LogaN Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Stałem się posiadaczem repliki malutkiego pistoletu typu 'derringer' - a konkretnie - dwulufowego Remingtona Model 95 od firmy Marushin (choć oczywiście znalazłem na instrukcji logo Action Sport Games). Jak wiadomo - nie jest to replika na typowe strzelanki. Za to jeśli w grę wchodzić będą LARPy.. Nie zmienia to faktu, że zamierzam używać tego malucha jako replikę typu back up. Póki co napiszę co nieco o wykonaniu. Replika zrobiona jest głównie z tworzywa - z metalu wykonano jedynie istotne elementy. Plastik użyty do produkcji repliki jest bardzo dobrej jakości - przy pierwszym kontakcie z repliką trudno odróżnić go od metalu. Mój egzemplarz jest w kolorze srebrnym, błyszczącym, co robi bardzo fajne wrażenie. Warstwa lakieru w jednym miejscu ma mało widoczną, lecz wyraźnie wyczuwalną pod palcem skazę. Pistolet ten jest bardzo lekki, choć cięższy niż się spodziewałem. Zasada działania jest bardzo fajna - bezpiecznik repliki należy ustawić w odpowiedniej pozycji, co pozwala na "przełamanie" luf do góry. Do obu luf ładujemy po jednej kulce, a następnie zamykamy replikę i ustawiamy bezpiecznik w pozycji umożliwiającej strzał. Replika działa w systemie SAO (Single Action Only) - przed oddaniem strzału musimy ręcznie napiąć kurek. Po zrobieniu tego i naciśnięciu spustu - wystrzelimy kulkę z jednej lufy. By wystrzelić kulkę z drugiej lufy - należy ponownie napiąć kurek. Sam bezpiecznik pistoletu może być ustawiony w trzech pozycjach: Pierwsza - replika odbezpieczona; Druga - kawałek niżej - replika zabezpieczona (blokuje się i spust i kurek); Trzecia - wymaga obrócenia wajchy o 180 stopni i dopiero przy maksymalnym odchyleniu umożliwia otworzenie luf. Bezpiecznik stosunkowo ciężko chodzi między pierwszą i drugą pozycją i bardzo lekko (choć bez zbędnych luzów) między drugą i trzecią pozycją. Na razie nie miałem możliwości przetestowania osiągów pistoletu. Wiem jedynie, że zbiornik gazu umieszczony w rękojeści wystarcza na bardzo małą liczbę strzałów (nie sprawdzałem tego jeszcze dokładnie, ale prawdopodobnie 10-20). Wg producenta replika wystrzeliwuje kulki o energii 0,6J, co przekłada się na prędkość wylotową kulki 0,2g w okolicach 260 FPS. Jak te wyniki mają się do rzeczywistości i w jakim stopniu uzależnione są od rodzaju gazu - to dopiero będę musiał sprawdzić. Zasięg repliki - po ciemku strzelałem do ściany oddalonej o 20 metrów i trafiałem w nią. Nic więcej nie umiem na razie powiedzieć ;). Zdjęcia i konkretny pomiar zasięgu repliki - jutro. Pomiar FPS - możliwe, że w niedzielę. Podsumowując moje pierwsze wrażenie? Jako replika kolekcjonerska - myślę, że sprawdzi się bardzo fajnie (choć widziałem lepszego Marushinowskiego Derringera - strzelającego naraz kulkami 8mm i kapiszonami ;) ). Jako replika na strzelanki - nie sprawdzi się, chyba że w roli back upu. Ale z tego sprawę zdaje sobie chyba każdy, kto widział tą replikę choćby na zdjęciach :). Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Treściwy opis. Co do samego Derringera - Paulina ma takiego, w wersji full metal, sprawdzę jutro osiągi, bo to też chyba Marushin. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 @Lesio To jest kopia Marushina, bo jest full metal. :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Ale ma pudełko z napisem Marushin! :D Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 11, 2011 Author Report Share Posted November 11, 2011 Mój to jest dokładnie ten: http://gunfire.pl/product-pol-1152196249-Replika-rewolweru-Marushin-Derringer-SSB-.html Sprawdzałem dzisiaj go "w akcji". Moje przypuszczenia się potwierdziły - zastosowań dla tej repliki na niedzielnych łupankach zbyt wiele nie ma, zwłaszcza w lesie. Zasięg całkowity na kulkach 0,2g (Burst Fire) zamyka się w około 30 metrach (strzelając MINIMALNIE pod kątem), niekiedy przekraczając tą granicę jeszcze o 2-4 metry. Celność tej repliki nie jest powalająca - maksymalny dystans, z którego można być pewnym strzału w sylwetkę wynosi około 15 metrów. Jednak w akcji nie ma zazwyczaj aż tyle czasu, by mając przeciwnika na takiej odległości móc pewnie wymierzyć. Natomiast w przedziale 5-10 metrów - bardzo łatwo trafić przeciwnika. Co mi się rzuciło w oczy, to słabo działający system hop-up. Kulki ewidentnie zaczynają spadać już po przeleceniu kilkunastu metrów. Zdarzyło mi się również 3-krotnie, że po wystrzeleniu jednej kulki - druga wypadała z lufy. Muszę zweryfikować to co napisałem o pojemności zbiornika z gazem - jeśli dobrze się go załaduje (czego wczoraj nie uczyniłem), to można wystrzelić nawet około 40 kulek na jednym naładowaniu (Greengas Walther). Jakby kogoś to interesowało - temperatura, podczas której testowałem dzisiaj replikę wahała się w okolicach 2-7 stopni. Podsumowując - jest to replika czystko kolekcjonerska. Zastosowanie dla niej na Airsoftowym polu walki jest nikłe, choć nie niemożliwe. Osobiście mam zamiar zawsze zabierać ze sobą ten pistolet w roli back upu, a dodatkowo już sobie ostrzę zęby na jakieś nietypowe, LARPowe spotkania :). A teraz parę obiecanych fotek: Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 No to Pauliny ma identyczne pudełko, ale na milion procent jest z metalu. Kupiła go na ebayu już dawno dawno, więc jest szansa, że ktoś kupił kopię i wrzucił do pudełka Marushina, ale jest to szansa minimalna... Może jest wersja metalowa? W końcu Marushin ma repliki z metalu (niektóre shotguny z serii CA870). Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 11, 2011 Author Report Share Posted November 11, 2011 Jest jakiś prosty, nieinwazyjny sposób, żeby sprawdzić czy coś jest metalem czy nie? Bo może to ja źle mówię? Tak jak pisałem - w pierwszej chwili trudno było mi stwierdzić co jest metalem, a co nie, ale w końcu doszedłem do wniosku, że korpus i lufy jednak zrobione są z tworzywa. I jestem na 99% pewien, że mój egzemplarz jest z tworzywa. Przy czym Marushin z pewnością wypuścił kilka wersji tego pistoletu. Może któreś z nich rzeczywiście są full metalowe? EDIT: Na zagranicznym forum znalazłem ciekawą notkę (dotyczącą 8mm wersji Marushinowskiego Derringera). Jest to odpowiedź na czyjąś recenzję twierdzącą, że ten pistolet jest z metalu: About the build material, like many of Marushin's other guns (as well has WA) it actually isn't full metal but Heavy Weight (HW) ABS, which contains a mix of metallic powder. It does feel quite convincing, however, as you witnessed first hand W luźnym tłumaczeniu: Co się tyczy materiałów - nie jest to jednak full metal, lecz podobnie jak część innych replik Marushina (czy choćby WA) - Derringer jest zrobiony z ciężkiej odmiany ABSu, który zawiera domieszkę metalicznego proszku (?). Jak sam mogłeś zauważyć, materiał jest bardzo przekonujący. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Sprostuję tylko - tzw. derringery to nie są miniaturowe rewolwery, lecz pistolety. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 11, 2011 Author Report Share Posted November 11, 2011 Masz rację, poprawiłem informacje w moich postach. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Ja to sprawdziłem sposobem "na temperaturę" (Mój drugi Marushin jest o wiele "cieplejszy"), na dotyk, no i miał on trochę odprysków, które odkryłyby plastikowy kolor, gdyby to plastik był. Ale jutro sprawdzę, bo może już stary jestem i się pomyliłem. :P Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 13, 2011 Author Report Share Posted November 13, 2011 Sprawdziłem mój egzemplarz na chronografie, jednak oddałem tylko dwa strzały ze względu na małą ilość czasu przed rozgrywką. Kulki na 90% były 0,2g (niestety, nie jestem w stanie powiedzieć czy na 100%), temperatura była niska, w okolicach 0 stopni. Pierwszy strzał to 160 FPS, drugi 180 FPS. Mam nadzieję, że będę mógł sprawdzić te wyniki w najbliższym czasie bardziej miarodajnie, bo prawdę powiedziawszy z tych niewiele wynika. Pod warunkiem, że temperatura trochę pójdzie w górę.. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Przemierzyłem swojego, identyczny jak od Logana i oto wyniki (na zwykłym green gazie): dolna lufa - 195 fps, górna lufa 185 fps. W zasięgu tej różnicy nie widać. Zasięg gorszy od AEP Glocka Cymy, który też ma ok. 200fps. Nie jest to replika na strzelanki, chyba że na larpy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts