Tuksiak Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Dlaczego dobrych kulek nie kupisz? Strzelasz z badziewia to Ci się tną, bo już są cięższe odrobinkę i bardziej chropowate i będą Ci się cięły. Wszystkie 3 marki które wymieniłeś to mi szkoda nawet do szota za 59 złotych z AGMu wkładać, bo wiem, że gówniano będą latać. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 2, 2012 Author Report Share Posted January 2, 2012 (edited) Dlaczego dobrych kulek nie kupisz? Strzelasz z badziewia to Ci się tną, bo już są cięższe odrobinkę i bardziej chropowate i będą Ci się cięły. Wszystkie 3 marki które wymieniłeś to mi szkoda nawet do szota za 59 złotych z AGMu wkładać, bo wiem, że gówniano będą latać. No nie przekonasz mnie. Mam kilku znajomych którzy używają guarderów, (kolega w emce przy 520 fps i precce promyka, używa 0.25g, zasięg i skupienie miażdzące) i jakoś nikt nie narzeka... Jutro robię test na brązowych G&G 0.28g : ) Dziś trochę mocniej ścisnąłem i dokręciłem mid-y, guardery 0.28g już spokojnie podają. Ganfrajery dalej dupa- ale tego się spodziewałem :) Precka już w drodze... Edited January 2, 2012 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Weź białe, brązowe jak trafisz na partię z końca 2010 mogą się średnio kręcić na systemie (a chyba systemę masz). Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 3, 2012 Author Report Share Posted January 3, 2012 (edited) Teraz mi to mówisz... Jak będą kiepsko na systemie krecić, to wstawimy mad bulla, guardera, durexa, jakieś stocki i coś tam jeszcze... Gumek mi nie brakuje ;p EDIT: Jako że edytować nie mogę... To były raczej G&G 0.3g lub więcej (kumpel mi kiedyś dał koło 500szt, wczoraj sobie o nich przypomniałem), Na chrono pokazało 280fps, podczas gdy 0.2g pokazywały stabilne 455 efpeesa. Zasięg trochę się polepszył (ok 60m), skupienie jak najbardziej w porządku (pomijając boczny wiatr, wystarczyło trochę replikę przekręcić). Lecz kulki leciały zdecydowanie za wolno... Co ciekawe, w aksu (M90, 325 fps, zmieniona tylko guma) zasięg i skupienie rewelka :icon_biggrin: . Lecz więcej fps uzyskałbym rzucając lub dmuchając z rurki. Jutro wstawiamy preckę guardera i walczymy dalej. Jak to nie pomoże, po 15stym promyk. Kulki G&G 0.25 i 0.28 (białe) już zamówione. Same kulki doprowadzają mój budżet do bankructwa ;| Edited January 4, 2012 by LogaN Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 Życie niestety ;-). Ale jak chcesz mieć ładny zasięg i skupienie to trzeba zainwestować, a zwraca się to mniejszym zużyciem kulek. Dlatego latam z L1 na semi i z wyłączonym fizycznie auto, inaczej bym zbankrutował, a tak paczka jest na miesiąc-dwa. A dlatego, że dość wolno latają te cięższe, to hopa i przestrzeliwanie robię na białych, a w polu latam z brązowymi, to się ewentualne cele nie uchylają ;-), tylko większą poprawkę na poruszający się cel trzeba brać, no i przyzwyczaić się do strzelania po przyrządach, a nie po "sznurku kulkowym". Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 3, 2012 Author Report Share Posted January 3, 2012 Akurat dość oszczędny jestem jeśli o kulki chodzi (no i w sumie cała moja ekipa, taki mamy styl gry). Hi - capa żadnego nie mam, seria to max 3-4 kulki, "spalanie" rzędu 300-400 kulek na strzelankę : ) Bardziej chodzi mi o to, że wydałem teraz na różne różniaste, gramiaste i firmiaste kupę szmalu. Ale na rok zapas jest :) Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 5, 2012 Author Report Share Posted January 5, 2012 Tadam. Wygląda na to że problem rozwiązany. Po wstawieniu precki guardera 6.02mm 510mm i białej gumy tej firmy mój problem znikł. Dziwił mnie tylko taki delikatny biały nalocik wewnątrz lufy, próbowałem go zetrzeć, ale nie dało rady. Pomyślałem że widocznie tak ma być. Kulki 0.25g lecą celnie spokojnie na 60m, 0.28g podobnie, może minimalnie dalej. Skupienie rewelka (choć mad bul dawał podobne). Pomimo tego że guarder 2,5cm krótszy, to FPSy takie same (na poziomie 456-458). Walczyłem z tym od rana i pomyślałem że wstawię słabszą sprężynę, by zobaczyć jak spisuje się mad bull. Wstawiłem do mojego aksu (wymieniłem tylko cylinder na typ 0), i okazało się, że przy 325fps niesie naprawdę daleko i celnie (jakieś 40 skutecznego 50-55m całkowitego). Nie widzę tutaj za bardzo zależności, ale wygląda na to, że mad bull przy dużych prędkościach kulki, spisuje się lipnie ;| (W moim przypadku)... Dzięki Tuksiak za rady i moralne wsparcie :P Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Całą nieprzyjemność po mojej stronie ;-). Polecam się na przyszłość, chcesz zostać sponiewierany moralnie, możesz na mnie liczyć ;-). A na serio weź porób pomiary i podaj na różnych kulasach jak to tam Ci teraz lata, bo sam ciekawy jestem jak to wygląda zmierzone dokładnie. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 5, 2012 Author Report Share Posted January 5, 2012 Po WOŚPowym szaleństwie, bo mam tutaj spore stado do ogarnięcia : ) Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 7, 2012 Author Report Share Posted January 7, 2012 Więc. Mierzone 60m skutecznego (strzał pojedyńczy w sylwetkę człowieka). Całkowity na dobrze podkręconym hopku to coś koło 70m. Zasięg na 0.25 i 0.28 praktycznie taki sam. Za to na 0.28 o wiele lepsze skupienie... Niestety wiatr i deszcz też swoje zrobił, tzn, pomiary te jakoś do końca miarodajne nie są :P Kulki Guarder. Czaję się na G&G 0.25 i 0.28, wiec wtedy porównam i to. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 To jutro jak się uda wezmę miarkę i zobaczę z miarą co wyduszę z mojego. A no i schronuję przy okazji, żeby miarodajne było. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted February 27, 2012 Author Report Share Posted February 27, 2012 (edited) Tuksiak No i ? :) Dziś z ciekawości porobiłem testy na dwóch karabinach: Beryl z Rk-06, M120 guarder 455fps AKMS cm048, M110 guarder, 412 fps Repliki na 95% szczelne (no, bo nie wierzę gdy ktoś pisze na 100% szczelne:))... Skoki prędkości to max 5fps I tak: Beryl: kulki 0.20g, hopek na "0" - 455fps (wszystkie podane prędkości będą prędkościami uśrednionymi z 6 strzałów) kulki 0.28g, hopek na "0"- 395fps kulki 0.28g, hopek "uzytkowo"- 355fps Więc tutaj strata fps po wyregulowaniu hopa, wynosi 40 FPS przy kulkach 0.28g Przed wyregulowaniem, w porównaniu do kulek 0.2g, wynosi 60 fps AKMS: kulki 0.20, hopek na "0" - 412 fps kulki 0.28g, hopek ma "0"- 354 fps kulki 0.28g, hopek "uzytkowo" - 300 FPS Tutaj, strata fps przy wyregulowaniu hopa, wynosi 54 fps, przy kulkach 0.28g Przed wyregulowaniem, w porównaniu do kulek 0.2g, wynosi 58fps. Wygląda na to, że w moim przypadku morał z tej bajki jest taki, że im większa prędkość wylotowa, tym będą mniejsze różnice prędkości przy zastosowaniu ciężkich kulek i wyregulowaniu hopa. Będę musiał dopaść jeszcze moje pseudo "swd" które ma 360 fps na 0.2g, jeśli różnica między hopkiem "0" a wyregulowanym, przy kulkach 0.28g będzie większa niż 55-60 FPS, to wtedy raczej będę miał potwierdzenie tego co napisałem... Czy ktoś robił podobne testy i morał miał podobny jak u mnie, czy może inaczej ? Edited February 27, 2012 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Rozumiem, że repliki mają identyczne gumki HU? Bo jeśli nie, to różnica w FPS wynika ze słabszego/mocniejszego dociskania kulki przez gumkę w pozycji "użytkowej", jak to ładnie określiłeś i prędkość wylotowa nie jest tutaj głównym czynnikiem. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted February 27, 2012 Author Report Share Posted February 27, 2012 Obie gumy to systema. Dystanser taki sam (mad bull, w kształcie litery H). Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 (edited) Sorry za kotleta, ale wkońcu wychodzi na to, że im cięższe kulasy tym lepiej? Jakie polecacie do 480 fps, precce 6,01 JGU, dystanser H,guma zielona g&g, też replika beryla, reszta spasowana b dobrze? na 0.25g g&g mam lekki niedosyt zasięgu, fps mierzone na chrono... Zasięg ~55m (ledwo co) Edited May 10, 2014 by Znachor Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 Od dawna używam 0,30g przy replikach od 440-450FPS. Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Cóż, ten sam problem - g36 jg z półprecką kwa 509mm , zieloną gg i stockową komorą. Dystanser jaki używam jest z przeźroczystego guardera, kulki to .30g platiumy - mierzony zasięg to ok. 50m, potem kulki lecą w niebo. Czytając temat w najbliższym czasie zakupię te dystansery typu H i poszukam jakiś twardych gumowych, wrażenia napiszę tutaj. ps: A co myślicie o zrobieniu dystansera z wkładu długopisowego? Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Wrażenia: Dystansery typu H elementa dały mi zasięg skuteczny na poziomie 30m, powodowały zacięcia sie kulek w komorze z powodu zbyt dużego nacisku na gumke hu. Stockowy twardy dystanser który dorwałem z cymki 0.48 dawał średnie wyniki - widać było że gumka pod koniec lotu lekko leciała do góry po czym nagle opadała przed przeleceniem 50m. Najlepsze wyniki dał mi dystanser z przeźroczystego guardera z wkładem z cyny aby nie był aż tak miękki - nadal było źle ale kulki upadały na tym dystansie 50m. Nie testowałem dystansera z izolacji z kabla i długopisu. Sprawdzane na kulkach 0.30 platium gfc starej serii. Jako że jest to gieta starszej generacji ze starą komora hu(adapter posiada tulejke) to dla testu wsadziłem komorę z nowej giety gdzie tulejka znajduje sie w komorze a nie adapterze. Nie było zauważalnych różnic pomiędzy komorami. Na kulkach 0.25 guarder mimo za niskiej wagi osiągnięto trochę większy zasięg. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 To może zaczniesz używać dobrych kulek, taka rada. Rocketsy nie są dobrym wyborem oraz obecne Guardery też tyłka nie urywają. Kup sobie porządne 0,30g G&G. Nawet nie napisałeś jaką masz replikę, moc, precka, itd... Kup gumkę Maple Leaf 70* razem z dystnaserem Flat. Kiedy użytkownicy zrozumieją że dystansery H itp wynalazki mają tylko prawo bytu z gumkami "straight" czyli bez odlanego cyca do podkręcania kulek, tak jak w Promyku. Wtedy zastosowanie dystansera w "kształcie" czegoś ma swój sens. Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Replikę opisałem w poprzednim poście(zapomniałem wspomnieć o fpsach które wynoszą 510). W najbliższym czasie spróbuję ją przestrzelać na 0.30 gg jak tylko sie do nich dorwę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts