Bolt_0606 Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 Wie ktoś może, ile lat od wyprodukowania naboje gazowe CS i CN są zdatne do użytku? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji, jak data ważności nabojów. Słyszałem, że gaz w środku z biegiem lat może się skroplić lub stracić efektywność. Jak to jest? Quote Link to post Share on other sites
zaki123 Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 mówisz o kapsułach CO2? Z tego co mi wiadomo one są napełniane ciekły CO2 więc nie mam pojęcia jak ciecz mogłaby sie skroplić. One są szczelnie zamykane więc nic nie powinno uciekać. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 on mówi o nabojach gazowych z CS i CN. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted October 9, 2011 Report Share Posted October 9, 2011 te 8mm, żółty plastik z nacięciami w kształcie 'X' ? Kilkanaście lat spokojnie ; ) Quote Link to post Share on other sites
Bolt_0606 Posted October 10, 2011 Author Report Share Posted October 10, 2011 Tak, chodzi mi o 8mm. Otóż mam naboje CN pistoletowe, wyprodukowane w 1995 roku. Jeżeli ktoś dokładnie wie, jak długo taki nabój jest użyteczny, to niech napisze. Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Na pewno jeszcze będzie działać tak jak należy (o ile był trzymany "w suchym i chłodnym miejscu"). Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Zdaje się, że za to chyba do 8 lat jest? Czy do 6? Nie pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Między 3 a 8 lat przechowywania. Chyba że wcześniej nic nie dokonywał więc zawieszenie przechowania na minimum lat 5. Quote Link to post Share on other sites
MrOsamaful Posted October 17, 2011 Report Share Posted October 17, 2011 Naboje CS do 5 lat. Broń gazowa jest mało skuteczna a od 2000 roku traktowana chyba jako zwykła broń palna. Nie warto nawet tego w domu trzymać bo szkoda miejsca ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 17, 2011 Report Share Posted October 17, 2011 Kolega chyba nie zrozumiał żartu :D Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 17, 2011 Report Share Posted October 17, 2011 Wie ktoś może, ile lat od wyprodukowania naboje gazowe CS i CN są zdatne do użytku? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji, jak data ważności nabojów.Data ważności jest na każdym opakowaniu, bo taki jest przepis. Formalnie to jest kilka lat (choć często jest amunicja, która może być używana tylko do 2 lat), w praktyce w zależności od sposobu przechowywania (w zamkniętym pudełku), temperatury i innych czynników, takie naboje będą użyteczne nawet po dekadzie czy dwóch. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts