciezko odrobic te strate na zuzyciu gazu prawda? Druga rzecz, to poprawa celnosci. Hop-up nieco pomoze, a jak to wyglada z wymiana lufki, jest sens w ogole w pistoletach robic taki upgrade? Rozumie w M4 itp, gdzie preclufa naprawde duzo daje, w tym przyrost FPS. W tym glocku cos by to dalo? Przepraszam ze post pod postem, ale mam pytanie pidzejfat... Czy kupujac np mocniejsza sprezyne do glocka, zyskuje sie tylko przyrost odrzutu zamka? Ma taka wymiana wyplyw na konsumpcje gazu? albo np na obciazenie innych podzespolow? No i ostatnie pytanie... Czy kupujac np outer barrel z guardera, to majac zamek z pgc da sie pogodzic te dwie czesci? Czy raczej jest obawa ze beda nieco inne, moga niespasowac razem jak nalezy...? Edited April 11, 2011 by pidzejfat Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Przepraszam ze post pod postem, ale mam pytanie pidzejfat... Czy kupujac np mocniejsza sprezyne do glocka, zyskuje sie tylko przyrost odrzutu zamka? Ma taka wymiana wyplyw na konsumpcje gazu? albo np na obciazenie innych podzespolow? No i ostatnie pytanie... Czy kupujac np outer barrel z guardera, to majac zamek z pgc da sie pogodzic te dwie czesci? Czy raczej jest obawa ze beda nieco inne, moga niespasowac razem jak nalezy...? Oczywiście zwiększa się odrzut i siła z jaką należy przeładować zamek. Zwiększa się zużycie gazu... Na części wewnętrzne sama sprężyna powrotna zamka nie ma wpływu jednak przy wymianie jej, powinieneś wymienić sprężynę kurkową na "wzmocnioną" (dobrze jest też dokupić zawór o zwiększonej przepustowości np Nineball) Lufa zewn spokojnie powinna pasować, robione są pod wymiary TM, także nie powinno być niespodzianek przy wymianie zamka i lufy... Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 (edited) Ale po co Ci lufa zewnętrzna od Guardera? W PGC z tego co widzę na jakichś przykładowych modelach to dostajesz lufę metalową w zestawie. A poza tym, Ty zdaje się chcesz Glocka 18C - nie przypominam sobie (ale nie twierdzę, że nie ma), żebym widział Guarderowską portowaną. No i numery seryjne będą się zgadzały. Przy okazji - mam tą stalową z Guardera. Z plastikowym zamkiem (w 17) bez modyfikacji nie działała W OGÓLE, po piłowaniu zamka już lepiej, ale i tak dość ciężko chodziło - pewnie trzeba by było zmodyfikować samą lufę. Tak więc out-of-box może Ci nie działać. Będę mógł sprawdzić czy działa z zamkiem z Shooters Design w 17 jak dojdzie. Edited April 11, 2011 by -Otto- Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Creamono niewiem jak wyglądają Twoje możliwości budżetowe, ale jeżeli szukasz repliki kolekcjonersko-lansiarskiej to może pomyśl o replikach z wyrzucanymi łuskami. O takie repliki mi idzie http://shop.ehobbyasia.com/marushin-m1911a1-dual-maxi-shell-ejecting-gbb-pistol-6mm.html http://shop.ehobbyasia.com/marushin-pro-bp-ten-shell-ejecting-gbb-pistol-6mm.html http://shop.ehobbyasia.com/marushin-glock-21-dual-maxi-shell-ejecting-gbb-pistol-plastic-cartridge.html http://shop.ehobbyasia.com/marushin-cz75-shell-ejecting-gbb-pistol-6mm.html Nie są one tanie, są dość zawodne (znaczy tną się dość często) ale strzał i widok wylatującej łuski robi swoje. Ja mam G21 , Arafat kupił niedawno CZ75 i też się cieszy. Inną opcją są rewolwery które też mają masą uroku. popatrz sobie tu http://shop.ehobbyasia.com/catalogsearch/result/?q=Gas+Revolver+shells może coś ci się spodoba. Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 Dzieki za wyjasnienia Panowie, teraz juz wiem ze wymiana jednej czesci ciagnie za soba koniecznosc wymiany innej aby wszystko dzialalo jak nalezy. O G21 marushina to slyszalem, sporo sie filmikow naogladalem o nim jak swego czasu ra-Tech zabral sie za upgrade zamka do niego i samych lusek :) Robi wrazenie, bez dwoch zdan. Jednak dla mnie ciagle siedzi mi w glowie G18c od TM. Z dodatkow Guardera zrezygnuje i skupie sie na zestawie z PGC (aluminium), bo ciezki metalowy guardera kusi ale cena poraza. A ktora marka solidniejsza, PGC czy ShootersDesign? Odczulbym roznice w jakosci? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Według mnie nie ma większej różnicy 1 i 2 firma to wyższa półka... Zamki są robione na CNC. W Shooters design dostajesz jeszcze przyrządy celownicze, ale kosztuje 99$ a nie 65$ co PGC. Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 Rozumie, to juz wole PGC a do tego kupic przyrzady celownicze na noc. Szkoda ze ten G21 marushina ma tak malo pojemny mag, no i ze nie ma fullauto. Troche mi sie namieszalo jak wrocilem pamiecia do G21. Musze poczytac tutaj na forum temat o tym marushinie, bo ostatnio byl chyba nawet walkowany... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Oczywiście zwiększa się odrzut i siła z jaką należy przeładować zamek.Zwiększa się zużycie gazu... Na części wewnętrzne sama sprężyna powrotna zamka nie ma wpływu jednak przy wymianie jej, powinieneś wymienić sprężynę kurkową na "wzmocnioną" (dobrze jest też dokupić zawór o zwiększonej przepustowości np Nineball) No nie do końca. Czy zwiększy odrzut- trudno powiedzieć. Na pewno zamek będzie śmigał szybciej odrobinę. Klamka będzie działała niezawodniej. Zuzycie gazu nie zwiększy się jeśli wszystko poprawnie zmontujesz. Wstawienie mocniejszej sprężyny powrotnej powoduje też niestety szybsze zużywanie całości (zamek mocniej tłucze trochę itp) ale nie jest to ogromna różnica. Sprężynę kurkową można wymienić ale radził bym najpierw spróbować na stockowej bo wcale nie jest to konieczne czasami. Zawór hi-flow przyda się jak najbardziej z tym że polecał bym raczej Tanio Koby. Części customowe, lufy, zamki itp TRZEBA DOTRZEĆ. Nie działają one ot, tak- po zamontowaniu. To jest normalne i nie jest to żadna wada części. Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 (edited) Up Niezla sygnaturka ;) Czy zawor hi-flow nie zwiekszy czasem konsumpcji gazu? rozumie ze spowoduje wieksze dawkowanie gazu, zwiekszy sie blowback, ale liczba strzalow na jednym nabitym magu sie zmniejszy, dobrze rozumie mechanike...? A wiec podsumowujac, zeby juz Was koledzy wiecej nie meczyc... Majac ten 1000zl na wszystko, kupujac replike, jakie Wy OSOBISCIE czesci byscie w niej wymienili i jakiej marki? Edited April 11, 2011 by creamono Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 (edited) Sprężynę kurkową można wymienić ale radził bym najpierw spróbować na stockowej bo wcale nie jest to konieczne czasami. Dokładnie, mam tą: http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=searchItem&item=NB-PT-TMG17SGB sprężynę powrotną, jest mocniejsza, a pistolet strzela na stockowej kurkowej. Takoż i na zaworze stockowym (zobaczymy co będzie po zamontowaniu alu zamka). Części customowe, lufy, zamki itp TRZEBA DOTRZEĆ. Nie działają one ot, tak- po zamontowaniu. To jest normalne i nie jest to żadna wada części. To już mi wyjaśniałeś, dlatego stwierdziłem "out-of-box", żeby się nie spodziewał idealnego działania bez modyfikacji. Wybacz, jeżeli moja wiadomość wprowadziła nieco w błąd :) @Up: Zewnętrznie, jeszcze przydałoby się korpus wymienić, skoro kolekcjonerska to i oznaczenia odpowiednie powinny być. ;) Także stopki magów oraz płytkę z numerem seryjym. A kwestię wnętrza zostawiam innym :D Edited April 11, 2011 by -Otto- Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 -Otto- O stopce i korpusie tez juz pomyslalem ;) Korpus definitywnie z guardera, jest ten sam dla G17 i G18c. Jedyne co mnie martwi to ze chcialem robic zakupy na AirsoftGlobal, ale wszystkiego nie maja co chce. EhobbyAsia maja, ale nie mam z nimi doswiadczenia w zakupach. Maja solidna opinie, dobra? Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Ze swojej strony mogę Ci polecić WGC - dla duperelek rzędu stopki maga, a nawet dla zamka z lufą przesyłka wynosi 2,58 dolca (paczka do 1kg), do Polski przychodzi jako polecony. Zwykle po opuszczeniu HK paczki szły do mnie jakiś... niecały tydzień? Łącznie od złożenia zamówienia do otrzymania towaru czekałem ok +/- 2 tygodni (póki co zamawiałem 3 razy, teraz jako 4 idzie zamek). Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 Niezle :) A to jakbys radzil zrobic, brac wszystko za jednym razem, czy lepiej nawet glocka, a potem partiami sprowadzac reszte, moze w ten sposob ominalbym clo? Jest taka szansa? Mniejsze kwoty by wtedy w sumie byly... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Tu Cię zdziwię bo zawór hi-flow nie zwiększa zużycia gazu a czasami nawet zmniejsza! Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 11, 2011 Author Report Share Posted April 11, 2011 A ja zawsze myslalem ze po to jest ten zawor, zeby zwiekszyc dawkowanie gazu co w efekcie przelozy sie na silniejszy odrzut zamka... czyli zle sobie myslalem? :) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 myślałeś dobrze. Moja teoria jest taka, że zawór szybciej sie otwiera przez co gaz podawany jest szybciej- zamek mocniej jest odrzucany do tyłu a co się z tym wiąże- szybciej zamyka zawór z powrotem. Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 12, 2011 Author Report Share Posted April 12, 2011 Bede musial przesledzic jakis artykul o tych zaworach bo to ciekawy szczegol. Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 12, 2011 Author Report Share Posted April 12, 2011 (edited) Pewnie zauwazyliscie tez ze bardzo duzo czesci jest do P226 od TM... co sadzicie o tej maszynce? Kupujac pelny zestaw z guardera (stalowy) mozna zrobic z tej broni pieknosc. Filmik jest piekny: Aktualnie jestem na etapie finalnego doboru czesci do G18c, jeszcze mam tylko dylemat pomiedzy zestawem od Guardera a PGC ;) Czy Guarder to jest jakas wyzsza polka? Edited April 12, 2011 by creamono Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted April 12, 2011 Report Share Posted April 12, 2011 (edited) ja mam tego SIGa tyle ze bez konwersji narazie bo ją w solid worksie projektuje a pózniej dam plik znajomemu co robi na cnc i bede miał konwersje. Moim zdaniem lepiej glock18c bo ma auto co ułatwia życie Edited April 12, 2011 by Widmo34 Quote Link to post Share on other sites
creamono Posted April 12, 2011 Author Report Share Posted April 12, 2011 Nie sadzilem ze spotkam tutaj kogos kto programuje dla potrzeb obrabiarek CNC :) Moj brat informatyk zaczyna robic kursy na obrabiarki, podobno bardzo ciekawa branza, sam poszedl na to zeby sobie robic customowe czesci do motocykla. Jestem zdecydowanie za G18c, ale ta pelna metalowa konwersja guardera dodaje smaczku temu SIGowi ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 12, 2011 Report Share Posted April 12, 2011 Ja zarabiam na projektowaniu w solidworksie :D ale to jeszcze nie programowanie maszyn CNC. CNC to nie takie cudo, że wrzucasz projekt a to Ci robi części. Poczekamy na efekty Widmo bo niestety, wiem, że ambitne plany lubią nie wychodzić. Konwersja ta nie jest stalowa tylko aluminiowa. Ale to już jeden pies. Konwersje guardera są dobrej jakości, sam mam, montowałem innym i polecam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts