Erider Posted July 13, 2011 Report Share Posted July 13, 2011 Witam! Problem jest taki. Kupiłem CM028 i były 2 baterie 1 długa i słabsza(działa bez zarzutu) i 2 o wiele mocniejsza Ni-MH 1500mAH 1.2v(z nią jest problem) Na początku ta 2 była rozładowana więc podłączyłem i się naładowała potem podpiąłem i działa wiec odpiąłem od karabinu i zająłem się czymś innym. Następnego dnia chciałem iść postrzelać do puszek itd. a tu bateria nie działa nie słychać żeby silniczek pracował czy cokolwiek a na tej 1 wszytko gra. Bateria 2 na pewno działa bo przed chwilą podpiąłem wiatrak i śmigał. I jeszcze jedno gdy bateria juz pada i sie chce strzelić silnik nie obraca ale czuć ze coś tam próbuje to normalne ze bateria się bardzo mocno grzeje i kable od boxa do baterii też? Quote Link to post Share on other sites
myslin22 Posted July 13, 2011 Report Share Posted July 13, 2011 Wygląda tak jakby ta 2-ga bateria nienaładowana była do odpowiedniego napięcia. Jeszcze napisz jaką ładowarkę masz. Quote Link to post Share on other sites
Erider Posted July 13, 2011 Author Report Share Posted July 13, 2011 Ładowarka jest kolegi która była przy AUG z firmy JG AC-DC ADAPTOR Model: YGS090025D2 Input:230-240VAC 50Hz Output:9VDC 250mA Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 13, 2011 Report Share Posted July 13, 2011 1,2v to może mieć jedno ogniwo. Przemnóż te 1,2 v przez licznę ogniw i podaj jakie napięcie ma pakiet. Mi to wygląda że ten drugi pakiet trzeba by wrzucic na dobrą mikroprocesorową ładowarkę i przeformatować, to może coś z niej będzie. Drugą sprawą to test to czy są to pakiety nowe czy kupiłeś już uzywane. Bo jeżeli tak to mogą być poprostu przechodzone na maxa i nie trzymają już napięcia (niestety baterie mają pewien resus po którym już nie będą pracowały jak trzeba). Jeżeli jest to pakiet nowy to go zwróć na gwarancję. Quote Link to post Share on other sites
Erider Posted July 13, 2011 Author Report Share Posted July 13, 2011 (edited) Niestety używane i ponoć cały karabin był na 12 strzelankach... A ogniw jest 7 po 1.2 A bateria Firefox Edited July 13, 2011 by Erider Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 13, 2011 Report Share Posted July 13, 2011 Poszukaj na strzelance kogoś z dobrą ładowarką mikroprocesorową. Może się da jeszcze uratować. Jeżeli nie trzeba będzie kupić nowy pakiet Quote Link to post Share on other sites
Erider Posted July 13, 2011 Author Report Share Posted July 13, 2011 hmm... no dobra dzięki za pomoc :D Quote Link to post Share on other sites
Erider Posted July 14, 2011 Author Report Share Posted July 14, 2011 Jeszcze jedno. Dzisiaj w domu strzeliłem na standardowej baterii i działało poszedłem na pole żeby sie pobawić i nie strzelał. Bateria kable prowadzące do silniczka strasznie sie nagrzały były gorące a sprzęt ani drgnie o co biega? Dodam ze był gearbox wymieniany i kable są jakieś dziwne co parę cm jest inny.(są dosztukowane na początku jest szary potem są sklejone taśmą i czerwony i czarny potem to samo szare i tak w kółko) Pomocy XD Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 coś Ty za zajechańca składanego kupił? Allegro pewnie? "superstan niestrzelany"? Quote Link to post Share on other sites
Erider Posted July 14, 2011 Author Report Share Posted July 14, 2011 -.- czytaj up Lesiu a potem pitol... PO 12 STRZELANKACH. Proste ze allegro... Nie moja wina ze typ był fanem taśmy izolacyjnej i naje**** tego tam tyle ze... Niby wymieniał wnętrze Gearboxa ale mógł tego nie robić bo jest ewidentnie zmaszczone. Rozebrałem złożyłem i teraz lufa mi sie wysuwa bo coś z hop-up jest zniszczony i sie kupy nie trzyma ale teraz co najmniej strzela. To teraz chce odp. na temat grzania się kabli i baterii i czy jest tu poradnik jak wymienić hop-up (tak dokładnie to tego modelu) bo nie znalazłem sam. :D Quote Link to post Share on other sites
Bieniekk Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 jeżeli masz o tym jakieś pojęcie, zmień je na niskooporowe, hop up ? to prosta sprawa, wymienić hop up, chodzi ci o gumkę ? komorę ? dystanser ? Bógwiejeszczeco ? Musisz się określić bardziej szczegółowo, z kablami ci nie pomogę, bo niestety zbytnio o tym mam małe pojęcie. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 14, 2011 Report Share Posted July 14, 2011 -.- czytaj up Lesiu a potem pitol... PO 12 STRZELANKACH. Proste ze allegro... Nie moja wina ze typ był fanem taśmy izolacyjnej i naje**** tego tam tyle ze... Niby wymieniał wnętrze Gearboxa ale mógł tego nie robić bo jest ewidentnie zmaszczone. Rozebrałem złożyłem i teraz lufa mi sie wysuwa bo coś z hop-up jest zniszczony i sie kupy nie trzyma ale teraz co najmniej strzela. To teraz chce odp. na temat grzania się kabli i baterii i czy jest tu poradnik jak wymienić hop-up (tak dokładnie to tego modelu) bo nie znalazłem sam. :D Po prostu nie wiem jak niska i atrakcyjna musi być cena, by kupić używaną replikę od nieznanej osoby, gdy NOWA replika kosztuje tyle, co 5 magów dobrej firmy czy półtora tygodnia pracy w pizzerii. Ale może się czepiam, a może wiem, że zbyt oszczędny płaci podwójnie. Quote Link to post Share on other sites
Erider Posted July 14, 2011 Author Report Share Posted July 14, 2011 Ty możesz pracować ja nie i tu jest różnica. Ja muszę od starszych skrobać kasę bo roboty na wakacje nie ma... Tak chodzi mi o gumkę ale już znalazłem wideo na YT. A co z tymi kablami? Czy to normalne? (nie wnikajmy w tematy nie związane z postem) Quote Link to post Share on other sites
adrian0403 Posted July 15, 2011 Report Share Posted July 15, 2011 Nie jest normalne i to tez może być wina niedziałającej baterii wymień kable, a baterie po naładowaniu sprawdź miernikiem ile ma V. Jak sprawdzisz to napisz co Ci wyszło. Quote Link to post Share on other sites
mikunda Posted July 15, 2011 Report Share Posted July 15, 2011 Ułatw ludziom i sobie życie, porób zdjęcia aparatem cyfrowym tych kabli. Grzanie się powoduje albo cholernie duży opór albo zwarcie, obstawiam zwarcie biorąc pod uwagę opis kabli i to, że grzebałeś przy tej replice i pewnie jakieś kable przyciąłeś. Co do baterii, weź miernik elektryczny i sprawdź napięcie pakietu, tą szajs ładowarką od JG prawdopodobnie położyłeś pakiet, skoro nie potrafisz podać poprawnie woltażu pakietu, to jak miał byś obliczyć czas ładowania... jak napięcie spadło poniżej 0.9V na ogniwo to pewnie któreś padło. A jako, że widzę, że też problemy z policzeniem napięcia były to od razu napiszę. Nominalnie bateria z siedmioma ogniwami powinna mieć 8.4V, naładowana będzie miała więcej, rozładowana nie powinna być bardziej niż 6.3V. Bezpiecznie jest jak napięcie rozładowanego pakietu wacha się w okolicach 7.7-8.4V. (wartości przybliżone, dla pakietów Ni-MH, w zależności od producenta pewnie mogą się różnić, tutaj piszę to co mi modelarz z wieloletnim doświadczeniem mówił) Quote Link to post Share on other sites
Erider Posted July 15, 2011 Author Report Share Posted July 15, 2011 Ta... To że grzebałem w tej replice to już ma być do niczego? Niestety poskładałem to do kupy i strzela kabla nie przeciąłem i nie mam 10 lat żeby szarpać jak coś nie idzie. Kable są dosztukowane i możliwe ze gdzieś robi zwarcie ale nie z mojej winy. Co do baterii i V to nie mam zielonego pojęcia. Poszukam kogoś z mikroprocesorową i rozładuje potem naładuje od nowa może coś będzie. Karabin obecnie strzela i jest ok. Kable nie zawsze się grzeją. Jak by miał humory... Quote Link to post Share on other sites
KubaK Posted July 15, 2011 Report Share Posted July 15, 2011 To nie kable mają humory tylko są zależne od tego jak podłączasz baterie(chodzi mi o to że zależy czy szarpniesz czy je cofniesz) i to przez to się grzeją. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 15, 2011 Report Share Posted July 15, 2011 Przyczyną może być też zbytnie dokręcenie silnika. Ale bez widzenia repliki niechcę mówić że napewno to jest to. Jeżeli masz w pobliżu jakąś ekipę postaraj się skontaktować z ich serwisantem. Napewno będzie to sensowniejsze niż rzeżbienie samemu. Quote Link to post Share on other sites
Erider Posted July 15, 2011 Author Report Share Posted July 15, 2011 Ja w żadnej ekipie jeszcze nie jestem bo miałem kupić coś i dopiero się dołączyć no ale coś wymyślę ;) Dzięki za odp. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 15, 2011 Report Share Posted July 15, 2011 Nie mówię że masz należeć do ekipy. Natomiast zasięgnąć informacji możesz. Jak ci nie udzielą pomocy (patrz skierują do serwisanta) to będą straszne buce. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts