Bart_Forrester Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Pytanie jest krótkie, ale niekoniecznie proste: czy istnieje jakaś optymalna prędkość wylotowa dla lufy o określonej długości/określonym cylindrze? Pyta wzięło się stąd, że mam mp5k i wolny GB V3 mający 550 FPS. I w sumie mógłbym je sparować, pytanie tylko - czy tak krótka lufa i taki cylinder wykorzystają ten potencjał? Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Szukaj, a znajdziesz : ) Jest tu już taki temat. Bodajże się zwie" Cylinder- ma znaczenie?" Dużo ludzi wypowiadało swoje teorie- wybierzesz sobie tą która najbardziej przypadnie Ci do gustu. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 Temat tamten kiedyś cały przeczytałem, mnie jednak po głowie coś troszkę innego chodzi. Tzn. czy te 550 FPS zostanie przez cylinder i lufę MP5K wykorzystane. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Wiem o co Ci chodzi. Też jestem tego ciekaw.... W mp5 jest GB v.3 ? Jak chcesz to sprawować na sztywno ? Tak czy inaczej jeśli wyciągnął byś w jakiś spos 550fps z lufy 11cm to fajnie jak byś się tym tu podzielił. Ja gdy do GB generującego 525fps wsadziłem lufe 11cm , fps spadło do 400 - sporo za duży cylinder - 1. Tu pewnie musi być 3. Pytanie czy na tak krótkim odcinku da się "wycisnąć" takie ciśnienie ? Logika podpowiada ,że będzie ciężko...np. dużo łatwiej wyciąga się 600fps w SR25 z GB long niż normalnym. Dłużej spręża się powietrze w cylindrze... No ciekaw jestem Twojego wyniku. :) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 W mp5 jest V2, ale mam mp5k, w nim jest V3. Stąd też nie boję się o to, że zdechnie :) W takim razie cylinder muszę zmienić i podzielę się wynikami. Dam pewnie AnRowi, by poskładał, bo i tak do niego muszę z M60 skoczyć. Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 (edited) Witam, dla ciekawostki dopiszę... Kiedyś składałem MP5K TM'a W śodku był zakupiny zestaw cylindra do MP5K Guarder, powinien być tam typ 2, składał to wcześniej inny serwis, dziwi mnie to że nie zwrócili na to uwagi, że w tym zestawie, pewnie przez pomyłkę, dano typ 1... No i przy składaniu była zagwostka... Dlaczego na SP120, chrono pokazuje 320fps na SP110 310-320, na SP100 305 - 310... Byłem bardzo zaskoczony jak to możwlie, że: 1)takie małe różnice 2) tak mało fps... Później gdzieś poczytałem, że na krótkich lufa, nie da się osiągnąć dużej ilości fps, bo za krótki czas, rozpędza się kulka( nie pamiętam gdzie to znalazłem- może bzdury, nie wiem) No i zacząłem kombinować i czytać o tym jaki ma być cylinder, znajomy dał mi stockowy TM, bodaj typ 2, ale jakiś mniejszy niż normalne typ 2 jakie miałem... :icon_eek2: Po wsadzeni tego cylindra i SP100 nagle chrono (odżyło) Pokazało 330-350fps.... Stawiam, że rozrzut był przez nieszczelność na gumce, ale i tak teraz strzela nie ziemsko.... Później zauważyłem również, że wcześniej te kulki były "rozsypywane" I po wymianie cylindra skupienie się polepszyło.... Tak więc, to co niektórzy pisali w pewnym temacie, się sprawdziło... Nie wiem po co 550fps w MP5K(nie mój interes, ja też lubie szaleństwa :D ) Ale życze powodzenia w składaniu i jak najlepszych wyników. Może te informacje komuś pomogą ;) Pzdr. Edited November 20, 2011 by bamper12 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts