Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam

Szukam kabury udowej do swojego colta 1911 . No i tu rodzą się pytania na które ( mam nadzieje ) zdołacie odpowiedzieć :-) .

Po 1 : Musi być oliwkowa

Po 2 : Jaką wybrać ? ( do 120 zł ) bo wiem że te " mil tec " bardzo się walają po udzie i odparzają więc te na pewno odpadają

Po 3 : Gdy posiadam kamizelkę zintegrowaną jak zamocować kaburę ? trzeba kupić pas tylko jaki ? na zdieciach widziałem że żołnierze noszą jakby czarne gumy więc jak jest ??

Po 4 : Czy występują kompozytowe kabury udowe do 1911 w oliwce ? Takie kabury są wygodne ? Nie będzie wypadać klamka podczas przeskakiwania przez przeszkody ?

Po 5 : Jak zabezpieczyć magazynek by nie wypadł z repliki ?

Po 6 : Żeby klamka nie wypadła muszę kupić smycz tylko czy te z allegro po 25 zł będą dobre ?

Mam nadzieje że rozwiejecie moje wątpliwości :-)

Pozdrawiam

Edit

@Down :

Czytałeś cały mój post ? bo chyba nie ...

Edited by KomornikPL

Są kabury kompozytowe np. serpa, safariland.

Ale o cenie do 120zł możesz zapomnieć :) Nówki grubo powyżej 400zł

Proponuje poszukać jakieś z IMI defence- oni robili do 911(jeśli oczywiście chcesz kydex)

Kabura:

http://www.asg.com.pl/Kabura_Colt_1911_z_blokada_zielona_IMI_Defense,p,4138.php

Panel powinien pasować np taki:

http://www.jarmix-militaria.pl/product/Adapter-udowy-do-kabury-fobus/?id=1166

W miarę dobrym, a chyba prawie jedynym patentem na zabezpieczenie magazynka przed wypadnięciem jest przyklejenie go paskiem taśmy izolacyjnej do rękojeści. Broni bocznej używa się tak rzadko, że takie rozwiązanie nie powinno powodować problemów. Jeżeli już musisz wymienić magazynek w broni bocznej, to znaczy, że:

a) grasz w cqb bronią boczną, bo główna jest za mocna. Wtedy i tak masz boczną w ręce, więc po odklejeniu taśmy do zmiany magazynka i tak zabezpieczenie Ci już niepotrzebne

b) jesteś w takich tarapatach, że i tak nie dotrwasz do końca starcia, więc będziesz miał dużo czasu na respie, aby ponownie przykleić magazynek taśmą

Pozdrawiam,

Laokoon

No ok a co z resztą punktów ? jaka kabura materiałowa do 120 ? jak z tą " gumą " którą nosi się pod kamizelką w celu podczepienia kabury ?

Kabura udowa mocowana jest jednym lub dwoma(zależnie od modelu) pasami do pasa głównego. 2 kolejne paski oplatasz naokoło uda. Odradzam kabury które mają 1 pas na udo- są mało stabilne(latają jak żyd po pustym sklepie). Zwróć uwagę również przy wyborze kabury, aby pasy którymi przypinasz kaburę do uda miały część elastyczną.

Kabury TG sobie odpuść, nie są one robione z KYDEX'u.

W tej cenie kabury udowe kompozytowe to lipa. Lepiej dozbieraj i kup coś porządnego z kydexu. Jeśli nie chcesz wydawać więcej pieniędzy to szukaj jakieś uniwersalnej kabury udowej z cordury.

Co do kabur z kydexu- przy wyborze zwróć uwagę na grubość zastosowanego materiału. Normą jest stosowanie kydexu minimum 3.2mm. Zapewnia to odpowiednią trwałość i sztywność kabury. Z kydexu o mniejszej grubości robi się ładowniczki na magazynki(2.8mm).

Z dobrej udówki kydexowej replika nie powinna Ci wypaść. W większości reguluje się siłę docisku imbusami, jeśli jednak masz szczęście do gubienia zaopatrz się w kaburę zamkniętą i oczywiście smyczkę do broni:)