manuel Posted October 15, 2011 Report Share Posted October 15, 2011 Witam. Szukałem w różnych tematach ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem. Otóż kiedy strzelam z replik kulka po ok. 10m gwałtownie spada w dół. I tu rodzi się pytanie czy jest to wina dystansera czy może gumki hop siup? grzebałem już trochę ale zero rezultatów... Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted October 15, 2011 Report Share Posted October 15, 2011 Możliwe że gumka naderwana , hopup wyregulowany na minimum . A zespół tłok / cylinder szczelny ? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted October 15, 2011 Report Share Posted October 15, 2011 Jakie kulki? No i czy regulowałeś hopka? Quote Link to post Share on other sites
manuel Posted October 17, 2011 Author Report Share Posted October 17, 2011 (edited) tłok,cylinder raczej szczelne. strzelam kulkami0,25... bo innych obecnie nie mam ale wcześniej nie było na nich takich problemów. Gumka cała ale dystanser raczej do wywalenia. Znalazłem na forum info,że można go zastąpić kawałkiem, izolacji kabla. Tak też zrobiłem i strzela teraz lepiej aczkolwiek w dalszym ciągu nie tak jak powinien. Myślicie,że wymiana dystansera na odpowiedni pomoże? nie mogę już edytować poprzedniego posta... coś chyba jest ze szczelnością jednak nie tak... w jaki sposób sprawdzacie szczelność całego zestawu? Edited October 17, 2011 by LogaN Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted October 17, 2011 Report Share Posted October 17, 2011 Przystaw palec do dyszy i popchnij tłok, jeśli jest duży opór i powietrze nie ucieka bokami, szczelność jest w porządku. Jednak mój sposób wymaga wyjęcia gb... Quote Link to post Share on other sites
manuel Posted October 17, 2011 Author Report Share Posted October 17, 2011 A więc tak , sprawdziłem szczelność. Tłok-cylinder trzyma dobrze. Wymieniłem dystanser na kawałek oringa, jak podkręciłem hopka strzelał dalej ale bardzo niecelnie. Chyba coś nie tak w komorze lub "okolicach" , tylko nie mogę dojść o co chodzi;/ Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted October 17, 2011 Report Share Posted October 17, 2011 (edited) Brudna lufa, syfne/za lekkie kulki, badziewna gumka HU. Edited October 17, 2011 by 50zyt Quote Link to post Share on other sites
manuel Posted October 17, 2011 Author Report Share Posted October 17, 2011 gumka system energy, co do kulek to faktycznie nie najlepsze i lekkie. Ale zakupie w najbliższym czasie cięższe. Tyle,że wcześniej nie było takich problemów na tych kulkach... Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 17, 2011 Report Share Posted October 17, 2011 Lektura tematu w karabinach wyborowych pozwala dowiedzieć się, że Systema bardzo różnie działa w SWD A&K. Jak masz stockową - zamontuj, to zobaczysz, czy to wina gumki. Quote Link to post Share on other sites
manuel Posted October 18, 2011 Author Report Share Posted October 18, 2011 tyle,że stockowej nie mam;/ no i wszystko śmigało dobrze do czasu jak ostatnio czyściłem replikę. Później zauważyłem,że dystanser padł to wymieniłem go na kawałek oringa. Zakupię cięższe kulki i wtedy zobaczę. Jeżeli będzie to samo to już naprawdę nie wiem co jest grane... Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Jeśli masz hopup skręcony na zero to kulka powinna być wystrzelona prosto, opadać delikatnym łukiem w dól, i polecieć w miare blisko na jakieś 15m w zależności od mocy. Jeśli tak nie jest to wiadomo ,że coś jest nie tak. Możliwe ,że dystanser jest za gruby i już na minimum podkręca kulki. Problemem może też być z nie osiowo ustawiona lufa z gumką - ten wałeczek (patrząc w lufę) musi być jak najbardziej po środku. Pisałeś o czyszczeniu - nie nalałeś do lufy jakiegoś smaru/olejku ? Jeśli tak to umyj lufę wodą z mydłem. Ostatnią przyczyną, może być nieszczelność - wtedy kulka może i wytaczać się z lufy - jeśli zespół cylindra jest szczelny, to możliwe ,że są nieszczelności na dyszy. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
manuel Posted October 22, 2011 Author Report Share Posted October 22, 2011 white dzięki za info. Lufa czysta, tłok - cylinder szczelny. Problem leży w hop siupie zapewne ale wydaje mi się,że już zaradziłem. Teraz muszę zakupić ciężkie kulki i przetestować bo na syfnych 0.25 latają jak chcą. Gdyby dalej był jakiś error poproszę Was znów o pomoc. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts