Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Różnice między mundurami

Recommended Posts

Toż to zwykła tkanina US-21 która jest używana do szycia mundurów letnich - charakterystyczna krateczka coś ala ripstop. Zarówno w maskowaniu piaskowym jak i leśnym. A to co piszą na ulotkach to inna sprawa - nazewnictwo w każdej armii jest inne - papier zniesie wszystko. Z materiału US-21 szyje zarówno kama, jak i wybrzeże, jak i paru innych producentów, chyba nawet miwo z tego szyje swoje zabawki.

Za nim wszedł ripstop mundury (kompletne) były wykonywane z cienkiej bawełny. Takie wersje miały na dole wiązane nogawki i były przeznaczone na misje w ciepłym klimacie. Te wersje właśnie nazywano tropikalnymi. Koszula która wspominał szasz nie była z samej bawełny. Niby cienka a miała tyle sztucznego materiału że człowiek pocił się jak świnia. Mundur tropikalny i koszulę miałem na stanie w monie. Tyle że to było równą dekadę temu ;-).

Kiedyś był jeszcze koszule (może spodnie też) z gładkiej cienkiej bawełny, zwane właśnie tropikalnymi - istniały zanim pojawiły się mundury z US21.

Jak to była bawełna, to ja jestem Wamana.

Miałem to coś przez kilak lat i nie opuściło nawet torebki, w której pobrałem ją z magazynu. Wolałem zwykły mundur, niż tego plastika, bo poziom zapocenia był porównywalny, a poza tym nie lubiłem noszenia pasa głównego w szlufkach spodni munduru...

Z mojego przekazu mundurowego z PKW wynika że mam na stanie:

a. Mundur polowy tropikalny w kamuflażu pustynnym,

b. Mundur polowy letni,

c. Kapelusz polowy tropikalny w kamuflażu pustynnym,

d. Kapelusz polowy tropikalny wzór 93.

e. Trzewiki ćwiczebne tropikalne (no tu wymiękłem..),

f. Trzewiki górskie (to jedno do czego nie mogę się doczepić bo ma funkcję zgodną z nazwą), itd.

Kapelusze i mundury są z tego samego materiału, tylko w innych kolorach, więc nie wiem co w nich tropikalnego.