cymek999 Posted November 12, 2011 Report Share Posted November 12, 2011 Witam! Dotychczas używałem tylko i wyłącznie hi-capów. Nigdy w życiu nie miałem w rękach ani mid-capów ani low-capów. No ale wiadomo - przez wiele osób hicapy są uważane za "lamerskie". Dlatego też postanowiłem zmienić magi na low-capy. Obsługa hi-capów jest banalna. Wystarczy wsypać kulki przez otwór i co jakiś czas pokręcić zębatką. A jak to wygląda z low i mid capami? Pewnie będę teraz gadał głupoty, ale czytałem że trzeba na początku wpsikać trochę oleju silikonowego. Potem należy wsypać około 10 kulek, następnie je wysypać, znowu wsypać trochę więcej kulek, wysypać... i tak aż do zapełnienia na full. O co w tym chodzi? I czemu tak się robi? Aha, wiem że po strzelance nie można trzymać kulek w magach. Tego nie musicie pisać :-) Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 12, 2011 Report Share Posted November 12, 2011 Pozwolę sobie zaproponować, jeśli chodzi o różnice między midami lowami i hajkapami: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/55683-poradnik-maniaka/page__p__1592549#entry1592549 A odnośnie Twojego pytania - niektóre sklepy zalecały załadować w ten sposób magazynek podczas jego pierwszego ładowania. Celem tego było uniknięcie natychmiastowego przejścia sprężyny z całkowitego rozprężenia w całkowite naprężenie (co miało wydłużyć jej żywotność i zminimalizować prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z "podawaniem" kulek przez magazynek). Jak to się ma w praktyce - ktoś, kiedyś na tym forum przedstawił chyba swoje poglądy, które obalały tą teorię, ale pewny być nie mogę. W każdym bądź razie - podczas normalnego ładowania magazynków - śmiało możesz ładować je do pełna, tylko tak jak samemu wiesz - potem trzeba pamiętać by magi rozładować. A odnośnie silikonu - czasem pomaga, a czasem nie (przy podawaniu kulek). Niekiedy z jego powodu gumka hop-up może przez pewien czas słabiej podkręcać kulki. Dużo większą różnicę robi wykonanie kulek - weź to pod uwagę zwłaszcza, jeśli decydowałbyś się na mid-capy (np. wiele mid-capów ma duże problemy z podawaniem kulek, np. P&J Premium). Quote Link to post Share on other sites
Srubokret Posted November 12, 2011 Report Share Posted November 12, 2011 Aha, wiem że po strzelance nie można trzymać kulek w magach. Tego nie musicie pisać :-) Wiesz co z tym jest różnie. Ja raz trzymałem miesiąc kulki w lowach i realach i nic im nie dolega do dziś, mimo to lepiej je raczej odsypać, po strzelaniu :) Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 12, 2011 Report Share Posted November 12, 2011 Tzn, że trafiłeś na dobre magazynki. Jeśli byś trafił na złe - to w tym momencie byś miał z nimi problemy. A skoro nie wiadomo na jaki magazynek się trafi, to zawsze lepiej wyjąć te kulki, w końcu nic to nie kosztuje. Quote Link to post Share on other sites
Srubokret Posted November 12, 2011 Report Share Posted November 12, 2011 (edited) Dokładnie to miałem na myśli, ze wszystkim jest mniejsza lub większa loteria. Niemniej jednak jakby to były nieważne jak dobre midy, pewnie i tak by na tym ucierpiały. Edited November 12, 2011 by Srubokret Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Generalnie- nie wymagają żadnej obsługi póki działają. Ładować możesz do pełna od razu, absolutnie nie psikać do środka niczego a i jak kulki w środku zostawisz od czasu do czasu to niema tragedii. Jak zaczynają sie ciąć- wyczyścić i jazda dalej. Quote Link to post Share on other sites
bradley3542 Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Sklep Tanie militaria wstawił na youtube filmik jak powinno się używać rożne magazynki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts