Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam. Chcąc zacząć swoją przygodę z ASG i szperając po forach/serwisach w poszukiwaniu broni dla początkującego, natrafiłem na dosyć wkurzającą przeszkodę - nie potrafię znaleźć dobrej broni (pojecie względne) do 120zł. Interesują mnie głównie shotguny sprężynowe, najlepiej z kolbą. Polecane modele, lub wygladajace chociaż trochę obiecująco nie są już dostępne i trzeba czekać nie wiadomo jak długo.

Proszę was o podanie mi jakiegoś w miarę dobrego sprzętu w tych kryteriach podanych wyżej. Ważne, żeby był dostępny, nie chce czekać wieczność i walczyć o każdą sztukę z innymi klientami. (Myślałem ogólnie nad repliką Shotgun Long 003 albo M183-A3)

Krakmani (Taiwangun.com) twierdzą, że do 3 tygodni będą mieli dostawę shotgunów 003 z AGMu.

Na Gunfire dostępne są trójstrzałowe M56 z DE. Jednak ich cena nieco wykracza poza Twój budżet, w dodatku biorąc pod uwagę ceny najtańszych AEGów - te shoty nie są już tak atrakcyjną ofertą, jak kiedyś.

Jeśli nie pozostanie nic innego, to musisz zadowolić się tym, co jest. A z tego co jest, najrozsądniej wypada M180 od GA ze Zbrojowni (oznaczone tam jako ACM).

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedzi. Czekać za bardzo nie chcę, ale może to jedyne rozsądne wyjście.

Mam jeszcze dwa pytania:

1. Co sądzicie o Franchi SAS 12 Tactical (cena jakieś 129zł na Zbrojowni, dostępny)

2. Kumpel chce zacząć ze mną z asg i ma zamiar kupić jakiegoś elektrycznego M5 od Cymy z allegro za coś ponad stówkę. Odradzać mu?

Fragment poradnika dla zielonych:

a) Gdy podana jest moc repliki musisz wiedzieć, że repliki o energii kinetycznej do 0.5 J nie nadają się do walki na otwartych terenach, a w pomieszczeniach są przeważnie zbyt słabe nawet do tego by przeciwnik odczuł trafienie. Dotyczy to niemal wszystkich "tanich elektryków".

b) Gdy podana jest prędkość wylotowa kulki w stopach na sekundę (fps) musisz wiedzieć, że repliki wystrzeliwujące kulki z prędkością 150 fps (czyli niemal każdy elektryczny karabin szturmowy, pistolet maszynowy lub pistolet do 200 złotych) są przeważnie zbyt słabe nawet do tego by przeciwnik odczuł trafienie. Dotyczy to niemal wszystkich "tanich elektryków".

c) Gdy podana jest prędkość wylotowa kulki w metrach na sekundę (m/s) musisz wiedzieć, że repliki wystrzeliwujące kulki z prędkością poniżej 50 m/s również do gry się nie nadają (100 m/s = ~328 fps).

Weź pod uwagę to, że na allegro oraz w mniej zaufanych sklepach (taniemilitaria, airsoftguns) nieraz są zawyżane (i to bardzo) osiągi repliki, a w praktyce nie mają nic wspólnego z rzeczywistością!

3. Każda elektryczna replika do 200 złotych ma prawdopodobnie plastikowy gearbox, który skróci żywotność repliki oraz nie pozwoli jej osiągać dobrych parametrów.

4. Nie daj zwieść się opisom allegrowiczów, którzy tanim elektrykom przypisują zasięg skuteczny rzędu kilkudziesięciu metrów. Faktyczny zasięg każdego taniego AEG'a to nie więcej niż 15 metrów!

To tak w największym skrócie o tanich, elektrycznych replikach (poniżej 300 zł). Plastikowy gearbox = niemal całkowity brak możliwości naprawy i tuningu oraz rzecz jasna marne osiągi i wysoka awaryjność.

Odnośnie tego shotguna - nic lepszego od niego w tej cenie obecnie nie dostaniesz. Jedyne, co prawdopodobnie byłoby w tej cenie lepsze, to 003 od AGMu, które jest teraz niedostępne.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...