ulfgar Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 Witam. Mam, a raczej mój brat ma, pytanie. Jakie buty najlepsze są na tego typu eskapadę :?: To są jednak 3 tygodnia chodzenia i wypadałoby mieć na "nóżkach" coś, co nie rozwali się po 3 dniach a noga nie będzie wyglądała, jak wieprzowina z supermarketu. Z tego, co znalazłem na forum za dużo nie wynika, a z tego, co wyszukałem przez Google wywnioskowałem, że podeszwa Vibram w butach to podstawa. Pozdr. Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 Jeżeli cena nie gra roli, to ja z całego serca mogę polecić Kupczki MONy. Od nóweczki świetnie leża na nodze. Naprawdę czuć, że noga oddycha. Nie grzeje się w ciepłym, nie marznie na mrozie. Tutaj ORKAN_Hubert dokładnie opisuje te buty. http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=3362...ghlight=kupczak Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 Zawsze i wszędzie polecać będę Salomony z membraną goretexową, podeszwa Constagrip (albo jakoś tak - patent Salomona, chyba lepsza od Vibramu). Niezawodne i "niezniszczalne" - wystarczy w miarę regularni impregnować, od czasu do czasu przeczyścić wierzch - jeśli się upieprzą w błocie itp. Wersję "standardową", chyba najbardziej klasyczną noszę w najróżniejszych warunkach od 7 lat - żadnych oznak starości czy zniszczenia, oprócz wyblakłego od słońca koloru zamszu/nubuku. Quote Link to post Share on other sites
tottek Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 SALOMONY są super, wygodne, mam podeszwę CONTAGRIP i GORETEX, dałem za nie dużo kasy, ale mogę je naprawde polecic :) Quote Link to post Share on other sites
Frugo Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 Jesli na 3 tygodnie to tylko Bates Infantry http://www.batesfootwear.com/Catalog/buyde...vType=undefined Masz gore, masz vibram. Bardzo wytrzymale, skora bardzo dobrej jakosci. Cena bardzo atrakcyjna ze wzgledu na kurs dolara = 100$ okolo. Daruj sobie salomony z contagripem. Zwlaszcza jesli masz chodzic po kamieniach. Osobiscie polecam jeszcze RedHead Osage Kupilem je rok tego w USA. Sprawuja sie bardzo dobrze. Posiadaja gore i vibram. Chodzilem i latem i zimą. Nie zauważyłem zadnych wiekszym mankamentow. (skora w chwili obecnej zmienila lekko kolor - efekt impregnowania). Chetnym podesle fotki na maila. Nie mam gdzie ich umiescic. http://www.basspro.com/servlet/catalog.Tex...arTarget=browse - tutaj link. Ewentualnie Hermany w wersji 3/4 lub pelne. Opis na wmasg. Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 Frugo - czy mógłbyś uzasadnić swoje negatywne zdanie o Salomonach? Masz jakieś ewidentne przykłady, że nie spełniły swojego zadania w warunkach "chodzenia po kamieniach" lub w innych przypadkach, które dyskfalifikują je jako buty dobre na 3-tygodniowy obóz wędrowny? O ile mi wiadomo są to buty treckingowe - czyli przenaczone do chodzenia po zróżnicowanym terenie :> Na dzień dzisiejszy (właśnie odnośnie kursu dolara) ceny Salomonów jak i Bates Infantry są porównywalne. Róznica tkwi w przeznaczeniu butów. Pytanie było o buty do wędrówek pieszych Kwestia indywidualnego gustu jak zwykle pozostaje dyskusyjną. Quote Link to post Share on other sites
KRA_[OSZ]ZuKo[PL] Posted March 11, 2005 Report Share Posted March 11, 2005 W wieku 14 lat bylem na takim obozie. Przeszedlem go w glanach marki HD, ktore zakupilem tydzien przed obozem. Po asfalcie rzeznia. Dlatego.. da sie to zrobic prawie we wszytkim. Pozostaje kwestia komfortu. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted March 12, 2005 Report Share Posted March 12, 2005 Ja bym tez polecal jakies dobre buty trekkingowe. salomony sa gites. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted March 12, 2005 Report Share Posted March 12, 2005 To ja może dorzucę Garmonty też na Vibram. Bardzo lekkie, wytrzymałe i wygodne. Quote Link to post Share on other sites
Frugo Posted March 12, 2005 Report Share Posted March 12, 2005 Mialem dwie pary salomonow - jedne z klapa na suwak nie pamietam nazwy modelu jesli wogole mialy, drugie mialem tez treckingowe. Obie pary sie rozwalily mniej wiecej po roku. W obu pekla wspaniala contagripowa podeszwa. Nie wiem moze byly wadliwe. Ale dwie pary dwa rozne modele?? Uwazam ze Batesy sa bardziej praktyczniejsze. zwlaszcza ze sie strzelamy wiec co tydzien sie przydadza. Sa cooltowe i mozna w nich spokojnie po miescie pomykac. Rzecz gustu. Ja bym wzial Batesy albo cos w stuly Red headow. Ewentualnie jakis model Altamy. Jesli na lato to wiadomo pustynne z cordura. Garmondy sa extra, zwlaszcza te z jednego kawalka skory. :-) Malina. Quote Link to post Share on other sites
ulfgar Posted March 12, 2005 Author Report Share Posted March 12, 2005 Dzieki za odzew :) Czy moglibyście podawać jednak jaki model buta używaliści/używacie? Bo sama nazwa Salomon nic nie daje. Batesy wyglądaja kusząca, zresztą te ReadHeady, które ma Frugo też. Mozna je gdzies wysylkowo w Polsce dostac? Albo w jakims sklepe w woj. Dolnośląskim? Brat Ulfgara :) PS. Budzet przewiduje na butki max. 400zl. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted March 12, 2005 Report Share Posted March 12, 2005 Nie wiem czemu ale 400 zł to trochę mało (poprawcie mnie jeśli się myle). Ja za swoje Garmont'a do wędrówek pieszych dałem prawie 400. Coś czuje, że Salomony są lekko ponad tą sumę. Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted March 12, 2005 Report Share Posted March 12, 2005 teraz te modele Salomona takie wszystkie "fi-fa-rafa" ;) http://www.salomonoutdoor.com/sg/gender.as...m=0&ori=2&pro=0 7 lat temu były prostsze - możliwe, że kwestia długowieczności nie leży jednak po stronie firmy, a użytkownika. Znam ludzi, którzy potrafią w pół roku zjechać New Rocki na amen :> Nie wiem jak wyglądają ceny sklepowe, ale na allegro ceny nowych Salomonów treckingowych to ok. 260zł http://idg.allegro.pl/search.php?string=sa...=1469&country=1 Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted March 13, 2005 Report Share Posted March 13, 2005 Boreal (dry line-czylicoś jak gore + vibram) ciepłe, suche, wygoodne. Cena powyzej 400 niestety. Quote Link to post Share on other sites
Andrzej Posted March 13, 2005 Report Share Posted March 13, 2005 wilku chodzi Ci o takie buty: http://img220.exs.cx/my.php?loc=img220&ima...e=boreal6xe.jpg Możesz podać jakieś sklepy, najlepiej w Polsce, w których można nabyć owe buciki :) Pozdrawiam Andre Quote Link to post Share on other sites
Frugo Posted March 13, 2005 Report Share Posted March 13, 2005 dzisiaj Reg powinnien dodac opis Red Headow plus moje zdjecia na wmasg.pl Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted March 13, 2005 Report Share Posted March 13, 2005 Andrzej, moje mają trzy haczyki i 4 przelotki, wsio metal nie ma tam tego paska, są bardziej brązowe. W Toruniu w Przylądku(alpinus) ul. Mostowa. Quote Link to post Share on other sites
AgnieszkA Posted March 13, 2005 Report Share Posted March 13, 2005 osobiscie polecam trekingi firmy AKU buty z nubuku z membrana gore-texsowa + podeszwa vibram nie ma nic lepszego :D pozadne buty tej firmy kupisz do 500zl Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted March 13, 2005 Report Share Posted March 13, 2005 O widzę, że ktoś wspomniał butki firmy Aku (który notabene rozpętał niewypowiedziane zło z którym samurai Jack walke toczyc musi). Mam ci ja skórzane takie, model Amazon, od lat kilku, a zakupiłem je szykując się na parodniową "rzeźnię". Do dziś po wprowadzeniu modyfikacji w postaci wkładek z karimaty, służą mi dzielnie i polecam. Dodam, że ja przy zakupie butków trekingowych zwracałem uwagę na ciężar butów, im lżejsze tym lepsze. Z kolei wiedząc o tym, że przyjdzie mi w nich także biegać, wybierałem te, których podeszwa była elastyczna, tzn. nie aż tak sztywna jak w stricte wysokogórskich butach, przygotowanych na raki automaty. Wspomniałe ktoś również o Salomonach i tu również mam pewne doświadczenia. Jedną parę miałem, a drugą mam. Obie to typ przed kostkę, ale tzw. hikingowe (cokolwiek to znaczy wedle wymsyłów marketingowców). Pierwsze z nich były super wygodne (z tyłu napis x-hiking), teraz psa na rybku ich nastepcy. Drugie zaś to model "Exentric 2", opisany w http://ngt.pl/?p=test&nr=87 i to jest dla mnie porażka. Podeszwa twarda jak diabli, jak chodze stukam jakbym albo ciężkie górskie buty miał albo szpilki... Po paru godzinach poczucie ciasnoty stopy przeogromne. Co ciekawe nosze je od 2-3 lat bo... chodzić przez kilka godzin się da, a ni cholery nie chcą się zedrzeć. Wytrzymałe są. Generalnie jednak Salomon robi porządne butki, jeno ten model mi nie przypasował. Poza tymi markami, które były juz wymieniane warto wspomniec o Scarpie, np. model Lite Trek to już niemal legenda. Quote Link to post Share on other sites
Rzez Posted June 15, 2005 Report Share Posted June 15, 2005 Odnowie temat, gdyz mam pytanie... Gdzie w Polsce (sklep zwykly/internetowy) mozna kupic obuwie firmy Bates? (min. wspomniane Infantry Combat Boot). Jedyny sklep, w ktorym widzialem ich buty to military.pl z Combat ICWB. Nic wiecej tam nie maja. Quote Link to post Share on other sites
Bazyl Posted July 1, 2005 Report Share Posted July 1, 2005 Osobiście polecam Dżunglówki, ale orginały!!! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts