Szycha201 Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 (edited) Witam. Odgrzewam temat ponieważ potrzebuję porady- zamierzam wykonać ghillie hood, jednak zależy mi na uniwersalności. Czy wykonanie konstrukcji tylko z siatki kaletniczej zamiast bluzy mundurowej się sprawdzi? Zależy mi na przewiewności takiego maskowania, ale nie wiem czy się to całe nie rozpadnie poprostu. http://www.popularai...rownWorn_02.jpg Na takiej konstrukcji chciałbym bazować + trochę juty z zostawieniem większości na naturę :icon_smile: Czy ktoś ma doświadczenia z takimi pomysłami? Edited May 5, 2013 by Szycha201 Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Mam coś podobnego, tylko bez pleców - zawsze można spokojnie plecak ubrać z osobną narzutką. Pomysł niegłupi, z tym że ja mam na tym sporo juty w 3 odcieniach - zielony jasny, zielony ciemny, brąz, a nadaje się to głównie na lato i z dodatkowym przybraniem na jesień. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Dzięki, spróbuję takie coś wykonać:) Dam znać jeśli coś mi z tego wyjdzie.. Quote Link to post Share on other sites
BlackShaman Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 Mam zrobione takie maskowanie na podstawie tego ze zdjęcia. Tylko zamiast kaptura postanowiłem użyć czapki z daszkiem obszytej siatką. Jako bazę użyłem chustę paskującą Szwajcarską obszytą siatką i jutą http://allegro.pl/si...3225163804.html Quote Link to post Share on other sites
qwerer2 Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Cześć Panowie. Zalogowałem się na wmasgu, bo chciałem się jedynie przywitać. Widziałem, jak ktoś mnie polecał. Gdybyście chcieli maskowanie, służę pomocą. Tym bardziej, że zmieniłem wielkości projektów i szczegóły w ich budowie. Zwłaszcza w viperach - u mnie Kaptur Specjalny - 1 lub 2 (ukłon w kierunku języka polskiego). Gdybyście szukali szybkiego kontaktu (szybszego niż na WMASG) systemspolska@gmail.com Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Posiadam viperka spod ręki gwerera - używam co prwda sporadycznie, ale 2 lata. Działa, w sensie maskuje, trzyma cię kupy i ogólnie jestem zadowolony. Chętnie rzucę okiem na nowe projekty. Quote Link to post Share on other sites
qwerer2 Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Hahaha! Kilka minut zastanawiałem się co to za koleś ten gwerer. Aż napiszę PW A co do nowych projektów. W sierpniu robiłem maskowanie dla jednego Gdańszczanina, na mundur. Tak, aby mógł sam sobie je doczepić do niego. (zdjęcia robiłem kamerą, która nie ma stabilizacji bo aparat uprałem w spodniach, wybaczcie) Rozwinąłem się dzięki ponad półtorarocznej przerwie. Zmieniłem styl wykonania na dokładniejszy i drobniejszy, przez co waga stroju maskującego powyżej wyniosła nieco ponad kilogram. No i zrezygnowałem z plastikowych dodatków kaletniczych, które są wygodne, ale nie da się ich naprawić w terenie, ani bez biegania po pasmanteriach. Teraz wystarczy byle sznurek. Sposób wysyłki również uległ zmianie. Choć nadal wysyłam głównie w foliowych workach zaplombowanych dookoła taśmą, ale samo maskowanie to teraz jedynie część paczki ;) Prowadzę również zajęcia z kamuflażem. Dla pasjonatów, którzy chcą nie tylko zrobić własnoręcznie swój strój maskujący. Obserwacja, obserwacja w nocy, odległość, pomiary. Fizyka, chemia, matematyka i fizjologia w ciekawej formie. A co do samego maskowania, które tu pokazałem. Miało być dwuczęściowe tak, aby użytkownik mógł przymocować je do munduru US "bawełniaka" (ten uniwersalny mundur WP, co w lato grzeje, w zimę chłodzi). Łatwy w obsłudze, demontażu i przeróbce. Dlatego wszystkie części tj. kaptur, rękawy do bluzy są modułowe i nie mają żadnych newralgicznych punktów. Tak aby można było potraktować je nożyczkami, a w razie problemu naprawić nadmierny szał cięcia. Kolory użyłem 3 jako standardowych, aby imitowały ściółkę. Następnie dodałem czwarty kolor, jako dodatek jasny zielony, te pojedyncze kępki juty. Kępki są po to, aby dodać kontrastu do samego maskowania. Bo jeśli kombinezon jest fajny, ma super kolory, ale odcina się jako ciemna plama na jasnej łączce, to już nie jest fajny. To tak jak przed termowizją ukryć się pod folią NRC. Nie widać człowieka, ale widać podejrzany czarny kwadrat. Mam nadzieję, że nie dodałem offtopu. A teraz uciekam spać bo juto muszę skończyć kilka KS -1 (dawniej viper hoodów). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts