danesz Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Piotrqś, a niby skąd wniosek, ze to kompozyt? Z tymi cenami tez bywa różnie. ABS jest sporo droższy od przykładowego HDPE (przy technologii wtrysku). Prawie dwukrotnie. Aż ciekawość mnie złapała przez Was i chyba zerknę z czego tak na prawdę zrobione są nasze repliki tylko musiał bym mieć małe próbki tworzyw z body itp... Swoich replik nie potnę :D. Ogólnie wykonanie formy wtryskowej jest droższe niż stworzenie stempla i matrycy. Najtaniej jest stworzyć formę dla odlewów ze znalu, ponieważ bardzo często formy robi się z silikonu. No i nie sądzę żeby ktoś próbował się bawić w tracony wosk dla odlewów znalowych. Ogólnie, te wszystkie dywagacje na szczeście nie dotyczą mojego kochanieńkiego HK , z czego jestem wielce zadowolony, czego nie mogę powiedzieć o moim Bojowskim MK12 :D Aż z ciekawości zerknę dziś z czego się bojek składa. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Tworzyw sztucznych sie praktycznie nie tłoczy więc nie rozumiem czemu o tym wspominasz. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Tworzyw sztucznych sie praktycznie nie tłoczy więc nie rozumiem czemu o tym wspominasz. Skrót myślowy. Drożej jest stworzyć formę do produkcji tańczych elementów z tworzywa sztucznego metodą wtryskową, niż tańszą matrycę ze stemplem do produkcji stalowych lub aluminiowych elementów tłoczonych. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Wracając do tematu, ABS w asg sprawdza się bezproblemowo w zasadzie poza 1 wypadkiem: konstrukcja korpusu serii M4?m16 jest taka, że abs-owe body łamie się na ogół w okolicach kolby. Dlatego wszyscy polecają kupować emki "full metal". Reszta replik znosi ABS bez większych problemów, choć np. w G3 trzeba uważać, żeby nie złamać mocowania kolby. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 No i w MP5PDW tak samo, padają przy pinach na których siedzi kolba. Ale nic dziwnego, tam jest cienki ten materiał. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 W ostrych odpowiednikach takie miejsca są wzmacniane płytkami z duraluminium lub stali. Wypozycjonowanie tych wzmocnień do niedawna było zabiegiem bardzo trudnym i bodajże pierwszym producentem który opracował technologię wstawiania takich wzmocnień było HK, mocując się ze szkieletem do USP ( okazało się że sam polimer nie wytrzymuje naprężeń powstających przy strzale ). Gniazda pinów są wzmacniane w bagatelny sposób. Przez wklejanie tulejek metalowych :) pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts