Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

No więc jest tak.

Wymieniłem szkielet GB i wszystko złożyłem. Nie był to mój pierwszy raz od razu zaznaczę.

Problemem jest to, że GB działa ale kulki nie wylatują. A dlaczego? Bo dysza w komorze nie pracuje.

Dokładniejszy opis problemu:

1# Sam goły Gearbox pracuje bez zarzutu. Wszystko ładnie chodzi, dysza poprawnie pracuje, nic do zarzucenia.

2# Gearbox wkładam do dolnego body, sprawdzam działanie....... chodzi, dysza też.

3# GB znajduje się w dolnym body ale tym razem przykładam do niego komorę. To ta sama która pracowała przed wymianą szkieletu, jak i reszta części. Komora wchodzi na swoje miejsce. Sprawdzam działanie i działa. Przez wlot kulek widać jak dysza pracuje.

4# UWAGA TERAZ GŁÓWNY PROBLEM

Po założeniu górnej części body GB pracuje ładnie, nie słychać zacięć, szmerów ani nic podobnego. Tylko, że jest mały problem. Dysza nie pracuje !!!! Kulki wchodzą do komory ale dysza się nie porusza.

Dziwna sprawa... Wygląda na to, że po złożeniu body komora nie siedzi liniowo i dlatego blokuje się dysza... Naprawdę dziwna sprawa... a GB masz już ustabilizowany w body, wiesz, wszystkie piny, śrubki powkręcane?? czy tylko luźno siedzi? Jeżeli tam wszystko jest złożone zgodnie ze "sztuką" pozostaje przyjrzeć się popychaczowi...

Spiłuj nieco zewnętrzną powierzchnię komory w miejscu, w którym wchodzi ona do gearboxa. Jeżeli jest to komora chińska to pewnie znajdują się tam 2 symetryczne schodki.

Jak to nie pomoże to zawsze można komorę rozwiercić ;)

Ja tak miałem, w połączeniu:

-dysza boyi, komora CA

-dysza BU Guarder, komora stockowa M249 [A&K P&J??]

Papier ścierny, w rulonik i "zabawa", ale za to wszystko gładziutko, ładnie i pasuje ^^

Jakbyś wziął suwmiarkę to sam byś się przekonał i poradził, bez tego pytania, zwłaszcza jak mówisz, że to nie Twoja pierwsza replika...

Z chińskim częściami trzeba sobie czasami radzić <haha>

Pzdr.

popieram bamper12

Miałem taki wał przy wymianie obudowy GB , wymieniłem z boyi (pękła) na systeme i komorę hop-up musiałem szlifnąć żeby siadło wszystko bo miałem ten sam problem z kulasami. Rób to stopniowo żeby za bardzo hop-upa nie zjechać

Szlifowania w środku komory nie brałem pod uwagę, gdyż napisał, że wymienił TYLKO szkielet gb. Skoro przedtem śmigało, teraz też powinno.

Tak, tak. TYLKO szkielet wymieniłem, nie wprowadziłem Cie w błąd. :)

Edited by Szymek997

Nie wiem dlaczego bierzecie pod uwagę komorę hopa skoro z poprzednim szkieletem współpracowała. Raczej bym sprawdził czy popychacz, który trzyma dyszę nie jest tutaj winny. Szkielety może i mają te same oznaczenia co do wersji ale nie zawsze pasują do body i są identyczne jeden wobec drugiego. Może za krótka dysza? Za długi popychacz? Źle się układa w nowym szkielecie? Może trzpień na zębatce tłokowej źle popycha listwę? Albo niesymetryczność GB - Komora. Skoro przykładałeś ją na sucho bez obudowy i działało to masz pogięte body najwyraźniej.

Edited by Fedajkin

Nie wiem dlaczego bierzecie pod uwagę komorę hopa skoro z poprzednim szkieletem współpracowała. Raczej bym sprawdził czy popychacz, który trzyma dyszę nie jest tutaj winny. Szkielety może i mają te same oznaczenia co do wersji ale nie zawsze pasują do body i są identyczne jeden wobec drugiego. Może za krótka dysza? Za długi popychacz? Źle się układa w nowym szkielecie? Może trzpień na zębatce tłokowej źle popycha listwę? Albo niesymetryczność GB - Komora. Skoro przykładałeś ją na sucho bez obudowy i działało to masz pogięte body najwyraźniej.

Człowieku, przeczytaj co kolega napisał wyżej....

Skoro dysza się normalnie porusza bez komory w body....

No to wydaje mi się logiczne, że jest źle spasowana dysza z komorą ?

Mówiłem, niech kolega zmierzy końcówke dyszy i początek komory, gdzie dysza do niej wchodzi.

No więc jest tak.

Wymieniłem szkielet GB i wszystko złożyłem. Nie był to mój pierwszy raz od razu zaznaczę.

Problemem jest to, że GB działa ale kulki nie wylatują. A dlaczego? Bo dysza w komorze nie pracuje.

Dokładniejszy opis problemu:

1# Sam goły Gearbox pracuje bez zarzutu. Wszystko ładnie chodzi, dysza poprawnie pracuje, nic do zarzucenia.

2# Gearbox wkładam do dolnego body, sprawdzam działanie....... chodzi, dysza też.

3# GB znajduje się w dolnym body ale tym razem przykładam do niego komorę. To ta sama która pracowała przed wymianą szkieletu, jak i reszta części. Komora wchodzi na swoje miejsce. Sprawdzam działanie i działa. Przez wlot kulek widać jak dysza pracuje.

4# UWAGA TERAZ GŁÓWNY PROBLEM

Po założeniu górnej części body GB pracuje ładnie, nie słychać zacięć, szmerów ani nic podobnego. Tylko, że jest mały problem. Dysza nie pracuje !!!! Kulki wchodzą do komory ale dysza się nie porusza.

Przykro mi ale ja tu nigdzie nie widzę, że przed zmianą szkieletu dysza chodziła poprawnie.

Więc pomyślałem, że replika miała pęknięty GB, kolega chciał naprawić replikę więc wymienił szkielet, a to czy replika chodziła wcześniej normalnie to pojęcia nie mam.

Napisałem jaki ja miałem problem i jak zaradziłem. Dziękuje.

Pzdr.

• 3 weeks later...

a ja miałem inny problem.

jak wszytko było poskładane GB dysza chodziła idealnie nic nie ocierało.

ale jak tłok naciągną sprężynę główną to zębatki były napięte haczyły o popychać dociskając do body efekcie takim popychać zatrzymywał się i nie pracował prawidłowo. ale bardziej wina miałem nie szczelności bo dysza nie zła do przodu.

ja wstawiam zbyt długa dysza na nowym szkielecie GB może się okazać ze dysza jest wyprowadzana za daleko i powodu tego kulki nie podaje.

jak sprawdzić czy dysza jest zbyt długa strzelać do momentu aż dysza będzie tylnej pozycji tak zwane do podawania kulek i zobacz czy komorze wystaje dysza jak witać minimalnie dysze to znaczy ze przeszkadza podawaniu kulek i powinna być mniejsza dysza.

na nowych GB tam gdzie jest popychać z przodu GB są okrągłe punkty coś ala wytłoczenia i tam lubą być źle odlany GB i powstają zadziory odlewy które hacząc o popychać. ja te zadziory śliw owałem papierem ściernym żeby usunąć te zadziory i uskoki odlewu żeby płynie chodził popychać.

Edited by dede

ja wstawiam zbyt długa dysza na nowym szkielecie GB może się okazać ze dysza jest wyprowadzana za daleko i powodu tego kulki nie podaje.

jak sprawdzić czy dysza jest zbyt długa strzelać do momentu aż dysza będzie tylnej pozycji tak zwane do podawania kulek i zobacz czy komorze wystaje dysza jak witać minimalnie dysze to znaczy ze przeszkadza podawaniu kulek i powinna być mniejsza dysza.

Łatwiej jest wziąć śrubokręt i nakręcić zębatki aż dysza będzie "wciągnięta" na maxa, wystarczy wyciągnąć silnik, długi płaski śrubokręt i jazda.

Zresztą, jak ktoś się bierze za rozbieranie GB(wymiana dyszy) to poradzi sobie z odkręceniem chwytu ;)

Ale, żeby nie było, nie mówię że Twój sposób jest zły, tylko u mnie dysza prawie zawsze jest do przodu albo w połowie ;/

Pzdr.

Łatwiej jest wziąć śrubokręt i nakręcić zębatki aż dysza będzie "wciągnięta" na maxa, wystarczy wyciągnąć silnik, długi płaski śrubokręt i jazda.

Zresztą, jak ktoś się bierze za rozbieranie GB(wymiana dyszy) to poradzi sobie z odkręceniem chwytu ;)

Ale, żeby nie było, nie mówię że Twój sposób jest zły, tylko u mnie dysza prawie zawsze jest do przodu albo w połowie ;/

Pzdr.

co to mojego sposobu chodziło mi bez rozebrania karabinku to na szybko wstępnie sprawdzić wystarczy strzelać aż będzie tylnej pozycji dysza i czy nie jest za długa.

ja nie mam problemu z tym ale każdy naprawia jak umie i są tez inne sposoby np.

doglądnie tak jak kolega mówi jest bardziej dokładniejsze ręcznie ustawić ale należy silnik odkręcić i zębatkami pokręcić do momentu aż dysza będzie tylnej pozycji

i sprawdzić czy dysza nie jest za długa i czy kulki padają do komory bez problemu bez popychania kulek na siłę.

• 4 months later...

mam identyczny problem. dysza wchodzi za głęboko w komorę hop-up i kulki nie mogą dostaś się do komory.

Jakie będzie najlepsze rozwiązanie, "skrócić" dyszę papierem ściernym czy kupić nową? może coś innego??