Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kilka pytań od nowicjusza

Recommended Posts

Witam, chciałem się was zapytać co sądzicie o tych okularach:

http://allegro.pl/okulary-uvex-i-vo-nieparujace-bezbarwne-oryginal-i1739153939.html

oraz o tej masce:

http://www.taiwangun.com/wyposazenie_taktyczne_helmy_ochrona/stalowa_maska_ochronna-olive_acm-2409.html

A konkretniej czy te okulary są dobre na dłuższą metę czy lepiej kupić jakieś inne (jeśli inne to proszę o podawanie w miarę możliwości linków).

A co do maski to czy opłaca się ją kupić czy jednak jest to zbędny zakup?

Ps. Proszę o podawanie również innych wyposażeń które mogły by mi się przydać.

Gdybyś spojrzał do tematu o okularach i goglach wiedział byś, że uvexy i-vo są polecane, co do maski... pozwolę sobie zacytować prosto z jej opisu

UWAGA!

PRODUKT NIE JEST PRZEZNACZONY DO WYKORZYSTYWANIA PODCZAS GIER TAKTYCZNYCH/WOJENNYCH/ASG.

Nie ryzykował bym noszenia jakiejkolwiek ochrony wykonanej przez ACM, nawet jeśli to jest tylko stalowa siatka na mordkę ;>

Edyt>> Sprawdź na allegro za takimi maskami.

Edited by PiotrqŚ
UWAGA!

PRODUKT NIE JEST PRZEZNACZONY DO WYKORZYSTYWANIA PODCZAS GIER TAKTYCZNYCH/WOJENNYCH/ASG.

To samo napisane jest na wszystkich Uvexach.

I-vo są bardzo dobre, ale niektórzy uważają, że dolna szparka między oczami a twarzą jest zbyt duża.

Co do maski - nie zawsze pasuje do twarzy. Mam taką, tylko TMC (nawiasem mówiąc jest tańsza niż ACM). Jest bardzo dobrze wykonana (trzeba się postarać, żeby ją wygiąć), w połączeniu z I-vo da się ją nosić, w 100% wygodne to nie jest, ale daje rade. Do Bolli X800 pasuje, aczkolwiek trzeba odsunąć ją trochę w dół, co może być irytujące.

Nie zalecam maski dla ludzi o wąskiej, małej, bądź ogromnej twarzy ;)

Te maski są sprzedawane w trzech rodzajach różnych producentów. Najlepsze są rosyjskiej produkcji, ale są najdroższe i praktycznie niedostępne na rynku. Słabsze i tańsze są chińskiej produkcji firmy TCM i dają porządną ochronę (porządny drut siatki) Te produkcji ACM sa produkowane z dość miękkiego drutu i mogą nie wytrzymywać trafienia z mocniejszych replik. Te Produkcji TCM są dostępne u Capriego (może i gdzie indziej tez ale że Capri ma je napewno to wiem)

Edytowano

Maski TMC są tez na Gunfajerze.

• 3 weeks later...

Mam taką maskę (z gunfire), po wymodelowaniu, tak żeby pasowała do twarzy, jest całkiem wygodna. Nie przeszkadza w mówieniu/celowaniu (przynajmniej z SIGa 550 i M4 z kolimkiem). Faktycznie minusem jest jeden pasek, który lubi się ześlizgiwać z głowy, ja przywiązałem do niego gumki receptórki, które "trzymają się" włosów i teraz jest git majonez. Po niemiłych doświadczeniach z kretynami strzelającymi po twrzy z 2m musiałem ją kupić, dla spokoju psychicznego.

Maski ACM mają jeszcze tę wadę, że są wielkie i zwykle wystają pod brodą, co może przeszkadzać. Ja kupiłem kopię tej maski robioną przez Polaka (ofertę znalazłem w komisie na wmasg). Kosztowała 30 zł (teraz jest chyba ciut drożej), ma idealny rozmiar i dobrze chroni (wytrzymała 500 fps z paru metrów, które odpalił pewien geniusz).