mg schutze Posted May 7, 2011 Report Share Posted May 7, 2011 Od samego początku zabawy w ASG marzyłem o tym by stać się KM wehrmachtu. Niestety ceny replik (niedostępnych w kraju) miażdżyły mnie na starcie. Z racji kilku treningów (RPK-74, PKM, Jantar-m 05) postanowiłem sklecić coś takiego jak MG 42. Swego czasu w Darłowie trafiłem skorodowaną doszczętnie ramę, pociętą dodatkowo by żyła sobie w zgodzie z ustawą. Nadszedł więc "ten dzień" i przystąpiłem więc do dzieła zniszczenia... 10 kg szpachli i naprzód :) Później zabawa z szlifowaniem i malowaniem hameraidem w celu zlikwidowania mniejszych niedociągnięć. Chwyt z racji nieposiadania oryginału (okazało się po sprawdzeniu wymiarów w necie, ze i tak by się nie nadał) trzeba było zrobić od podstaw. W środku siedzi GB V3 (tradycyjnie u mnie ;) ) Trzeba było tylko przedłużyć spust :) Na dzień dzisiejszy czekam na trommel'a i pas nośny. Na dzień dzisiejszy może nie wygląda imponująco, ale pozwoli mi to pobawić się w kaemistę na Valkirii 3 ;) W przyszłym tygodniu wkleję zdjęcia z magazynkiem. Dane repliki: GB V3 m140 Lufa Systema 535 (docelowo 630 lub 650) 6,04mm Magazynek HiCap od AK-74 zrobiony na elektryka. Osiągi narazie nieznane. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted May 7, 2011 Report Share Posted May 7, 2011 Kolba strugana, czy od prawdziwka? Zacna replika, podziwiam Twoją pracę. Postarałeś się od razu o zdjęcie wymiarów z ramy, żeby rozrysować i dać do wycięcia i gięcia zakładowi blacharskiemu? Będę się Ciebie radził przy moim projekcie kaemu DP (który leży w szafie i pewnie jeszcze poleży, bo doba niestety ma tylko 24 godziny). No i pamiętaj, że oprócz niemieckiego kaemisty możesz teraz wcielać się również w imperialnego szturmowca z Gwiezdnych Wojen :) Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted May 7, 2011 Author Report Share Posted May 7, 2011 Kolba i okładki zakupione ongiś na alledrogo obie kopie. Wymiarów nie zbierałem bo nie miałem potrzeby w razie co służę pomocą ;) Imperialny szturmowiec :) to by było zacne :D Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted May 7, 2011 Report Share Posted May 7, 2011 YYY Panowie nie zgłębiałem tematu wiec zapytam idzie ten piekny KM kupić w PL ? A jak tak to gruba to kasa ? Swoja droga Shutze kawal dobrej roboty . Jak dodasz BU Guardera to na tej lufie i sp 140 Guardera to ponad 500 fps powinieneś mieć spokojnie . Dread ale bez amunicyjnego daleko nie zajdzie :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted May 8, 2011 Author Report Share Posted May 8, 2011 Dostępność raczej żadna albo marna. Przy 140 cylindrze typ 0 wyciągną około 490 fps bez problemu ;) tyle w sam raz żeby mieścić się w limitach ;) Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted May 8, 2011 Report Share Posted May 8, 2011 Mg shutze nie obraź się ale gdy patrzę na twoje nowe dzieła (mówię tu o Jantarze i tym Mg) to przypomina mi się reklama Peugeot'a, w której to grupka ludzi młotkami wystukała sobie młotkami 206-tkę z jakiegoś starego rzęcha, i fakt faktem 'przypominało' to tą 206-tkę ale jednak to nie było to samo...Tak samo jest w Twoim przypadku lecz oczywiście gratuluję zdolności, żeby nie było. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted May 8, 2011 Author Report Share Posted May 8, 2011 (edited) Rumak super cieszę się :) przypomnę tylko, że to rama od oryginału :) ale ok, nie jestem blacharzem lakiernikiem i za każdym razem przy klepaniu wychodzi mi kiosk ruchu :) Edited May 8, 2011 by mg shutze Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted May 13, 2011 Author Report Share Posted May 13, 2011 Doszła reszta szpeju... Uploaded with ImageShack.us Quote Link to post Share on other sites
NAWE_Jack Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Dobra robota, jednak Polak potrafi :wink: Tutaj marnej jakości fotka MG-42 naszego kolegi z grupy. Gearbox od m249 i jeszcze fotka " z akcji" :wink: Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted May 13, 2011 Author Report Share Posted May 13, 2011 A ja dziękuję za gratki ;) @NAWE a ta mg to od G&H? Nawet nawet im wyszła tylko kolba mi się nie zgadza chyba od 34??? Klapa tyż jakaś "wysoka". Ale nie ma co i tak piknie to wygląda :) Quote Link to post Share on other sites
NAWE_Jack Posted May 13, 2011 Report Share Posted May 13, 2011 Jack :wink: NAWE to nazwa ekipy. Tak, chyba od G&H. Sam karabin parę błędów ma ale kolega cały czas nad nim pracuje. Spieszyło mu się żeby na Ardeny był gotowy. Ile waży Twoja replika? Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted May 13, 2011 Author Report Share Posted May 13, 2011 O sorry Jack ;) Waga mojej praktycznie tyle co oryginał. Niestety nie mam tak dużej wagi by to zważyć, ale coś koło 11 kg. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted May 14, 2011 Report Share Posted May 14, 2011 Ogólnie gratulacje wytrwałości w braku warunków bo z tego co się domyślam to kuchnia, mieszkanie i balkon robiły za kącik majsterkowicza? :P Pomysł na odżywienie zabytku naprawdę dobry a myślę iż satysfakcja z niepowtarzalności dzierżonego gnata na polu walki jeszcze większa. Tylko swoją drogą mogłeś ładniej pomalować bo widziałem gdzieś chyba zacieki a tak to git:) Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted May 14, 2011 Author Report Share Posted May 14, 2011 Ogólnie gratulacje wytrwałości w braku warunków bo z tego co się domyślam to kuchnia, mieszkanie i balkon robiły za kącik majsterkowicza? :P Pomysł na odżywienie zabytku naprawdę dobry a myślę iż satysfakcja z niepowtarzalności dzierżonego gnata na polu walki jeszcze większa. Tylko swoją drogą mogłeś ładniej pomalować bo widziałem gdzieś chyba zacieki a tak to git:) Doookładnie więcej balkon bo szlifierka jeno buczała ;) Zacieki powstały po lakierowaniu i niestety w kilku miejscach farba jednak się pokłóciła z lakierem :/ Za jakiś czas doprowadzę to do stanu używalności :) Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted May 14, 2011 Report Share Posted May 14, 2011 (edited) Dobrym sposobem przed malowaniem na takie stare metale o zawiłych kształtach jest w miarę możliwości danie ich komuś do piaskowania, choć później jeszcze lepiej to malować pistoletem nie wałkiem/pędzlem ze względu na te właśnie zakamarki. EDIT: choć nie, czekaj...ty miałeś na wierzchu szpachlę :D ale jeśli było by w lepszym stanie to podtrzymuje to co wyżej :) Edited May 14, 2011 by CerberBP Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted May 14, 2011 Author Report Share Posted May 14, 2011 No niestety jakby było w lepszym stanie to by było piaskowane i malowane proszkowo/oksydowane. Jak się nie ma co się lubi ;) Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted September 14, 2011 Author Report Share Posted September 14, 2011 Więcej info o MG 42 i PKM wywiad by SCDTV z Olsztyna. Quote Link to post Share on other sites
Karol_K Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Szczerze mówiąc mam mieszane uczucia - na pewno kawał dużej pracy , ale z drugiej strony jednak zniszczyłeś zabytek * , zawsze jak widzę takie zabawy jak np ta gdzie na jakimś portalu z I wojennego mausa ktoś sobie zrobił sprężynową replikę , jednak bardziej cenił bym nawet mega styrany oryginał , niż oryginał przerobiony jakby nie patrzeć na zabawkę ... To była ta pierwsza część . Z drugiej strony w jakimś sensie jest to powrót tych szczątków emgiety z niebytu i w takim pojęciu "historii żywej " , to też zasługuje na pochwałę ... Takie mam mieszane uczucia , ale też podziwiam ilość włożonej pracy ... sam od co najmniej 2 lat borykam się z próbami stworzenia repliki i nie znajduje czasu także chwała za robotę ! Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted September 15, 2011 Author Report Share Posted September 15, 2011 Szczerze mówiąc mam mieszane uczucia - na pewno kawał dużej pracy , ale z drugiej strony jednak zniszczyłeś zabytek * , zawsze jak widzę takie zabawy jak np ta gdzie na jakimś portalu z I wojennego mausa ktoś sobie zrobił sprężynową replikę , jednak bardziej cenił bym nawet mega styrany oryginał , niż oryginał przerobiony jakby nie patrzeć na zabawkę ... To była ta pierwsza część . Z drugiej strony w jakimś sensie jest to powrót tych szczątków emgiety z niebytu i w takim pojęciu "historii żywej " , to też zasługuje na pochwałę ... Takie mam mieszane uczucia , ale też podziwiam ilość włożonej pracy ... sam od co najmniej 2 lat borykam się z próbami stworzenia repliki i nie znajduje czasu także chwała za robotę ! Szczerze przyznam się, że miałem to samo do czasu... Okazało się, ze body jest pocięte i zespawane nieudolnie z dwóch różnych giwer. Całość była przekoszona i trzeba było to naprawić. Dwa różne fabryki frontu i tyłu co było mega zabawne. Trzy bić żadnych, wcześniej przez sprzedawce wyrżnięte szyny (ja dopełniłem dzieła i w środku jest goło i wesoło) i totalne nic szczerze rzecz biorąc. Nie było chwytu ani nic z reszty nielegalnego szpeju (chłopaki na Darłowie się ubezpieczają). Jedyne bicia jakie są to na stoperze tłumika ognia i na wew części klapy. NIe ma co rozpaczać to tylko kawałek stali, a teraz robi sobie robotę na imprezach ASG. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted December 24, 2011 Author Report Share Posted December 24, 2011 Właśnie pracuję nad oryginalnym chwytem i spustem :] Więcej info po nowym roku :D Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted January 30, 2012 Author Report Share Posted January 30, 2012 Podczas kręcenia recenzji M3 ICS z SCDTV :] film soon. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted May 25, 2012 Author Report Share Posted May 25, 2012 (edited) Cos sie link zmienil :( Tutaj poprawiony: Skoro link był zły, to tamten post usunąłem. w. Edited May 25, 2012 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts