babski Posted September 16, 2011 Report Share Posted September 16, 2011 (edited) Witam, chciałbym się podzielić wrażeniami jakie odniosłem podczas przeróbki barretta z modelu 99 na 95. Uwaga, prace wykonywane w domu, bez specjalistycznych narzędzi i przyrządów. Zdjęcia robione telefonem i laptopem (jak się dało :P ). Wasze sugestie będą mile widziane a zwłaszcza w temacie wycięcia otworów wentylacyjnych z przodu body karabinu. Blacha ma grubość ok 2mm więc wiertarką raczej za ładnie to nie wyjdzie... Podczas prac, starałem się wyeliminować wszelkie chińskie niedoróbki typu, luzy, dziury, opiłki blachy itp. Swojej przeróbki jeszcze nie zakończyłem, album będzie updatowany na bieżąco ponieważ jestem już blisko zakończenia prac. Pozdrawiam i miłego czytania/oglądania :icon_biggrin: https://picasaweb.google.com/117441634467029057569/PrzerobkaM99NaM95?authkey=Gv1sRgCI7B--rhkYfNtAE Edited September 16, 2011 by babski Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 16, 2011 Report Share Posted September 16, 2011 Gratulację, mi się bardzo podoba ;). Teraz tylko pozostała dluższa lufa o ile się nie mylę. Quote Link to post Share on other sites
babski Posted September 16, 2011 Author Report Share Posted September 16, 2011 M99 jest produkowany z lufami 630, 730, 810 mm M95 z 737mm Replika ma długość lufy 650mm (z tłumikiem płomienia) więc myślę, że o te kilka cm nie będę sobie zawracał głowy ;) Quote Link to post Share on other sites
henno Posted September 16, 2011 Report Share Posted September 16, 2011 Gratulację,super montaż super wyglądy oraz kolorystyka. Quote Link to post Share on other sites
babski Posted September 16, 2011 Author Report Share Posted September 16, 2011 (edited) Dzięki, ale ten wygląd się zmieni jeszcze diametralnie ;) Będzie malowany na nowo Ma wyglądać tak http://www.imagebanana.com/view/4v6juipq/m95barrethm9.png tylko bez tego kolorowego camo ;) Edited September 16, 2011 by babski Quote Link to post Share on other sites
badger Posted September 16, 2011 Report Share Posted September 16, 2011 (edited) Ale ten mag powinien być wkładany prostopadle do body, a nie pod kątem jak na foto 8 i 9, c'nie? Edited September 16, 2011 by kubabuda Quote Link to post Share on other sites
babski Posted September 16, 2011 Author Report Share Posted September 16, 2011 Ale ten mag powinien być wkładany prostopadle do body, a nie pod kątem jak na foto 8 i 9, c'nie? Spójrz na zdjęcie z linka powyżej Twojego posta...Tam mag nie jest prostopadle, prostopadle jest w m82a1 ;) Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Zozoleon Posted September 16, 2011 Report Share Posted September 16, 2011 Świetnie Ci to wyszło. Ale lufa rzeczywiście powinna być dłuższa, przynajmniej wg. mnie. :p Quote Link to post Share on other sites
babski Posted September 16, 2011 Author Report Share Posted September 16, 2011 (edited) Świetnie Ci to wyszło. Ale lufa rzeczywiście powinna być dłuższa, przynajmniej wg. mnie. :p Już kolejna osoba o lufie wspomina, aż tak źle wygląda?? Ciężko raczej dorobić lufę zewnętrzną z takimi żłobieniami na niej... Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy, pomyśli się o lufie ;) Pozdro Edited September 16, 2011 by babski Quote Link to post Share on other sites
badger Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 (edited) No niby jest wkładany pod kątem ale chyba nie aż takim... http://world.guns.ru/userfiles/images/sniper/sn03/barrett_m95.jpg tu w miarę widać o czym mówię Ten szablon z foto 3 wygląda lepiej. Pozdro Edited September 17, 2011 by kubabuda Quote Link to post Share on other sites
babski Posted September 26, 2011 Author Report Share Posted September 26, 2011 (edited) Mały update związany z wykonaniem otworów ( patrz album). Jako że zejdzie mi około 4-5 dni z tym, najbliższy update dopiero w przyszłym tygodniu... Pozdro EDIT: Prawie finalny update w albumie :) Tak będzie wyglądał jak przedstawiają ostatnie 3 zdjęcia. W przyszłości planowane kosmetyczne zmiany (magazynek,ładownice nabojów,jakaś baka policzkowa,osłony gniazda maga), które również zamieszczę w tym temacie. Niestety foty bez systemu :/ Jak wróci od Dextera machnę foty kompletu :D Mile widziane komenty :P Pozdro P.S. brakuje tej 'edyty' :/ Edited September 26, 2011 by LogaN Quote Link to post Share on other sites
ADi_TM Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Wykonałeś kawał dobrej roboty, a patrząc na efekty widać że - warto było :icon_biggrin: Gratulacje udanego projektu. Czekamy z niecierpliwością na wygląd całości zestawu :happy: Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Hmm- chylę głowę :) Lecz krytyki nigdy za wiele- magazynek nie powinien być pod kątem ostrym? A nie pod skosem? Oraz przydało by się te nitowania osłony magazynka jakoś wyszlifować żeby nie wystawały ponad blachę- albo mnie się poprostu zdaje że wystają :) Quote Link to post Share on other sites
babski Posted September 26, 2011 Author Report Share Posted September 26, 2011 Adi-dzięki bardzo ;) Xyanex-krytykę szanuję o ile nie jest bardzo natarczywa xD Oczywiście pod kątem prostym, ale jest jedno ale...jesli będzie pod prostym to będzie zawadzał o rękę podczas strzału. Przechylony już nie... Myślę że nie jest to bardzo uderzające po oczach, jednak zgadzam się i planuję jakoś to zmienić... Co do nitów zeszlifowałem ile mogłem, na tyle aby te główki nie puściły blachy :/ Ale pracuję i nad tym; będą listwy/prowadnice na nich które będą "trzymać" naboje .50cal... Dlatego napisałem że skończony w 99% ;D Co do całości tematu, to może źle zatytułowałem...Powinienem dodać "stylizacja m99 na m95" bo z racji magu, ładownic i baki policzkowej nie będzie to wierna kopia m95 ^^ Mnie się podoba, lepszy niż chiński m99. Dzięki za krytykę, zwracanie uwagi, pochwały...Bardzo mi miło. Pozdrwiam. P.S. Jeśli coś nowego dojdzie dam znać w temacie i zaktualizuję album. Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Nie dało by się w osłonie zrobić wgłębień na główki śrubek i skręcić ich jakoś? Quote Link to post Share on other sites
babski Posted September 26, 2011 Author Report Share Posted September 26, 2011 Nie dało by się w osłonie zrobić wgłębień na główki śrubek i skręcić ich jakoś? Nie mogą iść śruby ponieważ jest tam kluczowa część body, która w razie czego może być zdemontowana. Po 2 przeszkadza śruba montażowa która trzyma body i "wnętrzności" ze sobą...Chciałem to tak zrobić jak myślisz ale niestety nity okazały się najmniejszym złem ;) Quote Link to post Share on other sites
VIPER-RT10 Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Mówisz, masz!! Zmieniłem Ci nazwę tematu :wink: Viper Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Wygląda genialnie, szkoda tylko, że ten mag taki krzywy, bardzo rzuca się w oczy. Całość szara, czy może będziesz oksydował? Jak iść na całość, to na całość ^^ Quote Link to post Share on other sites
babski Posted November 8, 2011 Author Report Share Posted November 8, 2011 (edited) Wygląda genialnie, szkoda tylko, że ten mag taki krzywy, bardzo rzuca się w oczy. Całość szara, czy może będziesz oksydował? Jak iść na całość, to na całość ^^ Chwilowo zostanie jak jest (kolor) ... Czekam na bebechy ;/ A kwestię maga- może- zostawię przyszłemu nabywcy. Edited November 8, 2011 by babski Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Można poprosić o nazwę tego specyfiku? Do ilu sie tak mniej więcej rozgrzewa? Idzie się o to poparzyć ? Quote Link to post Share on other sites
babski Posted November 9, 2011 Author Report Share Posted November 9, 2011 Można poprosić o nazwę tego specyfiku? Do ilu sie tak mniej więcej rozgrzewa? Idzie się o to poparzyć ? Nazwy nie podam bo pudełko w koszu. Na tubkach napisane: składnik A 5211 , składnik B 5200. Temperatura na grubym kawałku blachy taka sobie ok. 60 stopni...Cieńsze i mniejsze kawałki nagrzały się szybciej i mocniej...o blaszkę oparzyłem się lekko, natomiast w klej nie wsadzałem palucha ( az taki ciekawski nie jestem :cool: ). Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Możesz wrzucić zdjęcie? Łatwiej będzie mi tego szukać. Quote Link to post Share on other sites
babski Posted November 9, 2011 Author Report Share Posted November 9, 2011 (edited) Możesz wrzucić zdjęcie? Łatwiej będzie mi tego szukać. Obecnie nie da rady. Jak mi lap wróci z naprawy, wtedy tak :) Ale tu masz chyba to samo http://www.kleje-szu.pl/zastosowania/kleje_specjalistyczne/konstrukcyjne.html 6 od góry. Tylko ja miałem tubki a tu jest strzykawka dwuskładnikowa... Zamykam. Linki do zdjęć padły, a bez nich temat nie ma sensu. Autor niestety też już ich nie posiada. Jeśli ktokolwiek posiada zapisane te zdjęcia, proszony jest o kontakt z moderatorem przez PW. Edited June 23, 2012 by wiciok Quote Link to post Share on other sites
babski Posted January 10, 2018 Author Report Share Posted January 10, 2018 Po długim czasie wrzucam fotę zakończonego projektu m99-->m95 :) Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted January 27, 2018 Report Share Posted January 27, 2018 Gratulacje, projekt wygląda świetnie ;). Można liczyć na więcej zdjęć? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts