Kolimbam Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Witam. Posiadam mundur tropikalny wz.93. Jaka jest różnica między tropikalnym a letnim, oprócz oczywistej różnicy w grubości materiału? Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Kolorem? ;) Tropik jest w piaskowym kamo, a letniak w zwykłym zielonym. Quote Link to post Share on other sites
Kolimbam Posted September 15, 2011 Author Report Share Posted September 15, 2011 (edited) Tu muszę się nie zgodzić mam tropik w normalnym zielonym wz.93 edit: o taki o KLIK Edited September 15, 2011 by kolimbam Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Toż to zwykła tkanina US-21 która jest używana do szycia mundurów letnich - charakterystyczna krateczka coś ala ripstop. Zarówno w maskowaniu piaskowym jak i leśnym. A to co piszą na ulotkach to inna sprawa - nazewnictwo w każdej armii jest inne - papier zniesie wszystko. Z materiału US-21 szyje zarówno kama, jak i wybrzeże, jak i paru innych producentów, chyba nawet miwo z tego szyje swoje zabawki. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Kiedyś był jeszcze koszule (może spodnie też) z gładkiej cienkiej bawełny, zwane właśnie tropikalnymi - istniały zanim pojawiły się mundury z US21. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Całkiem możliwe, aż tak dawnych czasów nie pamiętam, ani się tym nie interesowałem, jednak mundur z 2009roku jest na 100% ze zwykłego US'a bo do wyboru jest jeszcze tylko zwykły całoroczny materiał albo gore ;) Quote Link to post Share on other sites
super Posted September 16, 2011 Report Share Posted September 16, 2011 Za nim wszedł ripstop mundury (kompletne) były wykonywane z cienkiej bawełny. Takie wersje miały na dole wiązane nogawki i były przeznaczone na misje w ciepłym klimacie. Te wersje właśnie nazywano tropikalnymi. Koszula która wspominał szasz nie była z samej bawełny. Niby cienka a miała tyle sztucznego materiału że człowiek pocił się jak świnia. Mundur tropikalny i koszulę miałem na stanie w monie. Tyle że to było równą dekadę temu ;-). Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Kiedyś był jeszcze koszule (może spodnie też) z gładkiej cienkiej bawełny, zwane właśnie tropikalnymi - istniały zanim pojawiły się mundury z US21. Jak to była bawełna, to ja jestem Wamana. Miałem to coś przez kilak lat i nie opuściło nawet torebki, w której pobrałem ją z magazynu. Wolałem zwykły mundur, niż tego plastika, bo poziom zapocenia był porównywalny, a poza tym nie lubiłem noszenia pasa głównego w szlufkach spodni munduru... Quote Link to post Share on other sites
Minion Posted September 22, 2011 Report Share Posted September 22, 2011 Z mojego przekazu mundurowego z PKW wynika że mam na stanie: a. Mundur polowy tropikalny w kamuflażu pustynnym, b. Mundur polowy letni, c. Kapelusz polowy tropikalny w kamuflażu pustynnym, d. Kapelusz polowy tropikalny wzór 93. e. Trzewiki ćwiczebne tropikalne (no tu wymiękłem..), f. Trzewiki górskie (to jedno do czego nie mogę się doczepić bo ma funkcję zgodną z nazwą), itd. Kapelusze i mundury są z tego samego materiału, tylko w innych kolorach, więc nie wiem co w nich tropikalnego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts