senkuPH Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Witam, proszę o pomoc w doborze dobrej baterii Lipo, która ma się mieścić w stock pipe mojej m4. Prosiłbym również o uwzględnienie odpowiednich jej parametrów, do stockowego GB. Bateria nie musi być tania, byleby była dostępna w PL. Btw; czy można dopasować taki pakiet, który będzie uniwersalny do stockowego, jak i lekko upgrade'niętego GB? Tak by nie było wiertarki na stockowych częściach, a żeby płynnie pracowało na upgrade np do 450fps? Pozdrawiam i proszę o odp. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 (edited) To czego Ci trzeba to 7,4V o pojemności do około 1800mAh. Chociażby przykład taki - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17277__Turnigy_nano_tech_1200mah_2S_15_25C_Lipo_AIRSOFT_Pack.html Jeśli 11v to więcej niż 1200mAh tam raczej nie upchniesz, nie mam jednak pewności bo nie posiadam takiej kolby. Pakietów ze sklepów airsoftowych, rebrandowanych markami asg nie kupuj gdyż są droższe niż pakiety przeznaczone pod modelarstwo. Na allegro Turnigy nano tech 7,4V 1200mAh nie dzielony jak ten z linka powyżej kupisz w granicach 40-60 złotych i powinien się pomieścić, co do większych pojemności to nie wiem. Każdy pakiet ma opisane wymiary, musisz sobie zmierzyć ile miejsca posiadasz w stock pipe i będziesz wiedział czego poszukiwać. Edited November 28, 2011 by Fedajkin Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 28, 2011 Author Report Share Posted November 28, 2011 (edited) Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Powiedz mi jeszcze, 11V go nie zabije :) ? Przeszukałem allegro w dziale modelarstwo, niestety nie znalazłem nic kształtem zbliżonego do tych, które włażą do stock pipe'u :( Edited November 28, 2011 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Z tego co widzę to jest to M4 G&P, jeżeli to G&P to 11.1 V nie powinno mu nic zrobić ;) Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 28, 2011 Author Report Share Posted November 28, 2011 Jakie dokładnie parametry powinna mieć taka bateria ? Fedajkin napisał, że 7,4V i 1800mAh. Czy są jakieś pojemniejsze pakiety, mieszczące sie w stock pipe ? I o co chodzi z tym 15C, 20C? Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 Polecam rozejrzeć się w Twoim mieście za jakimś sklepem z modelami RC, bateriami i akcesoriami tego typu. Zaniesiesz im replike, pokażesz jakiego lipo Ci trzeba (gabarytowo) i coś pewnie dopasują. No i przede wszystkim będziesz mógł jakiegoś hobbyste wypytać o wszystkie plus i minusy oraz istotne wiadomości dotyczące Lipolka. C czyli wydajność prądowa, to ogólna ilość energii jaką może rozdysponować pakiet, pomnożona przez pojemność daje prąd, którym zasili układ. Przykład - 1.2Ah * 20C = 24 Ampery. Im więcej C tym lepiej, dzięki temu silnik dostaje więcej mocy i działa z pełną swoją wydajnością. W wypadku replik naszych 25C to adekwatna ilość na wszelkie kombinacje mocowe sprężyn i przełożeń. Z własnych doświadczeń 7,4V 1600mAh działała na sprężynie M140, 11V da tylko większą szybkostrzelność. Zazwyczaj im więcej C im większe napięcie (czy są dwa ogniwa czy trzy lub więcej) oraz im większe pojemności tym większe są pakiety. Dlatego zasugerowałem, że dużo więcej niż 7,4V 1800mAh pewnie Ci się tam nie wciśnie ale widziałem też pakiety 11V nie wiele większe niż duża zapalniczka. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 29, 2011 Author Report Share Posted November 29, 2011 Fedajkin - Serdecznie dziękuję za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts