SeNSei36 Posted July 8, 2011 Report Share Posted July 8, 2011 Witajcie :) Kupiłem niedawno taki oto karabinek i zdecydowałem się poprawić jego osiągi idąc w kierunku karabinu wyborowego krok po kroku. Tak jak czytałem, zasięg nie zależy tylko od ilości FPSów, więc proszę o porady odnośnie wszelakich części wewnętrznych. Chciałbym aby miał ze 400FPS i dobry zasięg za przystępną cenę. Nie znam się na tym za bardzo (jaka część da jakie skutki), więc zaufam wam. Pewnie znajdzie się tam preclufa, zespół HU i inne rzeczy. Nie mam na tyle kasy aby wszystkie potrzebne rzeczy były z najwyższej półki, ale też nie chce jakiegoś shitu który będzie niewiele lepszy od stockowych części (coś dobrego w dobrej cenie) Z góry dziękuję :) (wszelkie parametry w linku) Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted July 8, 2011 Report Share Posted July 8, 2011 (edited) Od siebie mogę polecić: Gumka: Zielona G&G, Systema Energy Dystanser: H P&J Lufa: Lay Lax Prometheus Sprężyny: M120 Guarder Wszystko oprócz luf i gumki zielonej G&G do znalezienia w polskich sklepach. Reszta, czyli zespół cylindra ktoś kto miał może polecić, ja nie będę ryzykował, gdyż tylko testowałem ciche głowice systemy, które dawały bardzo dobrą szczelność i cichą pracę. Doszczelnić, jak jesteś laikiem, najlepiej wyślij do jednego z forumowych magików, oni podadzą Ci ewentualne części, koszt i na pewno lepiej złożą replikę niż nie jeden sklepowy serwis. PS: Nie za młody na snajpera? Edited July 8, 2011 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 (edited) Idę do związku strzeleckiego zanim będę mógł bez żadnych kwasów dojść do grupy airsoftowej i akurat mój kolega zakupił snajperkę i zostanie snajperem, to pomyślałem, że mogę działać z nim jako spotter albo sam (Jakoś mi się to podoba). Części poszukam. Karabin jeszcze jest na gwarancji w Gunfire i ma plombe na GB więc jak coś będzie w nim do wymiany to im wysłać muszę żeby założyli (jak u nich kupię części to zakładają za free a i sam nie zniszczę :)) Lecę szukać. Oczywiście nie pogardzę innymi poradami :) Gumeczki:Systema Energy oraz Zielona G&G Dystanser w Capri jest tylko taki Edited July 9, 2011 by SeNSei36 Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 (edited) Hmm, chyba za dużo razy edytowałem tamtego posta doddając linki, więc kontynuuję i przepraszam, nie wiedziałem :P Preclufki w Capri dwie: 1 2 i jedna tańsza w Gunfire Sprężyn w Capri nie ma od Guardera, ale z oznaczeniami M120 są od: G&G, Systemy, Ultimate oraz jedna z oznaczeniem M120S Systemy Czyli potrzebuję jeszcze jakiejś pomocy przy cylindrach :) Podałem zastępcze, ponieważ widziałem na forum zachwalanie np. Systemy, ale może się nie znam Dzięki za pomoc i chciałbym jeszcze zadać dwa małe pytanka: Czego dowiem się po oznaczeniach sprężyny? (M120 itd...) W jakich krokach to wymieniać? nie wiem czy będę miał pieniędzy na wszystkie części jednocześnie Edited July 9, 2011 by SeNSei36 Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Poszukaj na specshopie i asgshopie. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Nie bierz luf CA, są słabe. Prometheus/KM-Head. Z dostępnością ciężko, czasem są na specshopie i asgshopie. Liczba w nazwie sprężyny określa prędkość wylotową kulki w m/s. Trzeba to przeliczy na fps. Jednak na uszczelnionych replikach można uzyskać wyniki o wiele wyższe. Guarder zaniża oznaczenia swoich sprężyn - są mocniejsze o 10-20 m/s. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Ja bardziej w Guarderach cenię to, że nie ubijają się tak szybko. Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 Na Capri i Specshopie są dwie (chyba) różne gumki HU: Zielona G&G Miękka i Zielona G&G Sprężyny Guardera są z oznaczeniami SP120 i SP130 (jeśli będą nieodpowiednie to biorę M120 G&G/M130 G&G) Precek nie ma wiele w wymiarach ~495 (Jedna w tych sklepach oprócz CA) Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 (edited) To te same gumki. http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=55 Systema Energy, ostatnio często się pojawia. http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=445 Lufa, aktualnie niedostępna, trochę dłuższa ale wystarczy: http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3133 czy inny tłumnik. Edited July 9, 2011 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 (edited) a czy tańsze zamienniki jak np. Ultimate, G&G lub nawet Systema (Japończyk w końcu) są bardzo gorsze od KM Heada i Prometheusa ? i czy w każdym tłumiku da rade schować lufę? Edited July 9, 2011 by SeNSei36 Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 1. W przypadku snajperki - tak 2. Tak Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 Zastanawiam się czy kupić Prometheusa/KM Heada czy Systema/G&G... W sumie to na dużej odległości jak nie trafie za pierwszym razem w cel to moge szybko strzał powtórzyć (w końcu AEG)... Muszę to dobrze przemyśleć :) i rozejrze się po forum kto jakie zachwala :) I jak z tymi zestawami cylindra ? rozumiem, że typ 0 czy cuś bo się rozglądałem po forum, ale jakieś dokładniejsze info? Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 no co do jakości to nie masz co porównywać systemy do promyka czy km-hed ale jak na początek to systema, guarder będzie ok + jakiś tłumiczek i krótki magazynek i robi się fajnie Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 9, 2011 Author Report Share Posted July 9, 2011 (edited) fajnie się robi przy zestawach konwersji od STARa bądź jego replikach (prawie całe body wymienione na inne). konwersja 1 konwersja 2 jak zbiorę kasę na cały komplet to wtedy zadecyduję czy droższą precke czy też nie, narazie dziękuję za pomoc i czekam na jakieś propozycje cylindrów :) Edited July 9, 2011 by SeNSei36 Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 12, 2011 Author Report Share Posted July 12, 2011 Niech mi ktoś powie, proszę, jaki zestaw cylindra (typ 0) wybrać do tej giety. Ewentualnie jakiej firmy elementy tego zestawu warto kupić i nie będzie źle Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 Widzę, że się zapaliłeś do tuningu... Zostaw cylinder w spokoju, głowica cylindra również niech zostanie (chyba, że chcesz wyciszone, to zestaw ulitmate będzie dobry i stosunkowo niedrogi) jak chcesz wstawić mocniejszą sprężynkę to przemyśl wymianę silniczka, bo te fabryczne są liche. Ze swojej strony polecę silnik ITU guardera- naprawdę mocny. Moim zdaniem zestaw dla spottera to: - sprężyna sp 120-130 guarder (450-480 fps) - uszczelniona dysza Airsoft Pro do g36 (ewentualnie zmierzyć długość suwmiareczką i http://allegro.pl/kazda-dysza-mosiezna-na-zamowienie-szczelna-i1670415315.html tutaj zagadać) - silnik na magnesach neodymowych (może być itu guarder, utu element, jakiś chiński, byle na neodymach) - tłok z zębami stalowymi - wzmocniona łożyskowana prowadnica sprężyny - głowice wyciszone Ultimate (ważne żeby głowica cylindra była dedykowana do g36-ma dłuższą tulejkę) - guma hop up Systema lub zielony G&G (dostępny jedynie w Azteko.pl) - lufa Prometheusa - jakaś optyka - kable niskooporowe+ mosfet - dobra bateria+ładowarka (wybrałbym lipola7,4 2200mAh z dużym C) Poskładać, popieścić, odczynić wszelkie możliwe rytuały i do boju... Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 12, 2011 Author Report Share Posted July 12, 2011 Czy ten zestaw będzie odpowiedni? -Sprężyna SP130 -Dysza uszczelniona do giet -Silnik (Lub Silnik2) -Tłok (jeśli jest nieodpowiedni, kupię jakiś w pełni metalowy) -Prowadnica lub Prowadnica2 -Głowice tłoka i cylindra (cichuteńkie) -Gumka G&G zielona -Przewody niskooporowe -Preclufa lub Preclufa2 (Jeśli po całych tych zakupach jeszcze będę mieć kasę, to wezmę promyka) -Jakaś optyka (chyba skieruję się ku lunetkom - jakie powinienem kupić przybliżenie ?) -Bateryjka + Ładowarka Z takimi bajerami to mogę robić za wyrzutnię rakiet samonaprowadzalnych :P Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 (edited) Wiesz, bez sensu przepłacać na przewody dedykowane do airsoftu, lepiej zainwestować w tańsze i lepsze przewody modelarskie, kilku serwisantów na forum takie montuje ;). Co do wyciszonych głowic polecam Systemę, kilka postów wyżej polecono ultimate. Edited July 12, 2011 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 12, 2011 Author Report Share Posted July 12, 2011 Głowice są dedykowane pod gearboxy, żadnego pod G36 na specshopie nie ma Miałem się pytać o te przewody, bo gdzieś w temacie zobaczyłem, ale zapomniałem Quote Link to post Share on other sites
Przypadek Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 (edited) Do repliki z JG jest mały klopot z dyszą. W JG dysza ma 25,2 mm a ta z guardera ma pewnie ok 24,1 (standard z CA) wiec jesli zmienisz dyszę to stracisz na szczelności. Najdłuższą dyszę jaką znalazłem była z CA do AUGA, miala ok 24,92 i trzeby było delikatnie podszlifować czoło popychacza- ja tego nie robiłem i zostawiłem stock. Moze najpierw sprawdz na stoku a potem zmieniaj dyszę bo narobisz sobie kłopotów. Głowica z Auga tez będzie pasowała :) Edited July 12, 2011 by Przypadek Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 12, 2011 Author Report Share Posted July 12, 2011 Jesteś pewien, że to 25,2 mm ? pare linków wyżej na allegro ktoś robi na miarę :) LINK DO AKTUALNEJ AUKCJI to chętnie skorzystam Quote Link to post Share on other sites
Przypadek Posted July 13, 2011 Report Share Posted July 13, 2011 Tak, na 200% bo mierzyłem ją kilka razy. Zawsze możesz wysłać im swoją i ci dorobią ew zmierz i bedziesz miał pewność. Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted July 13, 2011 Report Share Posted July 13, 2011 (edited) Tak, dysza Guardera z pewnością się nie nada... musi być dłuższa. Dysza z auga nadal za krótka... Wymagane kombinowanie z komorą, lub popychaczem dyszy. Najwygodniej zamówić odpowiedni wymiar-przed chwilą mierzone i dysza do g36 JG ma 25,4mm (wartość przybliżona- mierzyłem 3 dysze i średnio jest 25,35-35,38mm) Co do głowic- idzie na tych Elementa uzyskać szczelność. Nie wiem jak z ich wytrzymałością, ale strzykawkę uzyskałem (miały też inny odgłos po strzale-tak jakby mlaślnięcie). Głowice Ultimate są zdecydowanie solidniej wykonane i w porównywalnej cenie. Prowadnica Guardera bardzo dobra, tłok żeby uniknąć późniejszych wątpliwości to jednak brałbym SHS-a, jest na Azteko.pl za jakieś 52 zł (moim zdaniem jest mocniejszy przy umiejętnym założeniu) Jak już koniecznie chcesz lufę Guardera to bierz tę drugą, w pierwszej są wycięcia do stabilizatora w innym miejscu. Przewody robiłbym modelarskie- te Elementa to straszny chłam, a i cenowo wyjdzie jakieś 15-20 zł razem z wtyczkami. I najważniejsze większości tych części nie ma w specu- mam nadzieję, że to widzisz... Edited July 13, 2011 by rodnath Quote Link to post Share on other sites
SeNSei36 Posted July 13, 2011 Author Report Share Posted July 13, 2011 (edited) przeszukuję azteko i tam szukam dodatkowych części, mam wybierać z bore-up czy bez ? gdzie kupić przewody ? dyszę na allegro na zamówienie bo do tych JG są stockowe (nie są uszczelnione) oprócz przewodów gdzie mogę kupić styki i czy ew. nie wykorzystać starych http://azteko.pl/silnik-dlugi-mocny-jak-systema-magnum-p-130.html silnik taki czy lepiej ten podany wcześniej ? Edited July 13, 2011 by SeNSei36 Quote Link to post Share on other sites
rodnath Posted July 13, 2011 Report Share Posted July 13, 2011 Ten podany silnik jest bardzo mocny, ale niestety Ty potrzebujesz krótkiego. Dysza zwykła, bo jeżeli weźmiesz bore up to i wymiana CAŁEGO zespołu cylindra Cie czeka (obydwie głowice+cylinder). Przewody kupisz w każdym sklepie modelarskim, np: http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=137_148&products_id=1261, styki też tam poszukasz (w zależności czy chcesz na tamyia czy deans) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts