senkuPH Posted October 7, 2011 Report Share Posted October 7, 2011 (edited) Witam. Na forum znalazłem wiele postów, w których opisane są wszelakie problemy z selektorami w AK. Jednak nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na mój konkretny przypadek. Mianowicie, kiedy wyjmę GearBox z repliki, przesuwając płytkę selektora, oraz elementy selektora, znajdujące się po jego drugiej stronie, praca selektora jest prawidłowa. Natomiast, kiedy włożę GB do korpusu, ułożę kable ( idące do kolby, od strony płytki selektora ), przykręcę przełącznik trybu ognia, ustawię na pojedynczy tryb, strzelę raz, góra dwa i spust się blokuje. Kiedy zmienię położenie przełącznika, nie przynosi to efektów. Proszę o pomoc, gdyż naprawdę kończą mi się pomysły. Pozdrawiam. Edited October 7, 2011 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 Źle ustawiona przekładnia selektora. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted October 8, 2011 Author Report Share Posted October 8, 2011 Źle ustawiona przekładnia selektora. Mógłbyś to jakoś rozwinąć ? Byłbym wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 Masz zębatki ramie selektora blaszke blokującą spust i i zębatkę(pół) przechodzącą przez gb. Do rzeczy teraz musisz wyregulować położenia zębów na ramieniu z tą która przechodzi przez gb. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted October 8, 2011 Author Report Share Posted October 8, 2011 Masz zębatki ramie selektora blaszke blokującą spust i i zębatkę(pół) przechodzącą przez gb. Do rzeczy teraz musisz wyregulować położenia zębów na ramieniu z tą która przechodzi przez gb. Sam zobacz, tak to ma wyglądać ? Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 (edited) Sam zobacz, tak to ma wyglądać ? Na zdjęciach jest dobrze ustawione . Mysle ze to cos w gearboxie . Edited October 8, 2011 by Perski102 Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted October 9, 2011 Author Report Share Posted October 9, 2011 (edited) Ok, ale powiedzcie mi proszę dlaczego tak się dzieje? Gearbox strzela idealnie, nie blokuje na pojedynczym, kiedy jest wyjęty. Gdy go włożę do korpusu, 1 strzał i koniec... Ktoś ma jakieś pomysły? Przepraszam za kolejnego posta, nie mogłem edytować ;/ Przełożyłem GB do innego korpusu i problem chwilowo zniknął. Co w takim razie może być nie tak z tamtym korpusem ? Edited October 9, 2011 by LogaN Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 (edited) Sprawdź czy kable gdzieś nie mają przebicia i czy tukejka selektora nie jest wyrobiona ale to tylo przy przełączaniu był by problem. Sprawdź czy nic nie blokuje płytki selektora w korpusie. Edited October 9, 2011 by Kacperasg Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted October 9, 2011 Author Report Share Posted October 9, 2011 Witam, doszedłem prawdopodobnie do przyczyny tej usterki. Tak jak mówiłeś Kacprze, to tulejka. Szkoda tylko, że nie przeczytałem Twojego posta o 19:58 tylko dopiero teraz sam do tego doszedłem. Zamieniłem tulejkę z tulejką z innego AK, tak samo selektor. Póki co chodzi, zobaczymy dalej. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 A co Ci mówiłem na PW? Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 te aluminium stanowczo za słabe jest za szybko się wyrabia żeby oba elemęty stalowe były było by cudnie. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted October 9, 2011 Author Report Share Posted October 9, 2011 (edited) A co Ci mówiłem na PW? Tak AnR pamiętam, że to Ty doszedłeś do tej usterki. Jeszcze raz dziękuję Ci za pomoc. Przełożyłem wtedy tę tulejkę i selektor z innego AK. Po jakimś czasie problem powrócił, a przyczynę znalazłem niedawno. Chodzi o to samo. Druga tulejka też jest objechana, selektor z niej schodzi. Edited October 9, 2011 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Dokładnie! :) Ah, te moje przebłyski. Cieszę się, że udało się naprawić i znaleźć winowajcę. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted October 10, 2011 Author Report Share Posted October 10, 2011 Też się cieszę, jeszcze raz dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Marines22 Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 hehe AnR skromność ponad wszystko :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts