Sony Posted February 28, 2005 Report Share Posted February 28, 2005 Nabyłem super jasną diodę LED. LUXEON III EMITER, jest to świecąca na biało wyposażona w soczewkę dioda LED o dość nietypowych parametrach. Maksymalne napięcie zasilania 4.47V. Prąd pracy to 1000mA. Przy prądzie 1000mA daje "światło" 80 lumenów. Planuję zrobić latarkę taktyczną, oryginalna głowica LED SureFire to 350 zł a diodę można nabyć za 1/10 ceny - a dokładnie takie diody są stosowane w SF. Poszukuję schematu układu elektronicznego zasilania tej diody, zamierzam zasilać z dwóch baterii CR123 o napięciu 3V każda. Razem to da 6V. Może ktoś z Was posiada gotowy schemat. Najlepiej jak będzie posiadał możliwość regulacji prądu, a co za tym idzie jasności. Szczerze mówiąc nie bardzo chce mi się wymyślać - może ktoś ma gotowca. Link to post Share on other sites
tofik___ Posted February 28, 2005 Report Share Posted February 28, 2005 co do schematu to nie mam , ale kiedys bawilem sie w elektronika i moge Ci polecic najprostszy potencjometr , wtedy bedziesz mogl regulowac jasnosc diody . Pozdrawiam Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted February 28, 2005 Report Share Posted February 28, 2005 Body sobie kup z Vital Gear - jakosc Surefire a cena o niebo nizsza. Do skladakow najlepsze. Link to post Share on other sites
Sony Posted February 28, 2005 Author Report Share Posted February 28, 2005 Potencjometr nic nie da, to musi być układ. W SureFire jest to oparte o tranzystory - chyba. Body to nie problem, ojciec załatwił pręt ze stopu Aluminiowo-Skandowego. Body będzie lepsze niż w SF. :D Taki stop stosują w lotnictwie. Problem to elektronika. Mnie by interesował taki z możliwością ograniczenia prądu i co z tym idzie jasności. W normalnym użytkowaniu - mała jasność. Jak zamontuję na broń to max. Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted February 28, 2005 Report Share Posted February 28, 2005 Noo SF i VG sa z lotniczego alu, a jakze, ino nie wiem z czego zrobisz dobry wlacznik ;) Co do tej elektroniki to cholera znalezc nie moge ale na budo w tactical gear o tym byl caly watek. Link to post Share on other sites
Sony Posted February 28, 2005 Author Report Share Posted February 28, 2005 Włącznik zrobię na wzór INOVA X5. Dobrze się sprawdza w codziennym użytkowaniu. Dorobię jedynie alternatywne podłączenie takiego "bajerka - kabelka" :D z mikroprzełacznikiem na końcu. Tak abym mógł naciskiem ręki włączyć latarkę. Jak znam życie to SF jest z podobnego lub takiego samego stopu. :D Link to post Share on other sites
Bocian Posted February 28, 2005 Report Share Posted February 28, 2005 Witam Ja rowniez uwazam ze potencjometr zalatwil by sprawe I = U/R - stad im wieksza rezystancja tym mniejszy prad. U = const. a co do tranzystorow - to sa wzmacniacze wiec one wzmacniaja :wink: jeszcze nie slyszalem o tranzystorze ktory by obnizal prad Link to post Share on other sites
Sony Posted February 28, 2005 Author Report Share Posted February 28, 2005 Po pierwsze trzeba zredukować napięcie z 6V do mniejwięcej 3.9V i przy tym napięciu musimy uzyskać 1000mA - takie parametry podają dla maksymalnej jasności 80 lumenów. Czyli już mamy dwa potencjometry. Tranzystor pełni rolę "zaworu" duży prąd w obwodzie Kolektor-Emiter jest sterowany małym prądem Bazy. W dużym skrócie. :D Gdyby było to takie proste Sure Fire i inne firmy nie stosowały by skomplikowanej elektroniki. Dowiedziałem się, że podobno w profesjonalnych latarkach (np. Sure Fire) dioda jest zasilana prądem zmiennym wysokiej częstotliwości, zmniejsza to grzanie diody. A grzeje się mocno (1A płynącego prądu), w arkuszach parametrów Luxeona jest DOKŁADNA instrukcja montarzu radiatora i ma sporą powierzchnię Ja chcę zrobić to profesjonalnie. Jak nic nie zdobędę sam usiądę i wymyślę - ale mi się nie bardzo chce, liczę na gotowca. :D Link to post Share on other sites
Piasecznik Posted March 3, 2005 Report Share Posted March 3, 2005 Potencjomert wytrzymujący 1A, życzę szczęścia w szukaniu. Raczej drutowe już a co za tym idzie mega wielki. To raz. Dwa to że diody świecące mają nieliniową charakterystykę zalężności napięcia do ilości emitowanego światła. Pomysł więc z regulacją jasności poprzez zmniejszanie napięcia stałego zaasilającego diodę jest bardzo chybiony. Zwykle diody zasila się napieciem zmiennym o regulowanym wypełnieniu przebiegu. Nie jest to układ ani prosty, ani tani. Link to post Share on other sites
ghost666 Posted March 3, 2005 Report Share Posted March 3, 2005 a moze zamiast potencjometry to przełącznik kilkupozycyjny i rezytory? musiałoby byc spadku 2.1V, co przy 1A daje jakies 2W, a to juz mniejsze wymiary niz ogromny potencjometr, no tylko ze nie ma płynnej regulacji Link to post Share on other sites
Sony Posted March 3, 2005 Author Report Share Posted March 3, 2005 Panowie : ŻADNE POTENCJOMETRY. Tranzystor mocy + odpowiednie elementy pasywne. A LUXEON to porządna firma i mają na stronie w PDF'ach charakterystyki swoich wyrobów. Łącznie z wykresami. Wiem jaki prąd i jaka jasność. A dioda ma pracować przy 3.9V i 1A - po za tym radioator, wydziela ponad 4W ciepła. Obecnie opracowuję taki schemat, skoro nikt nie miał gotowca :( :( Link to post Share on other sites
Recommended Posts