sc0tty Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 (edited) Mam pytanie ,czy te gogle rzeczywiście nie parują i czy ten wentylatorek nie jest za głośny,bo jeżeli jedno i drugie jest na "NIE" :) , to poważnie pomyśle nad ich kupnem. Bo ,jak nie warto to prostu kupię "ESS Tactical Thermal Goggles" Więc jak ktoś używa ,i wie coś na ich temat ,to proszę o opis Pozdrawiam Edited September 27, 2011 by sc0tty Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 Parować będą - wentylator wprowadzono po to, aby parę usuwać ;) A co dźwięku, jest on raczej niesłyszalny dla kogoś stojącego obok, irytować może użytkownika - szczególnie, jak nosi się aktywne ochronniki słuchu, ponieważ akurat ten dźwięk wzmacniają. http://www.special-ops.pl/artykul/id165,w-poszukiwaniu-goglowego-graala albo zasuwaj do kiosku po SO 04/2011 ;) Quote Link to post Share on other sites
sc0tty Posted September 27, 2011 Author Report Share Posted September 27, 2011 No dobra ,a czy przy wyłączonym wiatraczku też parują ? (o to mi chodziło) A co do kupna w kiosku SO to jest problem ,nie mieszkam w polsce, ale dzięki za linka,wykupie dostęp on-line Może wiesz coś na temat szybek termicznych w takich goglach, pomagają ?(czy gogle mniej parują) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 No dobra ,a czy przy wyłączonym wiatraczku też parują ? (o to mi chodziło) Do zdarcia antifoga jest wszystko OK, oczywiście w odpowiednich warunkach, więc jak kupujesz nowy egzemplarz to nie masz o co się obawiać. Z czasem ta powłoka zejdzie i trzeba będzie ją odtworzyć. Może wiesz coś na temat szybek termicznych w takich goglach, pomagają ?(czy gogle mniej parują) Niestety, nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 Wszystkie gogle parują. Nieprawda. Ja mam wentylator w swoich i gdy go właczę, NIGDY mi nie parują, nawet w deszczu czy dużej wilgotności. To jednak zależy od tego, jak mocno się pocisz na twarzy. Ja nie mam z tym problemu i dlatego wentylator spełnia swoją funkcję. Niektórzy koledzi pocą się mocniej i dlatego zamontowali u siebie 2 wentylatory. Uważam mimo to, że gogle z wentylatorem to dobre rozwiązanie i jest skuteczne. Trzeba tylko przyzwyczaić się do bzyczenia. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 U mnie musiałby być napęd z modelu samolotu lub coś podobnego :) Czy ew. jest dostępny sam "kit" wiatraka wraz z osprzętem ? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 http://www.airsoftgi.com/product_info.php?products_id=3001 :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Czy ew. jest dostępny sam "kit" wiatraka wraz z osprzętem ? Wszystkie gogle z wentylatorami mają je wbudowane w oprawkę więc przeróbka taka wymagałaby pewnie bardzo dużej ingerencji w konstrukcję. Quote Link to post Share on other sites
sc0tty Posted September 28, 2011 Author Report Share Posted September 28, 2011 Mimo podzielonych opinii (parują, nie parują) ,myślę że jednak lepiej mieć ten wiatraczek. Postaram się tylko o konfiguracje ,wiatrak+szybka termiczna. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Ktoś tu chyba czegoś nie zrozumiał. Każde gogle parują, te z wiatraczkiem też. Jedynie, kiedy wiatraczek jest włączony, para jest odprowadzana. ;) Użytkownikowi MarinesPL zapewne o to chodziło. Quote Link to post Share on other sites
sc0tty Posted September 28, 2011 Author Report Share Posted September 28, 2011 Przecież to normalne ,że kupując gogle z wiatraczek , to mam zamiar go używać , czyli gogle z wyłączonym wiatraczkiem "NIE PARUJĄ" ,więc nie wszystkie parują :) Quote Link to post Share on other sites
Brozek Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Parować parują, ale schodzi szybciej niż bez wentylatora. :cool: Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 (edited) Czy ew. jest dostępny sam "kit" wiatraka wraz z osprzętem ? Polecam opcję "zrób to sam", wychodzi tanio, ok. 50 zł. Kupujesz taki mikro wiatrak: http://sklep.avt.pl/p/pl/486036/wentylator+20x20x10+vapo+dc5v+2-5m3h+20dba+maglev.html Do tego takie pudełko: http://allegro.pl/pojemnik-zamykany-bc531-na-baterie-3-x-r3-aaa-i1762421251.html Lutujesz razem, wycinasz w górnej części gogli otwór, wklejasz wiatrak i śmiga. Mam taki zestaw, działa rewelacyjnie, można zamontować 2 wiatraki jeśli komuś mało. Pamiętajcie, żeby ustawić wiatrak na wyciaganie powietrza z gogli, inaczej będziecie mieli klimatyzację. :biggrin: Edited September 28, 2011 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
sc0tty Posted September 29, 2011 Author Report Share Posted September 29, 2011 Wiatraczek już mam ,jeszcze tylko pojemnik na baterie i zabieram się do pracy :) Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 (edited) Na prosbę przesyłam zdjęcie moich Bolle Commanderów z zamontowanym wiatrakiem, którego konstrukcję opisałem powyżej. Pudełko na baterie jest przymocowane taśmą izolacyjną do taśmy trzymającej gogle na głowie. Edited September 29, 2011 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
GrzegorczykP Posted July 29, 2012 Report Share Posted July 29, 2012 A co powiecie na wiatraczkach zamontowanych w hełmie. Celem takiego rozwiązania byłoby chłodzenie twarzy żeby nie parowały okulary. Nie przepadam za goglami, a podczas nocnych milsimów nie ma siły, żeby nie parowały mi okulary. Szczerze mówiąc leje się ze mnie pot. Oczywiście podczas marszu nie jest to tak upierdliwe jak podczas postojów kiedy tracę zupełnie widoczność. Domyślam się, że takie rozwiązanie może powodować pieczenie oczu, ale może ktoś próbował takiej przeróbki i by wymienił plusy i minusy? Quote Link to post Share on other sites
Sabald Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 A co powiecie na wiatraczkach zamontowanych w hełmie. Celem takiego rozwiązania byłoby chłodzenie twarzy żeby nie parowały okulary. Nie przepadam za goglami, a podczas nocnych milsimów nie ma siły, żeby nie parowały mi okulary. Szczerze mówiąc leje się ze mnie pot. Oczywiście podczas marszu nie jest to tak upierdliwe jak podczas postojów kiedy tracę zupełnie widoczność. Domyślam się, że takie rozwiązanie może powodować pieczenie oczu, ale może ktoś próbował takiej przeróbki i by wymienił plusy i minusy? Niewygodne jest to że wiatraczek, a już na pewno 2 wprawiają hełm w pewien rezonans jeśli są dobrze zamontowane do hełmu... można by myśleć ewent. o jakiejś gumowej podkładce etc. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 Używam od jakiegoś czasu, z trybem oszczędnym parują zdecydowanie mniej, tryb turbo włączony w odpowiednim momencie pozwala zachować widzialność/szybko odzyskać utraconą. Nie jest to cudowne rozwiązanie na wszystko (ale ze ściereczkami anit-fog już blisko :P), ale jak dla mnie są warte pieniędzy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts