pawelhso Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 (edited) Witam i odrazu przepraszam za re., ale poprzedni Temat umieściłem w złym dziale. Otóż jestem użytkownikiem Glocka CM.030, którego dostałem na prezent. Mam już go trochę ponad rok i jest po gwarancji. Jak do tej pory nie było z nim żadnych kłopotów aż do teraz. Tak jak w temacie, jest problem z podawaniem kulek z magazynka do lufy. Otóż pewnego dnia na kameralnej zabawie przestał "wypluwać' BB. Pierwsza myśl to były zębatki albo coś z tłokiem. Jak się później okazało pistolet; jeśli chodzi o sam "strzał", działa poprawnie - powietrze wylatuje, a jak zapakuje kulkę manualnie do lufy również strzela. Tryby semi, auto również działa bez zarzutu-gearbox pracuje. Problemem jest to iż kulki nie są wpychane/wpuszczane do komory. Magazynek jest sprawny-sprężyna ok. Naprawdę nie wiem co się podziało dlatego proszę o pomoc gdyż wolałbym uniknąć serwisu (zawsze kilka groszy w kieszeni). Za wszystkie rady i rozwiązania będę bardzo wdzięczny. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam -Baron P.S. Przejrzałem tematy na forum i nie udało mi się znaleźć podobnego problemu, ale jeśli takowy istnieje proszę o link i przepraszam za przeoczenie. Użytkownik vandal7 dnia 03 listopad 2011 - 19:19 napisał Nie pamiętam dokładnie czy tak się da, ale powinno się dać … Wyjmij maga Odwróć glocka „do góry nogami” Lekko włóż kulkę do komory hu – zrób to przez jakaś rurkę albo takie papierowe korytko … albo cos wymyśl Wyceluj lufę i komorę w bezpieczne miejsce (czytałem gdzieś na forum ze i z komory potrafi wystrzelić: D) Może jakaś awaria komory ze kulka nie wpada kiedyś tak miałem, że złe magi nagięły leciutko końcówkę rurki, do której wchodzą kulki i trzeba było to ociupinkę rozepchać/spiłować od środka Luknij czy nie widać kołnierza gumki przez ten wlot kulek, może wystaje zbytnio i zasłania drogę kulkom. Daj znać wynik oględzin Powodzenia. Hej, wypróbowałem technikę z umieszczaniem kulki w komorze, ale to nic nie dało gdyż kulka w ogóle nie chciała tam wpaść. Co do płytki magazynka jest dokręcona na maksa. Co do kołnierza gumki to wydaje mi się, ze chodzi chyba o to. Patrząc od góry przy wyciągniętym magazynku, zauważyłem, że kulki nie wpadają bo coś je blokuje. Rozkręciłem "boczniaka" jeszcze raz i co się okazało. Otóż ta plastikowa dysza(bo chyba tak się nazywa, jeśli coś pomyliłem to przepraszam) nie cofa się co u niemożliwa wskoczenie kulki do komory. Odciągnąłem dyszę za pomocą śrubokręta i kulka wskoczyła bez problemu. Niestety wracam do punktu wyjścia, wiem już co jest nie tak tylko jak to teraz naprawić ? Proszę o pomoc i jakieś sugestie bo nie ukrywam, że przyda mi się ten Glock, a do strzelania coraz bliżej. pozdrawiam -Baron P.S. Przepraszam za duży okres zwłoki, ale miałem w ten weekend zjazd i nie mogłem odpisać od razu. Edited December 3, 2011 by pawelhso Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 Chyba muszę Cię zmartwić. Skoro dysza nie jest odciągana do tyłu to znaczy ,że albo ułamał się ten plastikowy ząbek w dyszy, albo ta znalowa dźwigienka (a'la listwa popychacza) Zobacz : to widać bez rozkręcania - wystarczy zdjąć górę. No i niestety nie widziałem w PL ,części zamiennych to tego aepa. Możesz jedynie szukać po ogłoszeniach i może kupić jakiegoś uszkodzonego i z 2 złożyć 1.... Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 Popychacz jest dostępny na specshopie. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 Ja mam całego AEPa w częściach do sprzedania. Jak czegoś potrzebujesz to pisz na PW. Quote Link to post Share on other sites
pawelhso Posted December 7, 2011 Author Report Share Posted December 7, 2011 (edited) Chyba muszę Cię zmartwić. Skoro dysza nie jest odciągana do tyłu to znaczy ,że albo ułamał się ten plastikowy ząbek w dyszy, albo ta znalowa dźwigienka (a'la listwa popychacza) Zobacz : to widać bez rozkręcania - wystarczy zdjąć górę. No i niestety nie widziałem w PL ,części zamiennych to tego aepa. Możesz jedynie szukać po ogłoszeniach i może kupić jakiegoś uszkodzonego i z 2 złożyć 1.... Pozdrawiam. Niestety wydaje mi się, że masz rację. Ta znalowa "dźwigienka" która była odpowiedzialna za odciąganie dyszy w ogóle się nie porusza jak strzelam. Tylko czego to jest wina? Nie wygląda na ułamaną. Jak strzelam to pozostaje w bez ruchu za tym plastikowym ząbkiem. Jeśli odciągnę ten ząbek, a tym samym dyszę; kulka wpada bez problemu. Czy jest to jakiś osobny mechanizm odpowiadający za ruch tej "dźwigienki" czy może jest ona połączona jakoś z gear-em. Możliwe, że gdzieś styki się poluzowały i trzeba je jeszcze raz odlutować i zlutować? Edited December 7, 2011 by pawelhso Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 Można napisać do GF lub TG z pytaniem o część zamienną. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 Zobacz sobie poradnik. jak to jest złożone. Rozbierz - nie powinieneś mieć problemów bo jest ładnie opisane. I zobacz czemu nie działa. To jest część mechaniczna - lutowanie tu nie pomoże :) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
pawelhso Posted December 7, 2011 Author Report Share Posted December 7, 2011 Dzięki wielkie za wszelkie sugestie. Jutro po pracy, postaram się rozkręcić Cymke' i zobaczyć co się stało. Jak czegoś się dowiem to dam znać (ew. porobię jakieś fotki żeby Wam pokazać co tam się "podziało") Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts